Salamon
  • HUF: 365.27
  • USD: 1.19
  • 11 °C
  • 14 °C

Jiří Hynek cseh riporter: A koronavírus elbagatellizálása egyenes út a pokolba

2020. okt. 14. 14:07

Nyitókép: Jiří Hynek/Denník N

 

A beszélgetés időpontjában Jiří Hynek, a Cseh Televízió riportere már negyedik napja feküdt az ágyban magas lázzal.

 

A koronavírus fojtja, nincs étvágya, csökken a súlya és hatalmas fáradtság gyötri. Ezért is figyelmeztet mindenkit arra, hogy ne bagatellizálják el a járványt. A riporter attól fél, hogy Csehország Olaszországnál is rosszabbul fogja végezni.

 

Azt mondta, ma van az első napja annak, hogy valamennyit tudott aludni. Tudná jellemezni a betegség lefolyását?

 

Múlt héten vasárnap munkában voltam, amikor elkezdtek fájni az izmaim. Nagyon nehezen viseltem, és még meg is jegyeztem, hogy ez felettébb különös. Este már lázam is volt, és akkor már nagy volt a gyanúm, hogy COVID-19-em van.

 

Hétfőn, amikor elmentem tesztelésre, már nagyon rosszul éreztem magam. Alig tudtam elvezetni a kórházig.

 

Szédült a fejem, a lázam pedig 40 Celsius-fokig szökött fel. Még aznap délután megtudtam, hogy pozitív lett a tesztem. Továbbra is nagyon magas volt a lázam, amit még valahogy el tud viselni az ember, csakhogy nekem pluszban még nagyon fáj a hörgőm is. Tényleg nagyon kellemetlen állapot. Átestem már jó pár vírusos betegségen az életemben, de eddig ez a legrosszabb, amit átéltem.

 

Milyenek az éjszakái?

 

Amikor az ember lefekszik, még rosszabb, mivel felhalmozódik a köpet. Éjszaka nem alszom, ülök és nézek a sötétségbe. Még olvasni sem tudok, mert annyira rosszul érzem magam. Nincs étvágyam, elvesztettem a szaglásomat. Ez valóban egy nagyon különleges állapot.

 

(…)

 

Hány éves?

 

45. Mivel nincs se túlsúlysom, se egészségügyi problémáim, azt gondoltam, hogy minden rendben lesz.

 

Dohányzik?

 

Nem. De vannak a környezetemben olyan emberek, akik szintén nem dohányoznak, sportolnak, a COVID mégis hasonló módon jelentkezett náluk, mint nálam. Ez viszonylag egy nehéz állapot, de szerencsére nem fekszem kórházban. Ma első alkalommal egy picit jobban érzem magam, úgyhogy remélem, hogy napról napra jobb lesz.

 

A betegség elbagatellizálása egyenes út a pokolba. Ha ez az egész ilyen tempóban fog folytatódni, az egészségügyi rendszer pedig túlterheltté válik, akkor rosszabb állapotba kerülhetünk, mint amilyenben tavasszal Olaszország volt.

 

(…)

 

Fél a komplikációktól? Peter Kadlečík, a washingtoni kórház főorvosa egy interjúban azt mondta, hogy vannak olyan páciensek, akik hónapokkal a COVID-19 legyőzése után fél óra alatt csak 300 métert tudnak megtenni.

 

Ezt akartam mondani, mivel én is rendkívül fáradt vagyok. Nagy problémám van azzal, hogy fel-alá járkáljak a lépcsőn. Ilyen még nem fordult elő velem. Eléggé energikus ember vagyok, mindig sportoltam, félek attól, hogy ez a betegség nyomot fog hagyni a tüdőmön.

 

A fáradtság a COVID-19 legyőzése után még hónapokig eltarthat. A közösségi oldalakon egyre több ilyen vallomást lehet olvasni.

 

El tudom képzelni. Az ember rendkívül gyengének érzi magát. Én négy kilót fogytam, ami ilyen rövid idő alatt nagyon sok. (…) Egyáltalán nincs étvágyam. Ha pedig egy kicsit többet eszem, mindjárt rosszul érzem magam. Általában száraz kiflit fogyasztok. (…)

 

(…)

 

Még egy kérdés. Üzenne valamit azoknak, akik elbagatellizálják a koronavírust? Most nem is az olyan celebekre gondolok, mint Bára Basiková énekesnő, hanem inkább orvosokra, akikre ezekben a pillanatokban sokan autoritásként tekintenek.

 

Úgy gondolom, hogy ez része az általuk felvett póznak. A nézeteiket nem valós megállapításokra alapozzák. Én úgy gondolom, hogy a járványügyi szakemberekre kell hallgatni, nem a celebekre, vagy azokra, akik politikai harcként tekintenek a maszkviselésre és az óvintézkedésekre. Ez nem politika. Én nem becsülném le sem a maszkviselést, sem az óvintézkedéseket, mert könnyen megbosszulhatja magát.

 

(…)

 

Denník N, Mám covid, je mi zle a bojím sa. Zľahčovanie choroby je cesta do pekla, vraví český novinár Hynek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket