Milan Lehuta: Az antivaxerek, az álhírek, a felelőtlen ellenzék és a gyenge kormány miatt ezrek haltak meg feleslegesen - Körkép.sk

Milan Lehuta: Az antivaxerek, az álhírek, a felelőtlen ellenzék és a gyenge kormány miatt ezrek haltak meg feleslegesen

2022. jan. 01. 20:53

A 2021-es év grafikonja a covid-19 miatti aktuális elhalálozást mutatja Szlovákiában. Mégpedig összehasonlítva hét másik európai országgal, ahol a legmagasabb a beoltott nyugdíjasok aránya. Ezek az országok Izland, Írország, Portugália, Dánia, Málta, Norvégia, Spanyolország, ahol a 60 év feletti beoltottak aránya magasabb, mint 97 százalék (Szlovákiában 68 százalék).

 

Míg a szlovákiai elhalálozás az őszi hullámmal együtt ugrásszerűen megemelkedett, a magas átoltottsággal rendelkező országokban összehasonlítva azzal, hogy mi volt náluk a nyáruk, az emelkedés csak minimális.

 

Ez az összehasonlítás azt mutatja, hogy hány életet veszítünk el teljesen feleslegesen az alacsony átoltottsági szint miatt, mely EU szinten a harmadik legalacsonyabb. Szeptembertől december 25-ig Szlovákiában 3 850 halálesetet jelentettek a Covid-19 következtében, a halálesetek száma pedig gyorsan emelkedik. Ha Szlovákiában is olyan lenne az átoltottsági szint, mint a fenti országokban, akár tízszer kevesebb áldozat lehetne.

 

Egy millió főre eső Covid-19 halottak száma. Kép forrása: DenníkN

 

Az egészről a helyi antivaxeres hangulat, az interneten összeszedett ellenőrizetlen „hírek“ kritika nélküli elfogadása tehet. Továbbá, az állami intézmények, a szakértők iránti bizalmatlanság, valamint az ellenzék is ludas, akik politizálták a témát, így bármilyen híradás automatikusan 40 százalék kemény ellenzőt jelent, legyen szó bármiről. De ugyanúgy hibás a gyenge kormány is, mely képtelen volt érzékelhetően növelni az átoltottak számát.

 

A szakemberek, választott vezetők megkérdőjelezése elfogadható keretek között egészséges. De csak akkor, ha az tényeken alapul, nem pedig kiragadott részinformációkon.

 

DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket