Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

George Friedman: A nehéz időknek még nincs vége Amerikában


Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/John Minchill

 

(…) Kezdjük az amerikai intézményi válsággal, amely fokozódik. Történelmileg az Egyesült Államok intézményi válságait háborúk generálják 80 éves időközönként, és mindegyik más-más struktúrát hozott létre a szövetségi kormány irányítására. Ezúttal más a helyzet. 2025-ben lesz 80 éve, hogy véget ért a második világháború, intézményeink azonban már mos is átalakulóban vannak, és nem a háború, hanem a COVID-19 vezérli.

 

(…) A társadalmi és politikai válság nyilvánvaló. Az ország két politikai táborra szakadt, amelyek teljesen megvetik egymást. A kongresszus szinte egyenlő arányban oszlik meg a két tábor között, nincs politikai együtt tartás, nincs konszenzus semmilyen kérdésben, ami azt jelenti, hogy a gyengülő intézményrendszerre nehezedő nyomás növekedni fog.

 

Visszatekintve a 60-as 70-es évekre, az utolsó nagy társadalmi váltásra, heves zavargásokat láthatunk, erősödő inflációval küzdő gazdaságot, amelyek elnököket kényszerítettek lemondásra, vagy állítottak a vádlottak padjára.

 

Körülbelül az 1975-höz hasonlítanám a mai amerikai helyzetet, amikor az erőszak kissé csökkent, de a gazdaság felett elvesztették az irányítást, a politikai rend működésképtelennek tűnt, és próbálta megemészteni a vietnami vereséget és egyúttal megbirkózni a Szovjetunióval és Kínával. A legnagyobb különbség azonban az, hogy míg 1975-ben a munkanélküliség, most a munkaerőhiány a gond.

 

(…) Az intézményi, társadalmi, gazdasági és politikai válságok ma már szemmel láthatóak, és nagyban hasonlítanak az előző ciklusban látottakhoz. Az elnökök nem írnak történelmet, de megpróbálnak elnökölni a rendszer fellett úgy, hogy oda mennek, ahova épp szükséges. Ha a történelem másolja a múltat – amit részleteiben sosem tesz – akkor a 2022-es [kongresszusi] választások tovább bomlasztják majd a rendszert, miközben a válság fokozódik. (…)

 

A nehéz időknek még nincs vége, az elszigetelt [politikai] tapasztalatok fennmaradnak és a tőlünk politikailag, társadalmilag vagy faji szempontból különböző egyének iránti ellenségeskedésünk nem fog alábbhagyni. (…)

 

GeopoliticalFutures.com, The Continuing Storm

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket