Iván Tamás: Magyar kultúra, magyar anyanyelv, magyar iskola és magyar képviselet a parlamentben! Magyar hittel! Ez a mi feladatunk és célunk! - Körkép.sk
Emma
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
hirdetes_810x300

Iván Tamás: Magyar kultúra, magyar anyanyelv, magyar iskola és magyar képviselet a parlamentben! Magyar hittel! Ez a mi feladatunk és célunk!

2023. aug. 20. 20:50

Tisztelt Megyei Képviselő Urak, tisztelt Polgármester Úr, Mélyen Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Ünneplő Közönség!

 

1083. augusztus 20-án Szentté avatták a magyarok I. István királyát. A magyarok egyik legősibb nemzeti ünnepén őt, és az államalapítást ünnepeljük. Tisztelegve az akkori történelmi törekvéseken, engedjenek meg egy rövid történelmi kitekintőt.

 

I. Szent István felismerte, hogy a magyar nép megmaradásához, a magyarság Kárpát-medencében való létjogosultságához, elengedhetetlen a keresztény hitvallás mielőbbi felvétele. De a királynak nem volt könnyű dolga. A csak nemrégiben megállapodott magyar nép egyik fele meg szerette volna tartani régi hagyományainkat, a pogány kultúrát és hitet, a másik fele már felvette volna a keresztény vallást. A király vetélytársai és egyes törzsek sem egyszerűsítették a helyzetét. Így hát nehéz döntést hozott meg, szembement a több százéves hagyománnyal, miszerint a fejedelem halála esetén a testvére és nem keresztény módra, a fia örökli a trónt. Megszervezte csapatait és bár véráldozatok árán, de a pogányok leverésével egyesítette a nemzetet, és ezzel véglegesen bebiztosította a magyarság helyét a Kárpát-medencében. 

 

 hirdetes_810x300  

Koppány legyőzése után, Istvánt királlyá koronázták. Magyarország ezzel belépett az európai keresztény nemzetek sorába, ezen belül is a nyugati kereszténység felé orientálódott. István diplomáciai érzékét bizonyítja, hogy megőrizte királyságának függetlenségét a pápától, miközben elkerülte a német-római császár hűbéresi függését is. Ezzel megalakult a keresztény, független Magyar Királyság.

 

Királlyá koronázása után, 38 évnyi uralkodása idején sem volt gyengébb, sokszor vasököllel büntette a meginogást. Mindemellett igyekezett igazságos, de mindenekelőtt következetes lenni, és ezzel minden téren megalapozta a Magyar Királyság tartóoszlopait.

 

Több száz éve merítünk István király tetteiből, intelmeiből, bölcsessége és eredményessége ma is példa számunkra. 1000 éve üzenetértékkel bír az utókor magyarságának!

 

Ő el merte vállalni annak minden rizikójával, hogy ragaszkodjon az akkor mindennel szembemenő világlátásához! Nekünk sem sokkal könnyebb kitartani a fősodorral szembeni véleményünk mellett. Ebben a nehézségben megtehetjük, hogy több felé húzunk. Eltérhet a meggyőződésünk, az ideológiánk és világnézetünk, de – István meghozta azt a hitet, hogy megéri az állhatatos kitartás, hiszen ma 1000 év után tudjuk, hogy akkor igaza volt. A tíz évszázad alatt a szláv tengerben, a nyugat nyomása közepette a magyar sziget csak úgy maradhatott meg, hogy erős vezetéssel, egy irányba eveztünk. Ma is erre van szükség! 

 

Nézeteink különbözőségét meg kell tanulnunk egymás közt feloldani, hogy a hajónkat minden erő egy irányba repíthesse! Ha engedjük magunkat megtéveszteni sziréndalokkal, könnyen ottragadhatunk a szigetükön, elveszítve akaratunkat és cselekvőképességünket. A feladat tehát megtalálni az egyensúlyt a szép szó és a határozott irány és irányítás között – mindannyiunk érdekében!

 

Magyar kultúra, magyar anyanyelv, magyar iskola és magyar képviselet a parlamentben! Magyar hittel! Ez a mi feladatunk és célunk! Ettől senki sem tántoríthat el bennünket! Ez irányba kell eveznünk mindannyiunknak! Aki letér az útról, azt kutya kötelességünk felkarolni és megerősíteni a közösségben, hogy többé sosem kelljen a helyét keresnie elveszetten. Ha mindannyian így teszünk, akkor nem „gyenge teljesítménnyel,“ fogják közösségünket jellemezni, hanem azzal, amit a felvidéki magyarság mindig is képviselt, a magyar nemzet erős bástyájaként. Az a Felvidék, amely királyokat, feltalálókat, írókat és hadvezéreket adott a világnak, nem adhatja alább! Ehhez kell nekünk is méltónak lennünk!

 

– Ez az az üzenet, amit számomra – és remélem, sokunk, egyre többünk számára – az államalapítás és Szent István király magában hordoz. Ebből merítsünk, mert együtt erő vagyunk!

 

 

Iván Tamás – Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket