Iván
  • HUF: 350.34
  • USD: 1.19
  • 21 °C
  • 31 °C

Jaroslav Daniška: A Kolíková-játszma tétje Remišová megmentése és az erőviszonyok átírása a kormányban

2021. máj. 09. 20:09

Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Mária Kolíková a liberális média és Čaputová államfő védelmét is élvezi, ezért sok mindent elnéznek neki. Csakhogy Fico most olyat tett le az asztalra, ami megváltoztatta a helyzetet.

 

Mária Kolíková különleges érinthetetlenséggel rendelkezik. A Smer kormánya idején Lucia Žitňanská mellett dolgozott, ami bármelyik másik politikus számára felérne egy jellem elleni támadással. Kolíkovának azonban immunitása van.

 

Ha bármelyik másik, más ideológiát képviselő miniszternek olyan problémái lettek volna a szigorított őrizettel, mint Kolíkovának, ha bármelyik másik tárcavezetőt ilyen ilyen hosszú ideje kritizált volna az Európai Bizottság tétlensége miatt, mint Kolíkovát, és ha bármelyik másik miniszter testvérei olyan kétes körülmények között vállalkoztak volna, ahogy Kolíková testvérei, akkor a liberális médiák az ilyen minisztert a bűnösség vélelme mentén ítéltek volna meg.

 

Ha bármelyik másik miniszter ennyire maga ellen hangolta volna a bírói közösséget, ha reformja ennyire mély hibákat tartalmazott volna, nem titulálnák a “legjobb” miniszternek, hanem kemény kritikák érnék minden nap.

 

De Mária Kolíková mindezt megengedheti magának, mert élvezi a liberális média és Čaputová államfő védelmét. És így bármit elnéznek neki, és bármiért, amiért megdicsérhetik, meg is dicsérik. 

 

A Robert Fico által előhúzott vád váratlanul kemény ütés volt Kolíková számára. Nem Fico miatt, hanem Matovič kormányának bukását kísérő játszmák miatt.

 

Kevesen tudják, hogy egy pillanatban reális esélye volt annak, hogy Matovič marad a kormányfő, a koalíció pedig az SaS és a Za ľudí egy része nélkül folytatja. Ha meglett volna a 76 mandátum, valószínűleg így is ért volna véget a kormányválság. Matovič megkapta Kollár és Remišová támogatását, de nem volt meg a szükséges számú képviselő. (…) Mivel Matovičnak nem sikerült megszereznie a többséget (…), létrejött a Heger-kormány.

 

És figyeljék meg, mi történik azóta.

 

Matovič fő politikai ellenfele, mintha semmi sem történt volna, továbbra is egy bizonyos S-úr. És Matovič nem hagy ki egy támadási lehetőséget sem.

 

Csakhogy a történetnek már van egy ellentétes irányú szála is. Kolíkovának Lučanský öngyilkossága előtt arany élete volt. Ha beterjesztett egy alkotmánytörvényt, az csonk nélkül átment. A vörös napilap a kormány legjobb miniszterének kiáltotta ki, pedig semmi oka sem volt rá. Aztán elindult a lejtőn.

 

A közvélemény kutatásokon csúszni kezdett, a munka nyögve-nyelősen ment. Az öngyilkosság hirtelen túl sok volt. Azelőtt Kolíková Matovič  és kormánya hűséges védelmezője volt, nem panaszkodhatott rá sem Kollár, sem Valášek, sem senki. És jött a kormányválság.

 

Kolíková megértette a helyzetet, és fordítani akart. Fellázadt Matovič ellen, közeledett Sulík felé, és felmerült az a vad ötlet is, hogy vezethetné az esetleges megbízott kormányt.

 

Sulík számára az államfőhöz hasonlóan erősítőként szolgált, a liberális média számára pedig fénynek látszott az alagút végén. (…) Kolíková a Za ľudí liberális felének reménységévé lépett elő, az olyan képviselők, mint Ledecký, úgy gondolták, hogy felválthatja akár Remišovát is, mások azon spekuláltak, hogy saját pártot is alapíthatnak, megint mások abban reménykedtek, hogy összefog Sulíkkal, és olyan is voltak, akik a progresszívokkal látták volna szívesen egy szövetségben.

 

Bármelyik fenti forgatókönyvet nézzük, mint egy liberálisabb verziót képvisel, mint a Za ľudí mostani status quoja Remišovával a párt élén.

 

Az okok egyszerűek: mindannyian tudják, hogy Kiska pártja egy politikai tetem, és ha túl akarják élni, valaminek meg kell változni. És Remišovával nem változik semmi. 

 

És ekkor jött Fico sajtótájékoztatója. Matovič azonnal megértette az új helyzetet: itt megoldás arra a kérdésre, hogyan segítsen Veronika Remišovának, hogyan oszlassa szét ellenfeleit a pártban, és hogyan akadályozza meg, hogy Kolíková váljon a Za ľudí elnökévé.

 

A mérkőzés megkezdődött, és figyelembe vesszük Veronika Remišová beszédes hallgatását, rájöhetünk, hogy valójában már csak három pártból áll a koalíció.

 

DennikStandard.sk, Ťah na Kolíkovú. Hrá sa o zmenu rovnováhy vo vláde a záchranu Remišovej

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket