Csaba
  • HUF: 407.73
  • USD: 1.03
  • 18 °C
  • 27 °C

Marek Krajčí: Folytak a könnyeim. A karácsonyi óvintézkedések szigorítását a párttársaim sem támogatták

2021. Már. 08. 18:15

Nyitókép: PostojTV/reprofotó

 

Marek Krajčínak nagy nyomással kell szembenéznie a távozását illetően. Az ok egyértelmű – társfelelősség a szlovákiai járványügyi helyzet kedvezőtlen alakulása miatt.

 

Amennyiben a járvány alakulását szeretnénk értékelni fontos, hogy visszatérjünk a decemberi hónaphoz, amikor a kormány arról döntött, hogy milyen óvintézkedések legyenek érvényben a karácsonyi ünnepek előtt és közben. Ebben kulcsfontosságú szerepet játszott, hiszen a kormányon belül ön volt az egyetlen, aki az óvintézkedések jelentős szigorítását kérte, de nem járt sikerrel. (…) A decemberi kormányülésen Richard Sulík a szigorítások késleltetését szorgalmazta…

 

…. azt mondta, hogy majd „aranyvasárnap“ után szigorítsunk, mert a boltosoknak nagyon fontos az „aranyvasárnap“…

 

… aztán ott volt Boris Kollár is. Róla a háttérben azt beszélték, hogy a sífelvonók működtetéséért lobbizott. Igaz ez?

 

Ők ültették át a COVID-automatába azt, hogy a sífelvonók nyitva lehessenek.

 

Veronika Remišová azt állította, hogy ő akkoriban kiállt az óvintézkedések szigorítása mellett, például azt akarta, hogy a szállodák maradjanak zárva. De talán nem támogatta azokat a szigorú intézkedéseket, amelyeket ön javasolt. Így volt?

 

Lehet, hogy valahol ezt mondta, de amikor a kulcsfontosságú döntéseket hoztuk, akkor egyáltalán nem támogatta a szigorításokat. Sőt, azoknak az oldalán állt, akik a lazább intézkedéseket akarták bevezetni. Én akkor megmondtam, hogy nem fogok az enyhe szigorítások mellett szavazni, és még Veronika szólalt fel, hogy miért nem, hiszen össze kell tartanunk… Akkor csalódottságot éreztem. Milan Krajniak (Sme rodina) volt az egyetlen, aki megértette a helyzet komolyságát és azt, hogy szigorúbb óvintézkedésekre van szükség, de…

 

A szakértők konzíliumának helyettese is ott volt azon a bizonyos ülésen, mert azt akartam, hogy a kormánytagok egy Covid-kórházban dolgozó embertől hallják, hogyan fuldokolnak a koronavírusos betegek… Az akkori perspektíva arról szólt, hogy nyolcezer fertőzöttre száz halott fog jutni. Ez egy nagyon komoly prognózis volt. Mondtam is, ha útjára engeditek ezeket az enyhe óvintézkedéseket, ez fog történni. És meg is történt.

 

(…)

 

Meg tudja mondani, hogy hány ember halt meg ennek a döntésnek a következtében?

 

A január 1-jén bevezetett lockdown talán 40%-kal csökkentette a mobilitást, ami azt jelenti, hogy az a 40% sajnos odaveszett.

 

Amikor a decemberi óvintézkedéseket jóváhagyták, tudta, hogy emberi életekbe fog kerülni?

 

Ezt mindenki tudta. A számok nem hazudnak. Ha naponta nyolcezer fertőzött regisztrálnak, akkor az ember tudja, hogy két héten belül száz halott lesz és négyszáz további beteg a kórházakban. Ezek az adatok már akkor rendelkezésre álltak.

 

Úgy nyilatkozott, hogy amikor ez megtörtént, sírt.

 

Fizikailag sírtam. Nem hangosan sírtam, de folytak a könnyeim.

 

(…) Igor Matovič tudta, hogy ez mennyire fontos önnek? Hónapok óta állítja, hogy ő az emberek életét és egészségét helyezi előtérbe, csak utána következik a gazdaság… Hol volt Igor Matovič, amikor az emberek életéről kellett dönteni?

 

Valahol már említettem, hogy ebben a helyzetben a saját párttársaim sem támogattak. Ez így van. (csend)

 

Ez mit jelent?

 

Ez azt jelenti, hogy a szavazáson én voltam az egyetlen, aki nem támogatta az enyhe lockdownt. Mindenki más mellette volt. (csend)

 

(…)

 

A PostojTV által készített teljes interjú megtekinthető itt.

 

Postoj.sk, Michal Magušin: Minister zdravotníctva/Tiekli mi slzy, nepodporili ma ani moji vlastní

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket