Elza
  • HUF: 364.83
  • USD: 1.13
  • 5 °C
  • 8 °C

Gyimesi György a tanárok béréről és a kórházreformról a TA3-ben

2021. okt. 15. 16:17

Nyitókép: TA3

 

Szlovákiában a tanárok fizetése rendkívül regionális jellegű, ami azt jelenti, hogy ami egy pozsonyi tanárnak nagyon kevés, az egy tiszacsernyői pedagógusnak elegendő. Ezek azok a dolgok, amelyeket a regionális különbségek kiegyensúlyozásával kellene megoldani. Ami a tanárok fizetésemelését illeti, emlékszem, hogy 2016-ban a tanárok fizetésemeléséhez körülbelül 50 millió euróra volt szükség. Ez pont az a pénzmennyiség, amit egy kompon keresztül elloptak. Tehát a pedagógusok bére azoknak a zsebében van, akik a kompügyet oldották.

 

(…)

 

Amennyiben az uniós források merítéséről van szó, Szlovákia pápább a pápánál. Nem tudom, hogy Szlovákián kívül van-e más ország, ahol az uniós források merítése ilyen nehézkes és bürokratikus rendszerhez van kötve, mint nálunk. Ez az összes operatív programra és a pénzforrás merítésének összes időszakára vonatkozik, hiszen még mindig van mintegy 3,8 milliárd eurónyi ki nem merített pénzforrásunk.

 

Ha azokról a reformokról beszélünk, amelyek ezekre a pénzforrásokra kapcsolódnak, azoktól nem tartok. Amennyiben a kórházhálózat optimalizálásáról van szó, megegyezés körvonalazódik a koalíción belül arról, hogy miként is fog kinézni ez a reform. Egyetlen kórház sem fog megszűnni, csupán egy részüket megreformálják.

 

Szeretném biztosítani a polgárokat arról, hogy azoknak a kórházaknak, amelyek „veszélyzónában” vannak, két évük lesz arra, hogy felkészüljenek azokra a feltételekre, amelyek pontosan meg lesznek határozva, és mindenki számára érthetőek lesznek. Nem félek attól, hogy ezekre a célokra – beleértve az oktatásügyet is – nem merítenék ki a pénzforrásokat.

 

 

Facebook: Gyimesi György

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket