Juraj Mesík: A koronavírus terjedését már nem lehet megállítani

2020. Már. 11. 13:35

Nyitókép: Pixabay.com

 

A tokiói nyári olimpiára biztosan nem kerül sor, mert nyárig nem fog eltűnni a koronavírus – mondta a Pravdának adott interjújában Juraj Mesík, globális trend- és kockázatelemző.

 

(…)

 

Az EU tagállamainak hivatalai arról biztosítanak, nincs ok a pánikra, holott a helyzet egyáltalán nem fest jól. Másrészt az emberek kivásárolják az élelmiszereket és a higiéniás termékeket a boltokból. Ki jár el helyesen?

 

Pánikra nincs szükségünk, viszont azt nem tartom a pánik megnyilvánulásának, ha az ember két-három hétre felhalmoz olyan alapvető dolgokat, amelyekre szüksége van. Éppen ellenkezőleg, ez a polgári felelősségtudat megnyilvánulása. Olyan járvány zúdul ránk, amit Európa már régen nem élt át. A koronavírus terjedését már nem lehet leállítani; látjuk, hogy Észak-Olaszországban is mi történik. A súlyos betegek száma növekedni fog. Csak idő kérdése volt a fertőzés megjelenése nálunk; először egy beteg, aztán a másik, majd fokozatosan emelkedésnek indul.

 

(…)

 

Egyértelműen utalt arra, hogy ennek a halálos csapásnak beláthatatlan következményei lehetnek Európa területén. Egyesek azonban próbálják ezt a veszélyt elbagatellizálni. Ellent tud nekik mondani?

 

Az európaiak jó néhány generációja nem élt még át veszélyes járványt, ezért úgy gondolják, hogy ez az egész nem érint minket, hogy ez Ázsia és Afrika problémája, mi pedig valamilyen csodálatos módon védve vagyunk. Ez azonban illúzió. A koronavírust gyakran az influenzához hasonlítják, és azok akik jelentéktelennek minősítik ezt a fertőzést, azt hangoztatják, hogy a páciensek 80%-a könnyen kigyógyul a betegségből, ám azoknál, akiknél a koronavírus tovább fejlődik, ott a helyzet riasztó.

 

Miért?

 

A betegek 20%-a súlyos állapotban van, kórházi ellátásra van szükségük, sőt ezeknek a betegeknek a fele az intenzív osztályon fekszik. Ha a SARS- és a MERS-fertőzést vesszük példának, azok ugyan magas elhalálozást eredményeztek, de például a SARS – ami kb. 9 hónapig tartott – csak néhány ezer embert fertőzött meg. Most pedig hol tartunk? Ott, hogy a világban több mint 90 ezer embert fertőzött meg a koronavírus. A SARS háromnegyed év alatt durván ezer embert ölt meg, míg a koronavírusnak két hónap alatt háromezer halálos áldozata van.

 

Párhuzamot lehet vonni az európai és a kínai elhalálozást illetően? Konkrétan Olaszországra gondolok, ahol az EU-n belül a legtöbb fertőzött személy van.

 

(…) A kínai rezsimnek sikerült lelassítani a koronavírus terjedését, de erre egyedül csak a totalitárius rendszer képes. Ezzel ellentétben a demokratikus rendszer nehezen tudja ugyanazt bevezetni a lakosság körében, amit a kínai kommunisták meg tudtak csinálni. Bezárták a nagyvárosokat. Mintegy 70 millió kínait elvágtak a környezetétől. Természetesen ezt Olaszország nem tudja megcsinálni, és hasonló lenne a helyzet Szlovákiával is. (…) A koronavírus terjedéséről szóló hírek kapcsán a szlovák kormány csődöt mondott.

 

Miért?

 

Mert nem fogadott el szükséges óvintézkedéseket. Nem szabadott volna megvárni, hogy megerősítsék az első koronavírus-fertőzött jelenlétét Szlovákiában, hiszen rajta kívül további fertőzöttek vannak, akik még nem tudnak róla. Még csak a preklinikai fázisban vannak, tehát nincsenek tüneteik. A lappangási idő 10–14 napig tarthat, de Kínában olyan eseteket is jegyeztek, amikor ez az idő 27 napig tartott. Az ilyen ember szabadon mozog négy hétig és más emberekre is átviheti a vírust.

 

(…)

 

Hogyan semmisíti meg a koronavírus a súlyosan beteg pácienseket?

 

Masszív kétoldalú tüdőgyulladással. (…) Az intenzív osztályon fekvő pácienseknek esélyük van a túlélésre, mivel ventilátorra vannak kapcsolva, ami kritikus helyzetben képes a páciens helyett lélegezni (…). Egy hétbe telhet, mire a páciens reményt kap a felgyógyulásra. Viszont ha rohamosan megemelkedik a betegek száma, akkor se specialista, se technikai felszerelés nem lesz, így egyre rosszabbra fordulhat a helyzet. Nem beszélve arról a veszélyről, hogy a kórházak alkalmazottai is megbetegszenek, amivel csökken a személyzet létszáma.

 

(…)

 

Hogy néz ki a koronavírus elleni recept?

 

Az igazság az, hogy a koronavírust már nem lehet megállítani. Amit meg lehet tenni az az, hogy lelassítjuk a terjedését. Még egyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy ha ez nem sikerül, akkor túl fogjuk lépni az intenzív osztályok kapacitását. Azok, kik nem férnek majd be az intenzív osztályra, valószínűleg nem fogják túlélni. Sajnos úgy vélem, hogy ez a járvány sokáig fog tartani. Ez nem pár hetes, hanem jó néhány hónapos dolog. De senki nem tudja pontosan. Lehet, hogy egy évig is eltart.

 

(…)

 

Nyáron lennének Japánban az olimpiai játékok. Fennáll a veszély annak, hogy erre nem fog sor kerülni?

 

Az én véleményem az, hogy a tokiói nyári olimpia nem lesz megtartva. Nyárig biztosan nem fog eltűnni a koronavírus.

 

Megpróbálja megsaccolni, hogy milyen lesz a helyzet Szlovákiában?

 

Nincs kétségem afelől, hogy az új kormánynak két-három hónap múlva teljesen más problémái lesznek annál, mint ami a tervei között fog szerepelni. Egy olyan hatalmas válság kormánya lesz, amilyet eddig még nem éltünk át. Nemcsak a járvány okozta válsággal kell majd megküzdenie, de az azt követő gazdasági válsággal is. (…) Az új kormánynak nem lesz pénze arra, hogy megvalósítsa a választások előtt tett ígéreteit. Az európai demokráciáknak arról kell majd dönteniük, hogy életeket mentsenek és hatalmas gazdasági károk árán szigorú karantént vezessenek be, vagy fütyülnek az emberi életekre, mert a fertőzöttek 80%-a úgyse hal bele a koronavírusba.

 

(…)

 

Pravda.sk, Mesík: Koronavírus je už nezastaviteľný

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket