Evelin, Fülöp
  • HUF: 350.87
  • USD: 1.09
  • 12 °C
  • 23 °C

Ľubomír Jaško: Bugár azt próbálja kieszelni, hogy milyen beszéddel palástolja a vereségét

2019. Júl. 10. 19:54

Nyitókép: TASR

 

A régiók megerősítése?

 

A magyar pártok egyesülése egyelőre nem reális. A Magyar Fórum nem akar közös választási listán indulni a Most-Híddal. Simon szerint egy olyan közös választási listának lenne értelme, amelyen mind a négy magyar párt jelen lenne.

Hirdetés(x)

 

Bugár Béla ismét eljátszott a szlovák–magyar egyetértés aktivistáját. A Most-Híd ugyanis nem válik meg attól, hogy a többségi nemzet együttműködjön a nemzetiségi kisebbséggel. Nem etnikai alapon szeretnének politizálni, hanem inkább a régiókat szeretnék megerősíteni.

 

Bugár csupán a mézes madzagot húzza a szlovákok orra előtt. Vagy valakinek még mindig el kellene hinnie azt, hogy a Csallóköz azért egyedi, mert délebbre fekszik Zsolnától és Kiszucaújhelytől?

 

Be kell ismerni, hogy a magyar politikusok hülye helyzetben vannak. Szerencsére a dolgok idővel változnak, ezért nem szükséges felszítani a szlovák–magyar indulatokat. Az emberek tudattalanul (de lehet, hogy tudatosan is) még mindig azon az elven szavaznak, hogy: „ezek a mieink, akkor rájuk szavazunk“.

 

A Most-Híd elnöke őszintén beszélhetett volna a polgári elvekről a szlovák–magyart pártja indulásakor. A Smerrel kötött csúnya „kompromisszuma“ után azonban nehéz és szinte lehetetlen bármilyen elfogadható és erkölcsileg megbocsájtható okot találnia.

 

Eltolódás

 

Teljesen mindegy, hogy hangosan vagy suttogva mondjuk ki, de a Most-Híd „feláldozta“ magát annak érdekében, hogy a kormányban legyen magyar képviselet. Fene tudja, másképpen hogyan lehetne megnevezni ezt a messiási magatartást, ha az “etnikai elv” kifejezés nem tetszik.

 

(…)

 

Most azonban eltolódás történt. A hatalomban való részvétel helyett a szlovákiai magyaroknak sokkal fontosabb lett az, hogy egyáltalán helyet kapjanak a parlamentben. Mivel a kilátásaik nem jók, ezért éppen ideje lenne annak, hogy az igények és az ideális elképzelések terén kicsit visszafogják magukat.

 

A politikában aktív magyarok egyvalamiben megegyeznek a szlovákokkal. Először reggeltől estig zúzzák egymást, majd felébrednek és a következő éjszakákon a visszatérésről és az egyesülésről egyezkednek.

 

Simon Zsoltnak, aki elutasította a Ficoval és Dankoval lepaktáló Bugárt, most választania kell. Vagy lelkiismeretes demokrata lesz, vagy a kisebbségi ügyek lojális harcosa.

 

Cinikus módon a nem magyar többség számára a helyzet sokkal egyszerűbb, ugyanis csak arról van szó, hogy a bonyolult parlamentben lesz-e egy 5%-os szubjektummal több.

 

Aktuality.sk, Komentár Ľubomíra Jaška: Bugár vymýšľa do akých rečí zaobalí prehru

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket