Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C

Marek Vagovič: Matovič üzenete az oligarcháknak, a mi embereinknek és a maffiának

2021. ápr. 06. 16:04

Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

2018 januárja. A szlovák politikában a Smer részvénytársaság dominál, amely a titkos támogatók pénzügyi injekciói nélkül nem is jöhetett volna létre. A bábjaikat a kormányba, a parlamentbe és az állami vállalatokba is beültették.

 

Maguk mellé állították a rendőrséget, az ügyészséget és a bíróságot is. Az országot úgy parcellázták fel, mint a húsvéti malacot, és úgy lakmároztak, mintha utoljára ettek volna. Manipulálták a pályázatokat, adót csaltak, kenőpénzt adtak és vettek fel.

 

Megengedhették maguknak, hiszen politikai és biztonsági fedezettel rendelkeztek. Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkossága részben megfékezte őket, hiszen a bűntény olyan temérdek mennyiségű szennyet hozott felszínre, amire eddig még nem volt példa. De nem az összeset.

 

(…)

 

A bűnbanda börtönben

 

Már a nagymácsédi tragédia is megváltoztatta a légkört a társadalomban és a bűnüldöző szerveken belül. Ezt elsőként Kočner és Bašternák érezte meg, viszont a hurrikán csak a 2020-as választások után csapott le.

 

A NAKA rendszeres razziái a helyi bűnbanda csaknem összes játékosának életét megkeserítette. Egyesek vizsgálati fogságban vannak, mások szabadlábon védekeznek. De a múltban sem az egyiket, sem a másikat nem tudtuk elképzelni.

 

(…)

 

Más világ

 

Mikulec, Kovařík, Žilinka és Lipšic sem hibátlan. A tevékenységüket csak hosszabb idő elteltével fogjuk tudni értékelni, de Kaliňákkal, Gašparral, Trnkával és Kováčikkal összehasonlítva teljesen más világról beszélünk.

 

Nemcsak mentális, de eljárási szempontból is: a rendőrség a speciális ügyészség egykori vezetősége jelenleg vizsgálati fogságban ül. Trnka ellen büntetőeljárás folyik, de szabadlábon védekezhet, Kaliňák egyelőre ártatlan polgár.

 

(…)

 

Jó alapok

 

Igor Matovič egy évvel ezelőtt azért nyerte meg a választást, mert ő volt az, aki leginkább megtestesítette a korrupcióellenes és szervezett bűnözés elleni harcot. Matovič ma már nem kormányfő, padlóra küldte a járvány és a belső harcok.

 

(…)

 

Mindezek ellenére Matovič egy fontos üzenetet hagyott: a „mi embereink“ közül már senki sem alhat nyugodtan. Személycserék történtek, formálisan megváltoztak a szabályok, valamint a nyomozók, ügyészek, bírók belső beállításai.

 

A végső céltól, vagyis a toxikus ügyekben hozott jogerős ítéletektől még messze vagyunk. Az alapok azonban fel lettek építve. Most már nem szabad lerombolni úgy, mint Igor Matovič kormányát, mert nem biztos, hogy adódik egy újabb lehetőség.

 

Aktuality.sk, Udalosť týždňa Mareka Vagoviča: Matovičov odkaz oligarchom, našim ľuďom a mafii

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket