George Friedman: Oroszország közelebb hozta egymáshoz az USA-t és Európát - Körkép.sk
Gyula
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
hirdetes_810x300

George Friedman: Oroszország közelebb hozta egymáshoz az USA-t és Európát

2022. márc. 24. 20:16

(…) Oroszország most erősítésre vár Szíriából, Fehéroroszországtól és a Wagner-csoporttól. Még ha Moszkva talál is készséges résztvevőket a háborúhoz, időbe telik a csapatok szállítása, a csatatér ismertetése, a harci szerkezetbe történő beillesztésük. És még ha Moszkvának sikerülne is mindezt megtennie, akkor is hosszú és elhúzódó konfliktust jelez előre. Sok megfigyelő szerint a külföldi csapatok toborzása orosz részről az orosz katonai vezetés kudarcára, a csapatok kiképzésének és motiváltságának gyengeségére és logisztikai problémákra utal.

 

Ha Oroszország azt akarta érzékeltetni Európával, hogy tetszés szerint behatolhat a kontinensre (…), akkor nem érte el célját. Legalábbis egyelőre. Ehelyett közelebb hozta az Egyesült Államokat és Európát. A folyamatos harc brutalitása, amelyről Oroszország azt gondolja, hogy szükséges Ukrajna legyőzéséhez, csak még jobban felerősíti az USA és Európa közeledését. Nehéz olyan kimenetelt elképzelni, amelynél a Nyugat fő fenyegetésként tekint Oroszországra- leszámítva nukleáris arzenálját.

 

És ez nem csak Oroszország gyenge harctéri teljesítménye miatt van így. A nagyhatalmi státusz részben katonai, részben gazdasági jellegű. Oroszország bruttó hazai terméke 2001-ben 1600 milliárd dollár volt, amivel a világranglista 11. helyét érdemelte ki, Dél-Korea mögött. Azóta Oroszország meg-meggyengült az ingadozó energiaáraktól, a koronavírusjárványtól és az inváziójára válaszul adott szankcióktól is. Ez pedig megváltoztatja a világról alkotott képünket, ahol Oroszországot nagyhatalomnak tartották.

 

Hetekkel a háború kezdete előtt Kína szövetségre törekedett Oroszországgal, mert barátokra volt szüksége a Japántól Indiáig terjedő hatalmas amerikai szövetségi struktúrával szemben. (…) Ez a szövetség retorikában még megvan, de egymás tényleges támogatása már nem. (…) Kína ebben a gazdasági helyzetben nem engedheti meg magának, hogy belekerüljön egy olyan csapdába, amibe Oroszország is belekerült. Bármilyen katonai támogatás szankciókat hozna magával. (…)

 hirdetes_810x300  

 

Gyanítom, hogy Peking döntése, hogy bejelentette szövetségét Oroszországgal, az orosz invázió ismeretén alapult. Ez vonzóvá tette a szövetséget Kína száma, mert akkor még azt hitte, Oroszország képes egy gyors és könnyű győzelemre, ami arra kényszeríti a Nyugatot, hogy újragondolja Kínával kapcsolatos álláspontját.

 

(…) Oroszország kudarca arra kényszerítette Kínát, hogy mindent megtegyen a kár elkerülése érdekében, ezért újragondolja kapcsolatát az USA-val. (…) Az Oroszországgal hozott szövetség nem eredményes, és valószínű, hogy nem is lesz az.

 

(…) Ha a világ nagyhatalmaira gondolunk, általában az USA, Európa és Oroszország jut eszünkbe. Oroszország aligha maradhat a listán, hacsak nem javul meg látványosan teljesítménye. Európa addig nagyhatalom, míg katonailag és gazdaságilag összetart. Most ezt teszi, de ahogy az Oroszországtól való félelem szertefoszlik, a régi feszültségek ismét a felszínre törnek. (…)

 

GeopoliticalFutures.com, How the Ukrainian Battlefield Redefines the World

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket