Salamon
  • HUF: 365.27
  • USD: 1.19
  • 11 °C
  • 14 °C

Jaroslav Flegr: 12 parancsolat a járvány megfékezése érdekében

2020. okt. 17. 17:27

12 parancsolat a járvány megfékezése érdekében (készült a csehországi tapasztalatok alapján):

 

1) Telepítse a telefonjára a kontaktkutató eRouška alkalmazást.

 

2) Tartson távolságot – ha lehetséges, akkor két méternél közelebb ne lépjen az emberekhez, és ne is érintse meg őket.

 

3) Ha megérint olyan tárgyakat, amelyeket mások is érintettek, mosson kezet szappannal. Fertőtlenítse le azokat a tárgyakat (pl. billentyűzet), amelyeken otthon vagy bárhol máshol több emberrel osztozik.

 

4) Viseljen minőségi szájmaszkot – legjobb a fonalból készült –, és a környezetében lévő embereket is figyelmeztesse a maszkviselésre.

 

5) Ha nem muszáj, akkor ne menjen emberek közé. A lehető legtovább, ameddig csak lehet, dolgozzon otthonról, akár az állása vagy a foglalkozása megváltoztatása árán is.

 

6) Amit lehet, azt az interneten vásárolja/rendelje meg.

 

7) Ne vegyen részt semmilyen tömegrendezvényen. Tömegrendezvény alatt bármilyen olyan eseményt értünk, amin 5 embernél több személy vesz részt. Ugyanezt követelje meg a háztartás többi tagjától is.

 

8) Tartsa meg a huzatot és a magas páratartalmat (40% felett) a szobákban úgy, hogy viszonylag alacsony maradjon a hőmérséklet (18–20 Celsius-fok). A száraz cseppek és a vírus sokáig a levegőben marad és tovább vándorol.

 

9) Tartsa magát jó kondícióban – egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, vitamint (elsősorban C- és D-vitamint), mozogjon a friss levegőn és olyan helyeken, ahol nincsenek emberek. Pihenjen és aludjon.

 

10) Tartsa magát jó pszichikai állapotban – kommunikáljon telefonon vagy elektronikus úton a barátaival, ismerősivel, rokonaival. Fogyasszon virtuális kultúrát (zene, színház film), olvasson könyvet, művelődjön, segítsen másoknak, próbálja ki, hogy egy nap legalább egy örömet okoz.

 

11) Ha nem sodorja veszélybe a családi költségvetést, akkor költsön valamire. Mondjuk a háztartás felszerelésére, egy ruhásszekrényre, workshopra, könyvekre, művelődésre, lakásjavításra, nyaralóra, ételrendelésre a kedvenc étterméből. Fektessen be a jövőjébe, és engedje meg, hogy mások is pénz keressenek.

 

12) Keressen új helyzetekben új lehetőségeket. Próbáljon meg könyvet írni, hangszeren játszani, zenét írni, festeni, új szórakoztató vagy oktató oldalt létrehozni a neten. Próbáljon meg elsajátítani valamilyen művészi mesterséget, vagy csak valamilyen egyszerű mesterséget. Hozzon létre e-shopot, tanácsadói szolgáltatást, bármilyen újdonságot. A járvány alatt sokan leszegényednek, de sokan meg is gazdagodnak. Lehet, hogy valaki nem gazdagodik meg, de végre megtalálja az élete értelmét. Ne szalassza el a lehetőségét, a két szerencsés csoportból legalább az egyikhez csatlakozzon.

 

Facebook: Jaroslav Flegr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket