George Friedman: Az EU, bármennyire is lassan, tovább halad a felbomlás útján - Körkép.sk
Gyula
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
hirdetes_810x300

George Friedman: Az EU, bármennyire is lassan, tovább halad a felbomlás útján


Nehéz előrejelezni Európa geopolitikai eseményeit, mert Európa végső soron egy földrajzi fogalom, amelyet multinacionális szervezetek kötnek össze. Ezek közül a legnagyobbak a NATO és az EU, amelyek mindegyike saját tagsággal és küldetéssel rendelkezik. Jobb úgy tekinteni Európára, mint az együttműködés és az kiegyensúlyozódás színterére.

 

2023-ban Európa egyi fő kérdése az orosz energiához való folyamatos hozzáférés lesz. Az európaiak egyetértenek abban, hogy olajra van szükségük, de nem tudnak megegyezni abban, hogy milyen árat hajlandók fizetni érte.

 

Lengyelország ellenez minden Oroszországnak tett engedményt. Magyarország nem. Németország nagyon szeretné fenntartani az orosz olaj szállítását, de alá kell rendelnie magát az Egyesült Államoknak, amely a legnagyobb vásárlója és nemzetbiztonságának garantálója.

 

Gondoljunk bele abba is, hogy Európa általánosságban úgy véli, hogy az oroszok győzelme Ukrajnában rossz lenne a kontinensnek. Az olyan országok, mint Lengyelország, Csehország és Németország, még emlékeznek a hidegháborúra, és nem sietnek újjáépíteni az akkori határokat. A kormányok – és a közvélemény egy része – valóban támogatják a háborút.

 hirdetes_810x300  

 

Az Európai Uniót a békére és a jólét szavatolására hozták létre. A háború próbára teszi ezeket az eszméket és elferdíti a geopolitikai érdekeket, a gazdasági szükségleteket. Egyes országok úgy érzik, hogy a háborús előkészületeket előnyben kell részesíteniük a gazdasági megfontolásokkal szemben. Ez a következő évben próbára teszi az EU egységét, ahogy próbára teszi az is, hogy az EU aláássa a nemzeti gazdasági és védelmi érdekeket.

 

Az EU, bármennyire is lassan, tovább halad a felbomlás útján, ahogy a nemzeti érdekek közti eltérés egyre nő.

 

GeopoliticalFutures, Forecast for 2023

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket