Jaroslav Naď: Megint megmutatkozik, hogy a gazdasági érdekek felülírják az úgynevezett közös értékeket - Körkép.sk
Ráhel, Csenge
  • HUF: 388.84
  • USD: 1.08
  • -2 °C
  • 2 °C

Jaroslav Naď: Megint megmutatkozik, hogy a gazdasági érdekek felülírják az úgynevezett közös értékeket

2021. jún. 09. 20:51

Nyitókép forrása: euractiv.sk

 

(…) Természetesen az Északi Áramlat 2 esetében Szlovákiának nemzeti érdeke lenne, hogy a projekt ne valósuljon meg.  De ugyanez lenne az EU geopolitikai érdeke is. Nem véletlenül sikerült ebben a kérdésben több uniós tagállamnak is közös álláspontot kialakítania, hogy az Északi Áramlat 2 ne épüljön meg, ne engedjék tovább.

 

Ennek ellenére attól tartok, gyakorlatilag már Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatából is nyilvánvaló, hogy a projektet végig fogják vinni, aki korábban még úgy nyilatkozott, hogy semmilyen körülmények között nem engedik meg és szankcionálni fogják a résztvevő vállalatokat.

 

Aztán két héttel azelőtt azt láttuk, hogy kezdett kifarolni ebből az álláspontból. (…) Megint megmutatkozik, hogy a gazdasági érdekek felülírják az úgynevezett közös értékeket. Néhány esetben pedig, amivel én nem tudok egyetérteni, a gazdasági érdekek a demokrácia, az emberi jogok és a béke elveit is felülírják, pedig az EU-nek ezeket vörös vonalnak kellene tekintenie.

 

SJE Nyílt nap

(…) A gond az, hogy mintha leírtuk volna Ukrajnát. És most fel kell tennünk a geopolitikai-biztonságpolitikai kérdést, hogy miközben megértjük Németország álláspontját, miszerint határozott gazdasági érdekük fűződik az Északi Áramlat 2-n földgázhoz jutni, számunkra ugyanakkor nagyon fontos, hogy közvetlen szomszédunk hozzájusson a tranzitbevételeihez. Mert ha elvesztik ezt a bevételüket, akkor azt nagyon erőteljesen meg fogják érezni, és annak mesze súlyosabb következményei lesznek az ukrán helyzetre.

 

(…) A német álláspont ellenére úgy gondolom, hogy az Európai Uniónak érdeke megerősíteni és támogatni Ukrajnát, de ezzel a gázvezeték-projekttel épp hogy jelentősen meggyengítjük. Ha már valamilyen EU-szintű közös érdekben akarunk gondolkozni, akkor nem szabadna az egyes tagállami részérdekeket e fölé emelni. (…)

 

 

Euractiv.sk, Diskusia | O Rusku s Jaroslavom Naďom a Alexandrom Dulebom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. jún. 10. 11:25

Ez a vilag mar csak ilyen, mindenki a maga erdekiet helyezi eloterbe.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket