Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

George Friedman: Az USA bebizonyította, hogy övé a világ legerősebb fegyvere

2022. Már. 15. 20:26

(…) A világháló tele van az ukrajnai háború tanulságaival. Én is közlöm a magamét, de megjegyzem, nem a háború közepe a legjobb idő a következtetések levonására. A háború trükkös dolog, az Egyesült Államok ezt megtanulta Vietnamban, Irakban és Afganisztánban is. Mégis, a legfontosabb tanulságokat a csatában vonják le. Az életbenmaradás nagy motivációt jelent az innovációhoz….

 

Állítólag az oroszok komoly tartalékokat dobnak be a harcba. Szíriai erőket és állítólag zsoldosokat is toboroznak a világ minden tájáról. Nyilván hosszú háborúra számítanak, és fogy a gyalogság, vagy valami más történik. Talán úgy akarják folytatni ezt a háborút, hogy begurulnak Kelet-Európába, és külföldi erőket toboroznak a megszálláshoz – ez egy érdekes elmélet, mire viszont semmilyen bizonyítékom sincs.

 

Az ukránok mozgósítják minden polgárukat. De meddig fognak harcolni a polgárok, ha a csata reménytelenné válik?

 

A fontos tanulságokat stratégiai szinten lehet levonni, nem pedig hadműveleti vagy taktikai szinten. Oroszország egy szegény ország, közepes hadsereggel és nem nagyhatalom. De még nála is szegényebb országok veszik körül még nála is gyengébb hadseregekkel. A Szentlélek messzire el tud téged juttatni, de egy kíméletlen és fegyelmezett hadsereg bárhova elvisz, ahova csak szeretnéd. Ugyan nem szép látvány, de hatásos lehet. A végén teljes bizonyossággal tudni fogod, ki nyert, kinek a zászlója lobog a főváros felett, és mindenki más is megtudja.

 

De az eddigi legfontosabb stratégiai tanulságoknak semmi köze Oroszországhoz vagy Ukrajnához. Az Egyesült Államok bebizonyította, hogy a világ talán legerősebb fegyvere az amerikai dollár. A világkereskedelemben való részvételhez amerikai dollárra van szükség, akár készpénz formájában, akár viszonyítási alapként. Az euró messze a második ezen a listán, egy kínai jüanban denominált ötéves építkezési nagyprojektet pedig már senki sem vállalna be.

 

Ahhoz, hogy hozzá lehessen férni a dollárhoz, hozzáférés kell a helyhez, ahol nyomtatják: a Federal Reserve-hez, vagy valamely dollárral ellátott pénzintézethez. Az ilyen pénzintézetek gondosan ügyelne arra, hogy ne szegjék meg túlságosan az Egyesült Államok által szabott szabályokat. Az egész működése nagyjában annyira összetett, mint egy tengeri légicsapás, és mégis, annál sokkal halálosabb. (…)

 

Az Egyesült Államok, a világ legnagyobb gazdaság és a legnagyobb importőre, elképesztő pusztítást vihet véghez egy országon. Ahogy Irán ezt már megtapasztalta, a dollárhoz való hozzáférés hiánya és az export blokkolása megbénítja a nemzetgazdaságot.

 

A dollár és a kereskedelem fegyverré alakításának kulcsa a többi nemzet együttműködése. Az Egyesült Államok nem csak a NATO nagy részét mozgósította, hanem olyan országokat is, mint Japán, amely messze van a harcoktól, de közel áll a dollárhoz. A szövetségesek, akik nem akartak részt venni egy háborúban de ne is bosszantsák fel az Egyesült államokat, olyan központi bankokból álló koalíciót hoztak létre, amelyek mind együttműködtek az orosz gazdaság elszigetelésében. (…) Az egyesült Államokba irányuló orosz energiaimport betiltásának és a dollár fegyverként való kezelésének kominációja egy nagy szövetség keretei között váratlan katonai válságot idézett elő Oroszországban.

 

Azt mondják, hogy egyetlen nemzet sem állt három elmaradt étkezésnél messzebb a forradalomtól. (…) A hősies cselekvés valahogy jobban kezelhető, mint a hosszú, szűnni nem akaró nyomorúság. Egy dolog meghalni a hazáért, más dolog látni, ahogy a gyerekeid éheznek.

 

(…) A légicsapással ellentétben a pénzügyi csapások nem hirtelen robbannak fel, hanem lassan darálják le a nemzet szövetét, míg a zászló is ledől. Legalábbis ez az elmélet.

 

Persze, ennek is vannak árnyoldalai. Minden háborúban a hátország szenved. Az Egyesült Államok ma bizonyos fokú fájdalmat kénytelen elviselni gazdasági offenzívája miatt, főleg a benzin és más árul drágulása miatt. A kérdés az, hogy meddig tartja fenn a gazdasági offenzívát, hogy megvédje egy stratégiai jelentőségű, de otthon csekély érzelmi jelentőséggel bíró országot. Egy dolog volt megbosszulna a Pearl Harbor elleni támadást, más kérdés Harkov biztonságának garantálása. (…)

 

És ami a legfontosabb: a dollárfegyver egyedül az Egyesült Államok rendelkezik. Az ukrán-orosz háború kimenetele stratégiai és morális jelentőséggel bír. De bebizonyosodott, hogy az Egyesült Államok uralja a globális kereskedelmi valutát, legalábbis addig, amíg meg nem jelenti egy olyan alternatív valuta, amelyben az emberek készek öt évre szóló megállapodásokat kötni….

 

GeopoliticalFutures.com, Learning Lessons From the War in Ukraine

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Zoltan
2022. Már. 17. 13:01

Huuuu de jo cikk nekem nagyon tetszik.

Almassy
2022. Már. 18. 02:20

Amerika most mutatja meg a világnak, hogy ki a gazda. A világ nem szereti az ilyen gazdákat. Amerikát a kínaiak finanszírozzák. A birodalom már belülről rothad és minél gyengébb annál erőszakosabb.

Almassy
2022. Már. 18. 03:25

Ajánlom a témábam: https://magyarnemzet.hu/velemeny/2022/03/az-egyesult-allamok-pokoli-felelme

Taksony
2022. Már. 18. 16:07

Ez is a legnagyobb baj a vilagban,hogy Amerika visszael a helyzetevel a Nato mege bujik es azt csinal a vilagban amit akar egy diktator es provokator.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket