Teréz
  • HUF: 360.04
  • USD: 1.16
  • 6 °C
  • 17 °C

Marek Vagovič: A speciális söprögetőre kirótt 14 év börtön reményt jelent arra, hogy az igazság győzedelmeskedik a hazugság felett

2021. Sze. 21. 11:26

Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

Amikor tíz évvel ezelőtt felhívtam a figyelmet arra, hogy Dušan Kováčik egy követ fúj az oligarchákkal, maffiózókkal és a korrupt politikusokkal, akkor még álmomban sem gondolta volna, hogy egyszer a bíróság előtt fog felelni a tetteiért.

 

Annak ellenére, hogy már akkor részletesen foglalkoztam azzal, hogy miként hoz döntéseket a különböző, már akkor korrupciótól és a szervezett bűnözéssel való együttműködéstől bűzlő ügyekben, egyetlen kompetens személy sem foglalkozott vele. A rendőrség és az ügyészség semmit nem látott és semmit nem halott, mert Fico embereihez akkoriban nem nyúlhatott senki.

 

(…)

 

Amikor ma láttam őt, ahogy szó nélkül hallgatja a bíróság ítéletét, nagyon elégedettnek éreztem magam. Minden olyan tisztességes újságíró, rendőr, ügyész és bíró nevében, akik a munkájukat végzik. Például a NAKA nyomozója, Pavel Ďurka nevében is, aki a belügyi felügyelet botrányos meggyanúsítása után rács mögé került. Éppen ő volt az a rendőr, akik Kováčik ügyét oldotta, ami alapján Pamela Záleská bírónő 14 év börtönbüntetést rótt ki Kováčikra. Az ítélet szóbeli megindoklásakor többek között arra is kitért, hogy a maffia hogyan engedhette meg magának azt, hogy egy speciális ügyészt szólítson meg kenőpénzes ajánlattal, miközben ennek a személynek a törvényesség alappillérének kellet volna lennie.

 

Amikor kimondták az ítéletet, különös tapsot hallottam a hátam mögött. A Főnök volt az, akit a Kováčikra kimért büntetés rendkívüli módon felháborított. (…) „Büszkék lehetnek magukra. Gratulálok” – morogta a Smer elnöke, aki feldúltan rohant ki a tárgyalóteremből.

 

A „politikai foglyokért” folytatott harcában a részleges sikerek után megsemmisítő vereséget szenvedett, hiszen Kováčik is hozzájárult ahhoz, hogy Fico kormányai a sötét korszakot jelentsék Szlovákiában. Az elmúlt hetek és napok undorító híreinek áradataiban legalább valami pozitívum is történt annak érdekében, hogy ne őrüljünk meg. Még messziről nem nyertünk, sőt. Viszont a 14 év börtön a speciális söprögetőnek reményt jelent arra, hogy az igazság győzedelmeskedik a büntetlenség és a hazugság fölött.

 

Facebook: Marek Vagovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket