Guľa: Azt akarom, hogy a csapataim aktívan, dominánsan játszanak - Körkép.sk

Guľa: Azt akarom, hogy a csapataim aktívan, dominánsan játszanak

2022. nov. 28. 18:08

(…) A Spartában sikertelen volt, néhány nappal később viszont már a DAC Dunaszerdahely edzője volt, abban az edzőközpontban, ahol most is beszélgetünk. Hogy jutott ide?

Mi ismerjük egymást, mégiscsak Szlovákiában vagyunk. Jan Van Daele egyenesen megkeresett, hogy találkozzunk és beszélgessünk el a filozófiánkról – az enyémről és a klubéról.

 

Nyáron más lehetőségei is voltak, vagy csak a Spartáról és később a DAC-ról volt szó?

Két ajánlatom volt a Távol-Keletről. Gazdaságilag extrém módon érdekes lehetőségek voltak, az éves költségvetés a stábra egy millió dollár körül mozgott. Az adott pillanatban nem éreztem olyan megoldásnak, ami helyes a karrierem szempontjából. Szeretem a futballt és az Európában maradást részesítettem előnyben.

 

És a másik ajánlat?

Az Magyarországról volt, de olyan időszakban érkezett, amikor teljes mértékben a Sparta Prahára összpontosítottam, és semmi mást nem oldottam akkoriban.

 

Milyen az ön futballfilozófiája?

Több alkalommal is volt lehetőségem ott lenni az Ajax Amsterdamban és pont ott éltem át először az edzői inspirációt. Az Ajax múzeumában tanítják az embereket, és olyan módon, hogy a táblára fel van írva az Ajax minden játékosának a feladata a tradicionális 4-3-3-as felállásban.

 

Miért van ez így?

Azt mondták nekem, hogy röviden azt szeretnék, hogy az emberek, akik ott vannak a mérkőzésen, értsék a csapatukat és hogy miért úgy játszanak, ahogy. Ma a futball már olyan messzire jutott, hogy a szurkolót röviden nem veri át. Követheti és látogathatja a Manchester United, City, Liverpool vagyg Neapol mérkőzéseit és összehasonlíthatja őket. Már nem elég a klasszikus magyarázat arról, hogy játszottunk, ahogy játszottunk, a labda gömbölyű. A futball előre halad.

 

Azt akarom, hogy a csapataim aktívan, dominánsan játszanak. Egyúttal azt akarom, hogy támadólag játszunk és elégséges mértékű kockázattal. A filozófia további része mindent megtenni azért, hogy sikerüljön jobbá tennünk a játékosokat.

 

Mi fontosabb az ön számára – kapcsolatépítés a játékosokkal és elégedett öltöző, vagy az ön futballfilozófiájának világos betartása?

Érzem, hogy ez folyamatosan fejlődik nálam. Volt időszak, mikor egyértelműen és extrém határozottan az adott taktikai alapelvek betartására törekedtem. Ma azt gondolom, hogy flexibilisebb vagyok, mert érzem, hogy továbbra is vannak szabályok, amelyeket be kell tartani, de érzékelem, hogy mit lehet megengedni. Jobban érdekelnek a kapcsolatok és a kémia, az értékek kiépítése.

(…)

 

Kloppot inspirálónak tartja?

Klopp valójában nagyon inspiratív számomra. Volt lehetőségem együttdolgozni Jakub Blaszczykowskýval, aki a Borussia Dortmundban játszott Klopp alatt, és átvettük az edzésmenetet, a taktikai manővereket és a fizikai felkészültséget. Klopp nagyon érdekes személy számomra, aki a taktikai tökéletesség mellett olyan ember, akit szeretnek a játékosok és a szurkolók is.

 

El tud képzelni olyan szintű pragmatizmust, hogy elhagyja saját futballideáit az eredmény kedvéért?

Ezt én inkább úgy nevezném, hogy a futball sokszínű és el tudom képzelni, hogy olyan helyzetbe kerülhetek, mikor megszólít egy klub a céllal: van három hónapd és fel kell élesztened a csapatot.

(…)

 

Sokszor beszéltek önről a szlovák Guardiola-ként. Emlékszik rá, hogy hogy kezdődött?

Nem tudom pontosan, hogy hol indult, csak azt tudom, hogy hallottam róla és viccet csináltam belőle, hogy hasonlóak vagyunk Pep Guardiolával, mert egyikünknek sincs haja. Remélem, hogy azért kezdtek beszélni róla, mert ha ránéznek a játék paramétereire, amit játszani akarunk, és arra, amit Pep mutat fel, találnak ott hasonlóságokat, átfedéseket. Nem mondom, hogy úgy játszunk, esetleg hogy olyan szinten lennék, hanem a vágyról és igyekezetről, hogy hasonló módon játsszunk.

 

Mégiscsak közvetve vagy közvetlenül a szurkolók és a szakértők is ennek a generációank a legjobb edzőjéhez hasonlították. Nem érzett nyomást?

Nem mondanám, hogy nyomást fejtett ki rám, minimálisan sem engedtem. Mindenesetre nagyobb elvárásokat támasztott felém. Én ezt elfogadom. Elfogadom, hogy mikor a csapataim 3., 2. helyet játszottak, ez kevés és nem álltam helyt… Méginkább dolgozni fogok magamon! A sportban nem tudja garantálni az eredményeket, de száz százalékig tudja befolyásolni a saját hozzáállását, elhivatottságát, szakértelmét.

 

(…)

 

Trencsénből Zsolnára ment, Zsolnáról az U21-es válogatotthoz, Plzenbe, a Wisla Krakow-ba. Folyamatosan, minimálisan papíron, előrelépésnek tűnt. Dunaszerdahely most először visszalépésnek tűnik, vagy legalábbis félrelépésnek. Úgy érzi, hogy teljesítette azokat az elvárásokat, amelyeket edzői karrierje elején támasztottak?

Nem tudom, hogy milyen elvárásai voltak a szakértőknek, én csak azt tudom, hogy ki vagyok. Azt érzem, hogy jelen pillanatban a lehető legjobb lépés volt ide, Dunaszerdahelyre jönni, amit egy jelentős klubnak tartok.

 

(…)

 

Mi történt a Viktória Plzenben? Aközött, hogy mit akart játszani a klub és hogy mi az ön futballfilozófiája, tökéletes átfedésnek tűnt. Miért nem jött össze?

Az első 16 meccsből 13-at megnyertünk és csak egyet veszítettünk el, extrém módon érdekes focit játszottunk. Aztán a vezetés nem megfelelő irányba mozdult, miközben elég volt egy kevés, és az a kevés öt másodperc volt a hosszab{ításban az Alkmaar ellen a koronavírushelyzetben, mikor a kezünkben volt a mérkőzés és továbbjutottásra álltunk a Bajnokok ligájában és biztos volt az Európa-liga szereplésünk. Abban az egy másodpercben minden úgy változott meg, hogy kiestünk az Alkmaar ellen. Minden azért történik, hogy én is tanuljak belőle valamit. A Viktóriában töltött idő csodálatos volt, de ha belemennék a részletekbe, akkor azt mondtanám, hogy az volt az egyik legnehezebb időszaka az emberiségnek (covid), és a klubénak is (tulajdonosváltás). Nem tudtunk visszatérni abba a formánkba, amiben elkezdtük.

 

Arra céloz, hogy a vezetőség részéről több türelmet várt volna?

A Plzen ismét visszajutott a Bajnokok Ligájába, az a döntés helyes volt.

 

A Wisla Kraków-ban viszont 30 mérkőzést sem bírt ki. Miért?

Úgy mondanám, hogy a választ a klub jelenlegi formájában találják meg. A csapat a távozásom óta csak egy mérkőzést nyert meg. Az én szemszögemből ez a klub nincs jól vezetve. Zseniális szurkolói vannak, hatalmas bázisa, meccsenként átlagosan 20 ezer szurkoló, szoros meccset játszottunk Spalletti SSC Napoli-jával. A szezon elején a táblázat élbolyában voltunk. Aztán eredményválságba is kerültünk, de folytattuk a lengyel kupában.

 

Jó munkát végeztünk ott, hat hónap alatt 5 millió euróért adtunk el játékosokat, ami nem sikerült nekik az azelőtti nyolc évben, és ha úgy fogják menedzselni a klubot, mint most, akkor a következő nyolcban sem sikerül majd nekik. A második legjobbak voltunk a fiatalok beépítésével a bajnokságban. A csapat növekedett és helyes irányba haladt. Aztán a vezetés úgy döntött, hogy ez nem velünk folytatódik majd.

 

Milyen indokkal bocsájtották el?

Elégtelen eredmények és az offenzív gondolkozás megváltoztatására való képtelenség.

 

Tehát arra utaltak, hogy nem tud pragmatikus lenni?

Igen.

 

dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket