Mária
  • HUF: 367.48
  • USD: 1.13
  • -1 °C
  • 4 °C

Jozef Majchrák: Eljött Mária Kolíková ideje

2021. máj. 20. 20:27

Nyitókép: TASR/Matej Baránek

 

Még egy év sem telt el azóta, hogy Veronika Remišová megnyerte a pártbéli harcot Miroslav Kollárral szemben, és ő lett a Za ľudí pártelnöke.

 

Az elmúlt hónapokban azonban egyáltalán nem sikerült megerősítenie a pozícióját, és azon sem változott semmi, hogy a koalíciós vezetők között Remišová az egyetlen, akinek a kormány ügyein kívül a pártbéli harcokkal is foglalkoznia kell.

 

Tekintettel a párton belüli légkörre és viszonyokra a közeljövőben sem várható változás. Sőt egyre valószínűbb, hogy az elkövetkezendő hetekben Mária Kolíková igazságügyi miniszter kezdeményezésére Remišovát megpróbálják leváltani a pártelnöki pozíciójából.

 

Kolíková érzi, hogy az idő neki kedvez. A Fico által kezdeményezett visszahívási kísérlet nem igazán ártott a renoméjának, inkább ellenkezőleg. Erős médiahullám van mögötte, amely a jelenlegi kormány legsikeresebb minisztereként jelenítik meg, és politikailag a Boris Kollár folytatott vita is segíti. A kollúziós fogság feltételeiről folytatott vitában Kolíková a korrupcióellenes harc legkövetkezetesebb támogatójaként jelenítheti meg magát.

 

(…)

 

Egyértelmű, hogy Kolíkovának ma már nem csak tárcán belüli ambíciói vannak. Ugyan még óvatosan, de már saját maga beszél róla. Arra a kérdésre, hogy a Za ľudí pártelnöke szeretne-e lenni, úgy válaszol, hogy „minden lehetséges“. (…)

 

A valóság az, hogy Mária Kolíková komolyan foglalkozik a pártelnöki poszt megszerzésével, a támogatói pedig rendkívüli pártkongresszust szeretnének összehívni. (…)

 

A Za ľudí jelenleg siralmas kondícióban van. Ez tény. Ennek ellenére hiba lenne azt gondolni, hogy Kolíkovával az élen a Za ľudí ebből a mélyzuhanásból még talpra tudna állni.

 

Amennyiben az igazságügyi miniszter lenne a Za ľudí elnöke, akkor nagy valószínűséggel az alábbi forgatókönyv valósulna meg: pártszakadás, a konzervatív párttagok távozása az OĽaNO-hoz és a párt fokozatos progresszív vizekre való evezése. Ilyen Kolíková DNS-e, és oda tolná a környezete és a média is. Ebben a közegben Kolíková a pártmaradvánnyal megpróbálna a Za ľudí csillaga lenni. A Za ľudí lehet, hogy túlélné, de már teljesen más projekt lenne. Kolíková progresszív projektje.

 

(…)

 

Postoj.sk, Jozef Majchrák: Budúcnosť Za ľudí/Chvíľa Márie Kolíkovej

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket