Vilhelmina
  • HUF: 360.26
  • USD: 1.18
  • 12 °C
  • 26 °C

Hilal Khashan: Több a kérdés, mint a válasz a bejrúti robbanás kapcsán

2020. aug. 06. 20:00

Nyitókép forrása: businessinsider.com

 

Értelmetlen lenne értelmet keresni abban, ami kedden Bejrútba történt. Soha nem fogjuk megtudni a színtiszta igazságot azzal a robbanással kapcsolatban, ami elpusztította az ország legfontosabb kikötőjét, felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott, 4000 embert sebesített meg, és amely miatt most sokak sorsa a törmelék alá szorulva bizonytalanná vált.

 

A katonai elemzők szerint a robbanás véletlenül következett be egy olyan raktárkomplexumban, ahol híján voltak a közbiztonsági intézkedéseknek. A hegesztők javították az egyik szomszédos, petárdákkal teli raktár ajtaját, miközben forró és párás volt az időjárás, a párolgó ammónium-nitrát gőze összekeveredett a közeli gabonaraktár felszabaduló búzaporával. Ezek a tényezők vezethettek a katasztrofális robbanáshoz. Azt biztosan tudjuk, hogy a soha nem látott gazdasági válság és hiperinfláció közepette történt robbantás tovább bonyolítja Libanon politikai patthelyzetét.

 

Ennek ellenére több kérdésünk van, mint válaszunk. Miért tartottak hat évig 2750 tonnányi ammónium-nitrátot a kikötőben és egyáltalán, ki volt a tulajdonos? Miért tárolták a veszélyes vegyszert egy raktárban olyan közel az üzleti és lakónegyedekhez?

 

A robbanás a lehető legrosszabbkor jött. Libanon már a szakadék szélén  táncol, és a dolgok most már csak rosszabbodni fognak. A kedden történtek egyetlen nyertese a Hezbollah, amely képételen volt érdemi választ adni az egyik tisztjét meggyilkoló izraeli légicsapásra vagy arra, hogy pénteken a Nemzetközi Bíróság ítéletet hirdet a Hezbollah négy ügynöke terhére, akiket Rafik Hariri néhai libanoni kormányfő meggyilkolásával vádolnak. A robbanásnak hála épp most senki sincs, aki netség tárgyává tenné a Hezbollah izraeliekkel szembeni védekezését, vagy felrónák neki a Hariri elleni merényletet.

 

GeopoliticalFutures.com, Hilal Khashan: More Questions Than Answers Over the Beirut Blast

 

A szerző a politikatudományok professzora a Bejrúti Amerikai Egyetemen, Közel-Kelet-szakértő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket