Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

George Friedman: Lehet, hogy a politikusok tényleg megölnek minket


Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali

 

Károly herceg kijelentette, hogy az ENSZ glasgowi klímakonferenciája a bolygó “utolsó esélye” lesz. A COP26 azonban, mint ismeretes, nem fog azonnali megoldásokat kínáló áttörést hozni, még akkor sem, ha a világ vezetői teljes mértékben egyetértenének vele. Ha Károly hercegnek igaza van, akkor mindannyian halottak vagyunk. Épp ezért fontolóra kell vennünk kétségbeesett kijelentésének eredetét.

 

Az egyik magyarázat az, hogy hogy ezek a vezetők valójában nem hisznek az éghajlatváltozás veszélyeiben, de nyilvánosan bizonyságot tesznek az ellenkezőjéről, hogy hízelegjenek azoknak, akik félnek az apokalipszistől. Az, hogy vannak gyermekeik és unokáik (nem beszélve politikai posztjaikról, amelyeket meg akarnak tartani), észszerűnek tűnik, hogy kiállnak. Ha nem mutatnak valamit, még tenniük kellene valamit.

 

A második magyarázat a COVID-19 világjárvány okozta globális gazdasági káosz lehet. Az északi féltekén számos ország küzd munkaerőhiánytól, nagy energiaigénytől, lezárt közlekedési hálózatoktól, és így tovább.- Valójában a globális gazdaság a háborúkat nem számítva, példátlan módon megrendült. Tekintettel arra, hogy gazdasági szempontból ismeretlen vizeken hajózunk, a legrosszabbat feltételezni sem észszerűtlen dolog.

 

Az éghajlatváltozással kapcsolatos reformok sorozatának globális elindítása még ebben az évben nemcsak a globális gazdaságra, de a döntéshozókra is hatalmas kockázatot jelentene. Például a szénfelhasználás csökkentésére tett ígéret pusztító következményekkel járna Kínára. Egy olyan időszakban, amikor a kínai gazdaság igyekszik visszanyerni egyensúlyát, a szénkereslet visszaesése az utolsó, amire szüksége van. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem a globális gazdaság és életünk újjáépítését igényli.

 

A harmadik magyarázat a társadalmi realitásokhoz kapcsolódik. Az éghajlatváltozás tudományos elmélet, és az igazság az, hogy sokan nem bíznak a tudósokban. Ez a fajta bizalmatlanság nem újkeletű, de a járvány hatására felerősödött – a járványra adott válaszok pedig beláthatatlan társadalmi, politikai és gazdasági következményekkel jártak. Figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a múltban mindig is világszerte nagyszámú ember utasította el az oltást, bármi is legyen ennek az oka. Az oltások kikényszerítésére tett kísérlet valószínűleg kudarcot vall, és semmiképpen sem javítja az egészségügyi ellátást.

 

Kétségtelen, hogy az oltások mögött meghúzódó érvelés tudományosan megalapozott, de a világ sokkal összetettebb, mint amilyennek tűnhet egy tudós számára, és egyesek orvosok által felfoghatatlan veszélyérzete másoknak teljesen logikusak.

 

Ugyyanígy, az éghajlatváltozásra vonatkozó tudományos bizonyítékok valósak, de nem világos, hogy a bolygót elpusztítják-e. Bárki, különösen politikus vagy államvezető, aki azt állítja, hogy biztosan tudja a választ, annak lesz mit bizonyítania. Azok pedig, akik azt mondják, hogy általánosan katasztrofális lesz, ahogy azt a herceg is tette, figyelmen kívül hagyják azokat az adatokat, amelyek a régiónkénti eltérő hatásról szólnak.

 

Végül, ott van a közvélemény cinizmusa az apokaliptikus állításokkal kapcsolatban. Évek óta hallottam a népességrobbanásról és a globális éhezésről szóló rémtörténeteket olyan demográfusoktól, akik nem vették figyelembe, hogy az általunk ma Baby Boomernek nevezett generáció születési rátája anomália volt, és ha egyszer kiöregszik ez a nemzedék, a népesség csökkenni kezd. Arra is emlékszem, hogy az atomfegyverek megjelenése egyenlő az önmegsemmisítéssel. Kiderült, hogy a politikusok felfogták, hogy ez rossz lenne, ezért elkerülték ezt az eshetőséget.

 

Lehetséges, hogy Károly hercegnek igaza van, és az üdítősdobozt rugdaló politikusok tényleg megölnek minket. Ha igen, kétlem, hogy a mostani késés a bolygó megsemmisülését jelentené. Bármi lesz is a következmény, az ennél jóval bonyolultabb lesz. Én nem bízok semmiben, amit mindenki tud, és az éghajlatváltozás is ezek közé tartozik.

 

Senki sem gondolta volna, hogy a COVID-19 intézkedések ilen gazdasági patthelyzetet teremtenek. Minden emberi dolog összefüggései elképesztően összetettek. Az Országos Egészségügyi Intézet elkötelezett kutatói bizányára el sem tudták képzelni, hogy mi történik. A világ sokkal összetettebb, mint ahogyan azt bármelyikünk álmodta, és csak azt tudom, hogy amire számítunk, az valószínűleg nem fog megtörténi, de ami megtörténik, az nagyon különös lesz.

 

GeopoliticalFutures.com, Prince Charles Says We Are Dead Meat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket