Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

George Friedman: A koronavírus valóban “Made in China”?

2021. máj. 30. 19:04

Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Egy nemrég készült interjúban, Anthony Faucit (Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója) egy nemrég készült interjúban megkérdezték, hisz-e abban, hogy a koronavírus természetes úton jött létre. Fauci régóta hangoztatta, hogy minden valószínűség szerint a természetes evolúció terméke volt, de ezúttal valami furcsát mondott.

 

“Valójában nem vagyok meggyőződve erről (a vírus természetes eredetéről). Úgy gondolom, hogy addig kell folytatnunk a Kínában zajló események kivizsgálását, amíg lehető legátfogóbb módon fel nem derítjük a történteket.”

 

Más szavakkal, Fauci felvetette a koronavírus mesterséges, tehát tisztességtelen hátterű eredetét. (…)

 

Vegyük figyelemben a járulékos információkat. Nem sokkal Fauci nyilatkozatának közlése után a The Wall Street Journal egy kiszivárgott hírszerzési jelentésre hivatkozva arról számolt be, hogy egy vuhani laboratórium három kutatóját koronavírusra emlékeztető tünetekkel kórházba szállították 2019 novemberében. Ez elvileg egy hónappal azelőtt történt, hogy Kína az első igazolt eseteket jelentette volna. A hírszerzési jelentés tartalma azt a benyomást kelti, hogy a három férfi laboratóriumban fertőződött meg.

 

Az időzítés mindenesetre érdekes. Számomra úgy tűnt, Fauci a Fehér Ház jóváhagyásával nyilatkozott, vagyis a Fehér Háznak tudnia kellett a szivárogtatásról, ami lehetővé tette számára, hogy lépéseket tegyen valamilyen célból.

 

Az egyik lehetséges cél, hogy arra kényszerítsék az Egészségügyi Világszervezetet, vizsgálja felül korábbi következtetéseit a vírus természetes eredetéről.

 

Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a Fehér Ház így akarta jelezni Kínának, hogy mindvégig tudta az igazságot a vírus eredetéről, de hagyta, hogy a dolgok a saját medrükben haladjanak tovább a kétoldalú kapcsolatok megőrzése érdekében. Más szavakkal ez egy olyan gesztus lett volna, ami tisztázta volna Kínát. Ehhez kapcsolódik a belpolitikai szempont. Az elnökválasztási kampány során Joe Biden sok mindent felhánytorgatott Donald Trumpnak, köztük Trump azon vádjait is, hogy a vírusért Kína a felelős. Ha valamilyen oknál fogva valóban Kína lenne a felelős, akkor Bidennek megérné még a (Wall Street Journal) sztori előtt lépni, hogy nem nézzen ki teljesen hülyének.

 

A PR-szempontok Pekingre is vonatkoznak. Ha valóban a kínaiak tervelték ki ezt a PR-húzást, akkor azt saját inkompetenciájuk és ostobaságuk leplezése érdekben tehették. A kínai stratégia egyik központi eszköze az a benyomáskeltés, hogy szakértők millióit foglalkoztatják, akik precízen dolgoznak a világuralom elérése érdekében. (…) Ha a vírust őt fejlesztették ki, majd kiszabadult a laborból, az inkább inkompetencia [mint szándékosság], és az inkompetencia az a dolog, amit Peking nem engedhet meg magának. Ezen variáció szerint Kína nem tudta mit hozott létre, és hogy az mit fog okozni a világgal, de megértette, hogy fedeznie kell magát, hogy ne nézzék inkompetensnek a laborok vezetőit és központi bizottságot.

 

Visszatérve a földre, le kell szögezni, hogy a fenti lehetséges magyarázatok egyike sem válaszolja meg, hogy Kína miért akart volna egy ilyen vírust létrehozni. A biológiai fegyver gyártása csábító lehet néhány kormány számára, de ez a fegyver birtokosa ellen fordulhat. Miért akarnának kifejleszteni valamit, ami elkerülhetetlenül Kínát is sújtaná, ahogy a világ többi részét is. Ha Kína pusztán szellemi vállalkozásként tekintett a projektre, miért nem a zsúfolt városon kívül dolgozott rajta? És miért ne lett volna ott a laborban egy orvosi csapat, aki helyben elláthatja a vírusnak kitett személyeket, ahelyett, hogy a kórt rászabadítva a világra kórházba engedik őket?

 

Ha kínaiak készítették a vírust, vagy teljesen alkalmatlanok voltak, vagy nem voltak tudatában cselekedeteiknek. Nem hinném, hogy a kínaiak ostobák lennének. A vírus véletlenszerű kiengedése pedig még mindig hihetőbb, mint az az elmélet, hogy szándékosan szabadították a lakosságra. Főleg, mert ha Kína képes ilyen vírust gyártani, akkor nyilván képest azt ellenségeinél telepíteni és bevetni. Ez pedig elvezet minket a következő ellentmondáshoz.

 

Ha a vírust úgy tervezték, hogy tönkretegye a világot, és lehetővé tegye Kína globális hegemóniáját, Peking  szintén inkompetensnek tűnne, még akkor is, ha figyelmen kívül hagynánk, hogy Kína a világ legnagyobb exportőre. Márpedig az exporttól függ gazdasága fenntartása. Az ügyfelek megölése viszont rossz üzlet, a világjárvány pedig Kínának ugyanúgy fáj, mint más országoknak.

 

Természetesen fennáll annak a lehetősége, hogy a vírus úgy jött létre, ahogy időről időre a vírusok létrejönni szoktak, az a legutóbbi kiszivárogtatások nem többek annál, hogy két kormány megpróbálja értelmezni azt, ami felett nincs befolyása. Ha Biden újabb vizsgálatokat akar, meg is kérhette volna a WHO-t. Ha Washington baráti gesztust akar tenni Peking felé, informális csatornákon is megtehette volna.

 

Nem tudom, mi lehet a hírszerzési jelentésben, és nem tudom, miért történt lassú retorikaváltás a Fehér Házban. De azt tudom, hogy ez az elmozdulás helyrehozhatatlanul megváltoztatja a közvélemény Kínáról alkotott képét. (…)

 

GeopoliticaFutures.com, COVID-19: Made in China? 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket