Vazul
  • HUF: 348.37
  • USD: 1.21
  • 13 °C
  • 27 °C

Jozef Hajko: Egyszerű. Vegyetek el a nyugdíjasoktól, vagy engedjétek az embert tovább dolgozni

2021. jún. 09. 19:39

Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Költségvetési Felelősség Tanácsa (RRZ) a minap arra figyelmeztetett, hogy a közfinanszírozási rendszer „hosszútávú fenntarthatósága veszélybe került”. Értetőbben: nagy gondunk akadt. Ha a kormány nem lép, Szlovákiára a jövőben a költségvetési hiány elmélyülése és vele az eladósodottság megnövekedése vár. (…)

 

Érthető, hogy az RRZ a nyugdíjreform esetében a rendszer fenntarthatóságára figyel, bár az elvárhatnánk tőle, hogy figyelembe veszi, mi jelent rövid és mi hosszútávú fenyegetést. (…) A szóban forgó esetben az RRZ figyelmeztetésének inkább politikai felhangja van. A nyugdíjak a kormánypártok politikai álláspontjának tárgyát képezik, a rendszer pedig már jó ideje deficites, nem csak két éve. És tudunk róla.

 

Az állami költségvetésből (nem a nyugdíjak fedezésére szánt társadalombiztosítási keretből – a szerk.) rendszeresen repkedtek a százmillió a nyugdíjasok életjáradékainak biztosítására. Természetesen, ha a rendszer tovább eteti a decemberi kiegészítéseket, az állami költségvetés terhei nőni fognak.

 

Az RRZ érvelése arra irányul, hogy a kormány döntse el, merre megy tovább. Hogy kitart-e a jelenlegi nyugdíjak emelése mellett és hogy keres-e további forrásokat ennek fedezésére, miközben a demográfiai viszonyok csak kettőre korlátozzák a szóba jöhető lehetőségek számát:

 

vagy növelni a gazdaságilag aktív lakosság járulékterheit, vagy ki kell tolni a nyugdíjkorhatárt. Vagy az állam elismeri, hogy a jelenlegi nyugdíjakra nincs elég pénze, és takarékoskodásba kez.

 

Ez pedig elsősorban politikai kérdés. Minden egyéb megoldás szélsőségesnek minősül. A  Robert Fico által megvágott második pillértől ne reméljünk sokat. A bezenget családi pótlék emelés viszont nem tenné lapátra a rendszert. Sajnos épp a családi pótlék és a második pillér váltak az erről szóló vitában nemkívánatos elemekké, pedig enyhíthetnék a rendszer kiszolgáltatottságát a demográfiai körülményekkel szemben. Szóval, éppen azokkal szemben, amelyekre az RRZ figyelmeztetni próbál.

 

DennikStandard.sk, Je to jednoduché: Uberte dôchodcom alebo prinúťte ľudí dlhšie pracovať

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Sz. G.
2021. jún. 10. 12:25

"A bezenget családi pótlék emelés": mi az a bezenget? És talán "családipótlék-emelés"?

Szóljon hozzá!

Kövessen minket