Hunčík Péter: Aki a Szövetségre szavaz, Európa-ellenes lépést tesz - Körkép.sk

Hunčík Péter: Aki a Szövetségre szavaz, Európa-ellenes lépést tesz

2022. feb. 08. 11:52

Nyitókép: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

 

(…)

 

3. számú Utóirat

 

Ez az utóirat a szlovákiai magyaroknak szól. Néhány hónapja az MKP, a Most-Híd és egy ismeretlen pártocska létrehozták az etnikai Szövetség pártot. A hivatalos magyarázat szerint erre azért volt szükség, hogy ne ismétlődjön már meg a szégyenletes sikertelenség 2020-ból, mikor egyetlen magyar párt sem jutott be a szlovák parlamentbe.

 

A pártok egyesülésének jelszava az volt, hogy mostantól egyetlen szavazat sem veszik kárba. (Ezt még el is fogadnám, de nem értem, hogy a tárgyalásokról miért volt kizárva Simon Zsolt Magyar Fóruma?)

 

Az én fő problémám azonban az hogy a politikusok a pártalapítás során mindent részletesen áttárgyaltak azt is beleértve, hogy az új pártnak platformjai lesznek, hogy adekvált módon kifejezhessék különféle politikai nézeteiket. Csupán az új párt Fideszhez való viszonyát nem tárgyalták meg. Később a korábbi Híd képviselője mondott valami kritikát a magyarországi helyzetről és a párt igazgatója (?) Berényi József rögtön jelezte, hogy a Szövetségben nincs helye az önösségnek és meg fog kelleni szüntetni a platformokat.

 

Miért írom ezt? Mert látom, hogy a Szövetség az egykori MKP irányítása alatt fog működni. Ebből pedig következik, hogy a párt úgy mint az elmúlt 20 évben, teljesen a Fidesz irányelvének lesz alárendelve. És nem csak gazdasági, oktatásügyi és szociális kérdésekben, hanem külpolitikai kérdésekben is.

 

Ebben az esetben azonban a szlovákiai magyar választónak látnia kell azt is, hogy ha a Szövetségre szavaz, akkor nem csak saját etnikai hozzáállását fejezi ki, hanem komoly Európa-ellenes lépést tesz.

 

A szlovákiai magyar pártok az elmúlt három évtizedben felvilágosult Európa-párti politikát folytattak, és gyakran az ő hangjuknak is köszönhetően demokratikus erők uralkodtak. (Sajnos a helyet a Kuciak-gyilkosság óta eltelt években megváltozott, de most nincs helyem bővebben foglalkozni ezzel a kérdéssel).

 

Fontos, hogy a Szövetség vezetésének nagyon gyorsan el kell döntenie, melyik oldalra állítják a szlovákiai magyar kisebbséget ebben a kiélezett külpolitikai helyzetben.

 

Mi, a Bársonyos forradalom szereplői akkoriban egyértelműen Európához csatlakoztunk. Tudomásom szerint a szlovákiai magyarok többsége még mindig Európa-párti és nem támogatja Moszkvát!

 

Hölgyeim és uraim a Szövetségben, gondolkozzanak el ezen és tegyék meg a megfelelő lépéseket! Minél előbb, annál jobb.

 

dennikn.sk – Péter Hunčík: Voľby v Maďarsku a v priľahlých končinách

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Dodo
2022. feb. 08. 13:24

Volt kommunista diktatura most van liberalis diktatura , a diktatura az diktatura nincs kulombseg.Mi a nyugatnak nem partnerei hanem szolgaik vagyunk.

Bendegúz Ábrahám
2022. feb. 08. 13:39

Doktor úr, hol vaqn már a tavalyi hó meg a Bársonyos Forradalom? Az alapprobléma az, hogy a mostani Európa már nem az az Európa ami 1989-ben volt és a mostani Moszkva sem már az, ami 1989-ben volt. A mostani Európát zömében a semmihez nem értő, politikusnak hazudott, pénzügyi háttérhatalmakat kiszolgáló, a megosztottságot és anarchiát elősegítő egyének vették kezükbe, irányításuk alá. Egyre több átlagpolgár látja és saját bőrén érzi a tehetetlenségüket és mennyire nagy a baj az már azon is látszik, hogy egyre többen azt mondják, inkább Moszkva mint Brüsszel, mert jobban hisznek a saját szemüknek mint a FB, a cenzúrázott média és a FOS (függettlen objektív sajtó) csőstöl jövő hazugságcunamijának. Csak sajnálni tudom, hogy Ön az egykor még haladóbb szellemű énje megrekedt ebben a mocsárban...

András
2022. feb. 08. 15:21

Teljesen egyet értek Bendegúzzal, és még annyit fűznék hozzá, hogy ha azt hisszük, hogy csak Oroszország és Kína veszi semmibe az emberi jogokat ezen a földön akkor az nagyot téved, mert az EU-ban is ugyanolyan vélemény terror van ma, csak fű alatt! Az ilyen Hunčík, Ravasz, Németh stb. féle megmondó embereknek ez maga a Kánaán!

f.
2022. feb. 08. 19:22

Bár tényleg eu ellenesek lennének! Hülye liberálfasiszta idióta...

Lusmi
2022. feb. 09. 12:44

Mi követni való van még nyugaton (EU, USA) a fokozatosan olvadó gazdagságukon kívül?! A pillanatnyi jólét (értelmetlen luxus) a kiüresedéssel és önazonosság-vesztéssel nyakon öntve?! Pláne ha a közelmúlt trendjeit figyeljük. Csak a hülye kapaszkodik abba az autóba, amelyik a szakadék felé rohan. Talán 2015-ig volt értelme/alapja a nyugatimádatnak, de az utolsó 6-7év az a társadalmi öngyilkosság nyílegyenes útja. ...Amiért elsősorban a szabadnak hazudott sajtó, az NGO-knak hazudott ál-civil szervezetek által befolyásolt és megfélemlített (vagy csak szimplán hülye) politikus-társadalommérnökök a felelősek. A kilépést /még/ nem szorgalmaznám, de nagy összegben nem fogadnák arra, hogy az EU 5év múlva is ilyen formában létezni fog. Jó lenne egy normális EU-ban bent maradni, de szét fogják verni....és ebben pl.Merkelnek sokkal nagyobb felelősége van mit Orbánnak. Én így gondolom, Hunčík meg másként. Szomorú, de ez van!

Taksony
2022. feb. 09. 13:28

A cikk lenyege magyarsag megosztasa. ,

Kulcsar
2022. feb. 09. 14:33

Ezek után egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy a liberálbolsevik Hunčik miért igyekszik minden eszközzel ennyire bagatelizálni a 2006-os budapesti rendőrterror emberi jogi jogsértéseit.

Kulcsar
2022. feb. 09. 14:59

A katalán függetlenségről szóló népszavazást letörő spanyol rendőrség brutalitása. A francia sárgamellényes tüntetőknek maradandó károsodást okozó francia karhatalom brutalitása. A Magyar Rádió belső udvarán a magyar szoclib rendőrség által meztelenre vetkőztetett, megvert és megalázott huszonéves magyar lányok esetei 2006-ban. A máskor mindenért hőbörgő szoclib többségű EP mély hallgatása ezekről és hasonló esetekről. Hunčik Ur magából vénségére tényleg ilyen aljas ember lett?

Perpetuum
2022. feb. 10. 09:26

Peternek ne adjunk teret keremszepen… Kedvencem, hogy o a @asarnap cimu hetilap megmentoje az adomanyaival. Rohej. Ahol lehet, belenkrug.

mf
2022. feb. 10. 10:17

Hogyan ertelmezzem a cikkben ezt a ket ellentmondo allitas van: 1. a Szövetség az egykori MKP irányítása alatt fog működni. Ebből pedig következik, hogy a párt úgy mint az elmúlt 20 évben, teljesen a Fidesz irányelvének lesz alárendelve 2. A szlovákiai magyar pártok az elmúlt három évtizedben felvilágosult Európa-párti politikát folytattak, és gyakran az ő hangjuknak is köszönhetően demokratikus erők uralkodtak.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket