Teréz
  • HUF: 360.04
  • USD: 1.16
  • 6 °C
  • 17 °C

Komjáthy Lóránt: A család védelmében

2021. Sze. 24. 13:25

Nyitókép forrása: Denise Husted képe a Pixabay -en.

 

Csak hogy érezzük a különbséget a több évnyi keresztény-konzervatív kormányzás és a szlovákiai „posztkommunista-nekemista-oligarchista” politikacsinálás között:

 

Orbán Viktor: „A gyermekvállalás anyagi értelemben is előny, ne pedig hátrány legyen!”

 

Szlovák állami pénzügyi elemzők: Az anyaság negatív hatással van nők bevételeire, és növeli a nők és férfiak, illetve a családos és gyermektelen nők bevételei közötti különbséget. És ennyi, itt véget ér az okfejtésük. Mintha egy gyerek kizárólag kiadást, lemondást és elmaradt bevételt jelentene a szülőnek és társadalomnak egyaránt.

 

 

Orbán Viktor: A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni!

 

A liberális mainstream Szlovákiában: Szlovákiának pár éven belül legalább évi 10 ezer migránsra lesz szüksége a szociális ellátórendszer és a nyugdíjrendszer fenntartására.

 

 

Orbán Viktor: Az egész ország működését családbaráttá kell változtatni!

 

A liberális SaS javaslata még májusban: Az kapjon 150 euró extra családi támogatást, aki bölcsödébe vagy óvodába adja gyerekét (értsd: jogosult az lenne, aki nem marad otthon a gyerekkel, hanem minél hamarabb visszatér dolgozni, tehát: aki esetleg otthon maradna gyereket nevelni, azt azzal büntetnék, hogy elesik az extra támogatástól).

 

 

Orbán Viktor: Meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket!

 

Szlovákia:  (síri csend).

 

A különbség lényege az, ahogy az embert szemlélik. Az egyik szemlélet azt mondja, hogy az ember önmagában is érték, és ha képes megajándékozni a társadalmat a fennmaradás, az önfenntartás képességével (mint az anyák), az különlegessé teszi és megbecsülést érdemel.

 

A másik szemléletmód szerint az ember pusztán erőforrás, amelynek legfontosabb szerepe, hogy munka és fogyasztás útján is hasznot hajtson bizonyos köröknek. És mindent, ami ebbéli szerepében akadályozza (mint a gyermekvállalás), redukálni kell. Így, mivel az ember csak erőforrás, a társadalom tagjai könnyen és morális fenntartások nélkül helyettesíthetők, lecserélhetők (pl. migránsokra), a lényeg, hogy az elsődleges szerep érvényesüljön: továbbra is hasznot hajtsanak bizonyos köröknek.

 

Lehet választani, hogy ki melyik szemléletmódhoz érzi magát közelebb. De én még emlékszem, mit mondott az egyik neves egyetemi professzor, mikor megkérdezték tőle, szerinte mi vezetett a 2008-2009-es világválsághoz. Azt válaszolta: az, hogy a világ hagyta felszámolni a hagyományos családmodellt…

 

Facebook.com/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. Sze. 29. 11:39

Szlovakia nem talalja helyet Europaban.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket