Markus Reisner: Az orosz taktikai zászlóalj-csoport felépítése röviden - Körkép.sk

Markus Reisner: Az orosz taktikai zászlóalj-csoport felépítése röviden

2022. máj. 06. 18:29

Nyitókép: YouTube/Österreichs Bundesheer (Screenshot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: Az orosz-ukrán háború kapcsán a híradások és hírportálok gyakorta megemlítik a „taktikai zászlóalj” kifejezést, amelynek felépítéséről és működéséről az emberek döntő többségének fogalma sincs.

 

Markus Reisner ezredes, aki a Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) székelő Mária-Terézia Katonai Akadémián oktat, az ukrajnai konfliktus kezdete óta készít oktató jellegű videókat, amiben a laikusok számára is közérthető módon mutatja be a háború hátterét. A Körkép.sk a következő hetekben, a hírportálok közül elsőként publikálja ezeket témákat magyar nyelven. Az első részben az orosz hadsereg taktikai zászlóalj-csoportjáról (röviden taktikai zászlóalj) lesz szó.

 

Üdvözlöm Önöket a Bécsújhelyi Katonai Akadémián. A nevem Markus Reisner ezredes, a fejlesztési részleg vezetője vagyok és ma az orosz taktika zászlóalj-csoport [Battailon Tactical Group, megj.] felépítését szeretném bemutatni, amelyet jelenleg az ukrajnai háborúban is alkalmaznak. […]

SJE Nyílt nap

 

Az orosz taktikai zászlóalj-csoportot nagyjából két nagyobb részre bonthatjuk, méghozzá a harcoló alakulatra – ide tartoznak a gépesített gyalogsági erők, valamint egy századnyi harckocsi. Ezt egészíti ki nagy arányban az úgynevezett harcászati támogató erő, amely a következő elemeket tartalmazza: mobil légvédelmi csoport, kis- és közepes hatótávolságú rakétatüzérség, hagyományos tüzérség (önjáró illetve vontatott) illetve további támogató egységek mint az utászalakulat és hasonlók.

 

Ezen felül szükséges megemlíteni egyrészt a parancsnoki részleget, másrészt a drónfelderítést  és az elektronikai hadviselést, végül az utánpótlási részleget, amely üzemanyagot, fegyvert, lőszert és ellátmányt biztosít a zászlóalj harcoló alakulatainak.

 

Példaként tekintsük meg a harckocsi-század részletes felépítését. A század fő erejét a T-72 típusú harckocsi különféle változatai adják, tíz harckocsi alkot egy századot. […]

 

YouTube/Österreichs Bundesheer (Screenshot)

 

A harcászati támogató erők, ahogy már említettem, hagyományos tüzérségre és rakétatüzérségre, továbbá mobil légvédelmi egységekre támaszkodnak. A támogató erők speciális része, pusztító hatással, a TOS-1 „Buratino” nevű rendszer, ami a Pinokkió orosz megfelelője.

 

A TOS-1 rendszer akkor lép akcióba, amikor a harcoló alakulatok ellenállásba ütköznek és megállni kényszerülnek. Ilyenkor a TOS-1 kis távolságra, három-négy kilométerről beszélünk, termoballisztikus tölteteket lő ki, amelyek pusztító tűz alá vesznek egy előre behatárolt területet. Az ellenállást az ilyen erejű tűz elsöpri és a harckocsik, valamint a gépesített gyalogság folytathatja a támadó hadmozdulatait.

 

YouTube/Österreichs Bundesheer (Screenshot)

 

Egy másik példaként a parancsnoki részleget emíteném. A parancsnoki részleg nemcsak a radar alapú felderítésre, hanem a pilóta nélküli repülőgépekre, vagyis drónokra is támaszkodhat. Ilyen rendszer az ORLAN-10 drón, ami az adatokat egyesen a harcászati támogató erőknek küldi tovább.

 

Ezzel az orosz taktikai zászlóalj-csoport felületes bemutatása a végéhez ért. Köszönöm a figyelmüket és minden jót kívánok!

 

YouTube/Österreichs Bundesheer (Screenshot)

 

Forrás: YouTube/Österreichs Bundesheer. Átírás, fordítás: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket