George Friedman: Elképzelhető orosz részről a taktikai nukleáris fegyverek alkalmazása - Körkép.sk
Gyula
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
hirdetes_810x300

George Friedman: Elképzelhető orosz részről a taktikai nukleáris fegyverek alkalmazása

2022. szept. 16. 13:51

Rengeteg találgatás megy arról, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethet be Ukrajnában. Tekintettel arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök több alkalommal is említette ennek lehetőségét, az aggodalom indokolt.  (…) Akárhogy is, a nukleáris fegyverekről szóló vita helyénvaló.

 

Az első feladat az atomfegyverek két fontos osztályának meghatározása: létezik stratégiai és taktikai atomfegyver. (…)

 

Az igazi különbség a küldetés. A stratégiai atomfegyver célja annak elérése, hogy a szemben álló nemzet kritikus infrastruktúrájának és lakosságának jelentős részének megsemmisítése miatt ne legyen hajlandó és képes ellenállni.

 

A takitikai nukleáris fegyvereket arra tervezték, hogy további erőt vethessenek be a korlátozott hatókörű és célú csatákban.

 hirdetes_810x300  

 

Egy Ukrajna elleni stratégiai nukleáris támadás atomcsapást jelentene a nagyvárosok, a termelési létesítmények és a közlekedés ellen. A célja az lenne, hogy Ukrajnát gyorsan működésképtelenné tegye.

 

A taktikai nukleáris támadás célja a hagyományos orosz erőkkel szemben álló ukrán haderő megsemmisítése lenne. A taktikai és a stratégiai nukleáris fegyverek is az ellenség legyőzését szolgáják, de a stratégiai fegyverek az ellenséges nemzet végleges megsemmisítését, míg a taktikai fegyverek a korlátozottabb erők legyőzését célozzák. Az ehhez szükséges nukleáris fegyver mérete változó lehet, de akár nagyobb is lehet, mint a hirosimai bomba, bár még mindig taktikai atomfegyvernek minősülnek. (…)

 

Persze, az azonos távolságra lévő tömeges tüzérség ugyanezt érhetné el. A probléma a hagyományos fegyverekel elkerülhetetlen pontatlanságában keresendő. (…) A taktikai nukleáris fegyverek ezt a problémák úgy oldották meg, hogy szélesebb hatókörrel rendelkeznek – de nem annyira naggyal, nehogy elpusztítjsa a saját lőplatformját.

 

(…) Ukrajnában a háború korai szakaszában az orosz tankokat péncéltörő rakéták semmisítéették meg. Az ukránok szélesebb körben szóródtak szét, ezért még egy taktikai nukleáris fegyvernek is minimális hatása lett volna. Mivel ez most megváltozik, elképzelhető orosz részről a taktikai nukleáris fegyverek alkalmazása, de az oroszoknak vannak más eszközei is ilyen eredmények elérésére.

 

(…) A nukleáris fegyverek taktikai használatának azonban mindig vannak politikai költségei, és felvetné a kérdést, hogy a mindig kiszámíthatatlan Egyesült Államok hogyan reagálna.

 

GeopoliticalFutures.com, Tactical Nuclear Weapons

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket