Anna, Anikó
  • HUF: 361.44
  • USD: 1.18
  • 23 °C
  • 36 °C

Marek Vagovič: Az új Smer egy hoax. A párt rothad a korrupciótól

2019. dec. 09. 19:16

Nyitókép: www.napalete.sk

 

Fico pártja szombaton ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. A Smer eddig mindent túlélt, de a vezetői kezdik tudatosítani, hogy semmi sem tart örökké. A Smer a jövő évi választásokat még átvészeli, viszont a következő választások során olyan gyalázatosan fog kiesni a parlamentből, mint egykoron Mečiar HZDS-e.

 

Ján és Martina halála óta Fico csapata mély defenzívába került, így olyan trükkökkel próbálkozik, mint az „Új Smer“ és a „Felelősségteljes változás“.

 

(…)

 

A Smer még mindig ugyanaz a párt, a legfelsőbb politikai körökben véghezvitt garázdálkodását pedig a „20 év populizmus és oligarchák kormányzása“ szlogennel lehetne a legjobban jellemezni.

 

A nagymácsédi tragédia után nyugodtan leírhatjuk azt is, hogy több állami tisztviselő is Fico kormányzása idején segítette a maffiát. Nemcsak nyomozókról, ügyészekről és bírókról van szó, hanem vezető politikusokról. Elsősorban a Smerből, akik szégyenkezés nélkül nyújtottak kezet a szervezett bűnözésnek.

 

Így loptak Fico alatt

 

(…)

 

A „szociáldemokratáink“ éppen úgy hazudnak, mint a kezdetekkor, amikor megpróbáltak minket rábeszélni arra, hogy ők lesznek a bizonyos „Harmadik út“.

 

Ez a Smer első választások előtti kampánya során történt, amikor a párt az „Ahogy Mečiar alatt loptak, úgy lopnak Dzurinda alatt is“ szlogennel vágott neki a választásoknak.

 

Az emberek azonban nem hülyék, sokan már a kezdetekkor átláttak a Smeren. Akkoriban a párt egyik bilbordjára rá is írták: „És Fico alatt is fognak“.

 

Ahogyan egykoron Fedor Flašík a vízből Coca-Colát akart csinálni, most a marketingsámánok próbálják friss termékként eladni a Smert.

 

Csakhogy valójában egy régen lejárt termékről van szó, aminek már ugyan íze nincs, de helyette alaposan bűzlik. A rothadás ott van mindenhol, a konyhától a pincéig.

 

Fico pártja már 20 éve veri át a választókat

 

A friss szellőnek a kívülről mérsékeltnek tűnő Pellegrinivel kellene megérkeznie, aki lényegében az egész Smer fennállása alatt úgy lapult, mint tetű a var alatt. Pellegrinit nem zavarták sem az égbekiáltó korrupciós ügyek, sem a párt egyéb botrányai. (…)

 

Az új Smer egy olcsó trükk arra, hogy miként lehet még egyszer átverni azokat, akiket Fico pártja már 20 éve becsap. Ez lényegében egy egyszerű hoax/oximoron/tévedés.

 

(…)

 

Vége a szpartakiádnak

 

Hosszú távon a Smernek éppen úgy meg vannak a számolva a napjai, mint a HZDS-nek, ami 20 év után esett ki a legmagasabb politikai körökből.

 

Az, hogy Fico még mindig forgalomban van, annak köszönhető, hogy a pártot erősen tartja a kezében. A Smerből eddig csak azok az egyének távoztak, akik eddig sem sokat nyomtak a latban.

 

Ez azonban a választások után gyorsan megváltozhat. Amennyiben a Smer ellenzékbe kerül – a rendőrség pedig azt fogja tenni, amit tennie kell – akkor a Smer vezetése hatalmas nyomás alá kerül.

 

(…)

 

Ezt a választást a Smer még túléli, de a következőben már meggyűlhet a baja a parlamentbe jutással és a túléléssel. Egyetlen szpartakiád sem tart örökké.

 

Aktuality.sk, Komentár Mareka Vagoviča: Nový Smer je hoax. Strana je prehnitá korupciou

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket