Klára
  • HUF: 394.91
  • USD: 1.03
  • 19 °C
  • 31 °C

Marek Vagovič: Lučanský-ügy – Véget ért a megalkuvást nem ismerő maffiaharcos mítosza

2022. Júl. 04. 16:03

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A felügyelet leállította a büntetőeljárást a volt rendőrfőkapitány öngyilkosságának ügyében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden kétséget eloszlott egy harmadik fél esetleges bűnösségével vagy Milan Lučanský meggyilkolásával kapcsolatban.

 

(…)

 

Felelőtlen cinikusok

 

Az „alternatív“ világkép hívei nem sokkal Lučanský halála után is példátlanul mozgósítottak. Olyan emberek öntötték az olajat a tűzre, mint Fedor Flašík, Milan Žitný vagy Ľuboš Blaha. Mindezt rendkívül felelőtlenül, sőt egyenesen cinikusan. Egyetlen bizonyíték nélkül – megfelelő érzelmi töltettel – olyan alaptalan kitalációkkal forszíroztak, miszerint Lučanskýt előbb letartóztatták, majd megverték, majd ezután érkeztek meg a börtönőrök.

 

A halálából olyan politikusok is igyekeztek hasznot húzni, mint Robert Fico vagy Peter Pellegrini. Ők ugyan nem állították azt, hogy Lučanskýt valaki megölte, de az öngyilkosságáért a Matovič-kormányt tették felelőssé, amely belehajszolta ebbe a kétségbeesett tettbe.

 

Más szóval, a volt rendőrfőnök alapvetően egy egyenes ember volt, akit meg akartak törni, hogy bemártsa a többieket. Politikai fogolyként pedig tisztességtelen bosszú áldozata lett, amelyet pszichikailag nem tudott elviselni, ezért kioltotta az életét.

 

Megszólalt a lelkiismerete

 

(…)

 

Mai szemmel nézve azonban csak az eredmény a fontos. Lučanskýt senki sem ölte meg, a saját lelkiismerete vitte a másvilágra. Az öngyilkossága ügyében folytatott büntetőeljárás leállításával az összeesküvők is elhallgattak.

 

(…)

 

Milanra hárították

 

Lučanskýt szégyenteljesen kihasználták, majd kihajították, mint a vécépapírt. Emlékezzünk csak Pavel Gašpar – az egykori rendőrfőnök, Tibor Gašpar fia – kijelentésére, miszerint egy bizonyos személyi jelölését „majd Milanra hárítják“. Mivel Lučanský már halott volt, ezért az állítást már nem tudta megcáfolni.

 

(…)

 

A Lučanský halálával kapcsolatos nyomozás befejeztével azonban a szervezett bűnözés megalkuvást nem tűrő harcosának mítosza is megsemmisült. (…) Ezt a legendát maga Lučanský is szívesen terjesztette magáról, bár ez már régen a múlté volt. Az tény és való, hogy börtönbe juttatta Mikuláš Černákot, de az még a maffiózók őskorában volt. Attól a pillanattól kezdve két oldalra kezdett játszani.

 

Kaliňák embere

 

(…)

 

Ennek ellenére Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után lehetőséget kapott arra, hogy a kompromittált Gašpar után a rendőrséget vezesse. Ennek azonban megvolt a maga belső logikája, hiszen Lučanský mindig is Kaliňák embere volt.

 

(…)

 

Havi 30 ezer

 

Lučanský ugyan nem tartozott közvetlenül Bödör klánjához, mivel mindig is inkább magányos farkas volt. A pénz azonban nem bűzlött neki, a mi embereink védelméért ő is kapott juttatást. És nem is keveset, körülbelül 30 ezret havonta. A 2018–2019-es években, amikor ő volt a rendőrfőnök (!), a nyomozók szerint nagyjából félmillió eurót keresett ezzel a módszerrel. Teljesen szégyentelenül, Kuciak meggyilkolása után.

 

(…)

 

Amikor főszponzora – a bűnbánó František Böhm – tanúskodni kezdett, Lučanskýban egy világ omlott össze. (…)

 

Nem hős, hanem Júdás

 

Lučanský elsősorban azt nem tudta megemészteni, hogy elárulták a barátai. Miután előzetes letartóztatásba helyezték, úgy tűnt, két dolog járt a fejében: hogyan védje meg családját és a vagyonát.

 

Lučanský tudta, hogy az ellene szóló bizonyítékok erősek – és idővel más ügyekben ezeknek a száma csak szaporodni fog. Júdás (az akció neve, melynek keretén belül őrizetbe vették) összeadta kettőt a kettővel – és a melegítőkabátján véget vetett az életének.

 

A férfi, aki egész karrierjét a zord cowboy imázsának felépítésével töltötte, még azelőtt elhagyta ezt a világot, mielőtt felelnie kellett volna tetteiért. A psziché összetett dolog, de ilyen körülmények között hősnek nevezni nem helyénvaló vicc.

 

Postoj.sk, Marek Vagovič: Kauza Lučanský/Koniec mýtu o nekompromisnom bojovníkovi s mafiou

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket