Iván Tamás: Adóztassuk meg a gazdagokat - Körkép.sk
Gerzson
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Iván Tamás: Adóztassuk meg a gazdagokat

2024. febr. 07. 20:29

Hallottak a Tax the Rich (Adóztassuk meg a gazdagokat) petícióról? Szlovákiában az elvárt aláírás 9870. Eddig 1500-an írták alá.

 

Lehet, hogy hiányoznak azok az információk a köztudatból, hogy a szlovák adóterheket emelni készülnek, a minimumadót újra be szeretnék vezetni, mindeközben pedig a leggazdagabb szlovákok 10%-nak a vagyona az összvagyon felét teszi ki. Ez az arány 2010-ig 40%-os volt.

 

Tehát a gazdagok gazdagodtak, az adóinkat emelik, így majd a veszteséges cégek is összedobják adóban az államkassza elvárt bevételét.

 

A kezdeményezők támogatói között van Thomas Priketty is, aki felszólította az Európai Bizottságot, hogy vezesse be az európai „gazdagok adóját“, hogy ezzel is stabilizálni lehessen a környezeti és szociális transzformációt, és igazságosabban finanszírozni ezen területek költségeit.

 

Ha az EU-n belül 1 millió aláírás összegyűlik, akkor Európai Bizottságnak foglalkoznia kell vele, és ennek megfelelően új jogi előírásokat elfogadni.

 

És, hogy miként állnak hozzá a világ a leggazdagabb emberei?

 

 hirdetes_810x300  
A világ 250 multimilliomosa egy nyílt levelet küldött Davosba, az Világgazdasági Fórumra Proud to pay more taxes (Büszkén fizetünk több adót) címmel. Mielőtt ezt képmutatásként értékelnénk, megvan rá a gazdasági okuk is: a drámaian növekvő egyenlőtlenség a társadalom számára katasztrofális. Ha a népesség egy bizonyos szint alá süllyed, az veszélyezteti az ő keresletüket, tehát a növekedésüket.
Ezt támasztja alá a Global Wealth Report 2024-es jelentése, amelynek alapján a világ milliárdosainak vagyona gyorsabban nőt, mint az infláció, ezzel együtt mintegy 5 milliárd ember szegényedett el. Az ilyen elosztás mellett a globális szegénységet 230 év alatt sem győzhetjük le. Milliárdosok gazdagabbakká válnak, a munkásosztály gondokkal küzd, és a szegények kétségbeejtő szintet értek el.

 

Iván TamásFacebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket