Király Zsolt: A szlovákiai maffiaállam végnapjai

2020. dec. 17. 08:30

Nyitókép: index.hu

 

„A választó szar. Csak az abszolút felszínt észleli” – olvasható a Gorilla-aktában. Tényleg bűnözők irányították az elmúlt években Szlovákiát? Mi történik északi szomszédunknál?

 

Párját ritkító letartóztatási hullám zajlik hónapok óta Szlovákiában. Kolumbiában vagy akár az egyenlítői Afrikában sem éppen megszokott, hogy a rendőrség korábbi teljes vezetése – köztük az előző két országos rendőrfőkapitány, maga a speciális ügyész, további magas beosztású ügyészek, bírók, a szlovák titkosszolgálat vezetőjének első helyettese, korábbi igazságügyi államtitkár, oligarchák és az ország talán leghatalmasabb, egyben második leggazdagabb embere is – néhány héten belül vizsgálati fogságba kerüljön. A vádlottak közül időközben többen beszélni is kezdtek. Elindult a dominó.

 

A közvélemény immár az adventi naptár ablakaiként tekint a kommandósok által naponta végrehajtott letartóztatásokra. A vizsgálati fogságban sorra törnek meg a korábban érinthetetlennek hitt, bilincsbe vert személyek, akik látva, hogy már nincs felettük politikai védelem, vallani kezdtek. A dominó immár az előző kormányzat legfőbb vezetőit (köztük magyarokat) és a háromszoros kormányfőt, Robert Ficót is veszélyezteti. Az egykor legnépszerűbb felvidéki magyar politikus, Bugár Béla és több milliárdos oligarcha sem alhat nyugodtan ezekben a napokban.

Mi történik északi szomszédunknál? 

 

Tényleg bűnözők irányították az elmúlt években Szlovákiát? Az összefüggések megértéséhez egy kicsit vissza kell mennünk az időben.

 

„Maffiaállamban élünk!” – fogalmazott 2017 szeptemberében az akkor hivatalban levő államfő. A komoly politikai támadások alatt álló Andrej Kiska nehezményezte, hogy maffiamódszerekkel titkos információk szivárogtak ki korábbi adóügyeiről, melyeket Smeres ellenfelei politikai célokra használtak.

 

Jan Kuciak szlovák politikusok és az olasz maffia kapcsolatát kutatta. Házában végeztek vele és barátnőjével, az ügy miatt pedig komoly válság alakult ki Szlovákiában.

 

Az országot akkor az ereje teljében levő Robert Fico irányította, Szlovákiában a Smer–SNS–Most-Híd hármas koalíció kormányzott. Majd Kiska szavai után alig öt hónappal, 2018. február 21-én meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, az ország pedig egy csapásra megváltozott.

 

(…)

 

Tovább a Körkép.sk főszerkesztőjének Index.hu-n megjelent cikkére.

 

Index.hu: A szlovákiai maffiaállam végnapjai

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Hu-lala
2020. dec. 18. 19:21

,,Még szerencse,hogy Magyarország jogállam, ott ilyen meg sem történhet´´

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket