Evelin, Fülöp
  • HUF: 350.87
  • USD: 1.09
  • 11 °C
  • 22 °C

Monika Filipová: nem szavaznék csak azért szlovák pártra, mert lefordította magyarra a programját

2020. jan. 13. 21:23

Nyitókép: Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Monika Filipová 2016-tól a helyi államigazgatás, önkormányzat és a külkapcsolatok részlegének igazgatója a belügyminisztériumban. A 2020-as parlamenti választáson az SaS színeiben indul.

 

(…)

Hirdetés(x)

 

Nyíltan vállalja, hogy a magyar kisebbséget képviseli. A kollégái a közösségi oldalakon a magyar platform tagjaként beszélnek Önről.

 

(Nevetés). Ilyen platform hivatalosan nem létezik. (…) Számomra a magyar választók ügye nagyon fontos, hiszen én is a magyar kisebbség tagja vagyok. Magyar alapiskolába és gimnáziumba jártam. Szlovákul csak a pozsonyi egyetemet végeztem el. Magyar nemzetiségű vagyok, ezért számomra a magyar kérdés rendkívül fontos. Az SaS-ben is együttműködtem a nemzetiségi kisebbségeket érintő program kidolgozásában.

 

A blogjában azt írta, hogy az SaS pártnak „egyelőre“ még nincs magyar nyelvű programja. Ön szerint kellene, hogy legyen?

 

Jelenleg minden demokratikus jobboldali párt vadászik a magyar választókra. A magyar pártok mindig prodemokratikus orientáltságúak voltak és jól együtt lehetett velük dolgozni. Az, ami jelenleg a magyar politikai pártok között zajlik, kétségbeejtő. Néhány szlovák politikai párt pedig szeretné megszerezni a magyar választókat. Az államfőválasztás során rájöttek arra, hogy a magyar választók nemcsak fegyelmezettek, de szlovák pártra vagy jelöltre is tudnak szavazni.

 

Én nem szavaznék csak azért szlovák pártra, mert le van fordítva magyarra a programja. Ez mindössze egy gesztus, de nem bizonyíték arra, hogy értik az adott kisebbség problémáját, sőt arra sem bizonyíték, hogy olyan jelölteket szerepeltetnek a listán, akik a kisebbségeket képviselik.

 

Mit szeretnének a magyar választók?

 

Mivel a nyelv, az identitás és a kultúra továbbra is fontos, ezért meg kell őrizni. De ami a lényeges: a magyar választóknak is ugyanarra van szükségük, mint a szlovák választóknak. A magyar választók nagyon gyakran kevésbé fejlett régiókban élnek, ezért munkára, magasabb életszínvonalra, oktatásra és egészségügyre van szükségük. Ezekkel a témákkal kell megszólítani a magyar választókat.

 

De nem úgy, hogy megírom magyarul a programot és kész. Ez is fontos dolog, de nem elegendő. A magyar választó csak akkor lesz bizalommal egy szlovák párt iránt, ha az adott párt megérti a magyar kisebbség problémáit, én viszont személy szerint ezt nem érzem a szlovák pártok irányából. Remek dolog, hogy a kisebbségeket az ő nyelvükön próbálják megszólítani, de a magyar választó a hitelességet szeretné érezni a szlovák párt irányából.

 

Ön szerint miért áll fenn a veszélye annak, hogy nem jut be magyar párt a parlamentbe?

 

Azért, mert nem törődtek az utánpótlással, nem nevelték ki a fiatal politikusokat, nem tudtak megújulni és összevesztek egymással. Túl sok a párt, az emberek pedig elvesznek bennük. Nem hat túlságosan erőteljesnek, ha az ember azt látja, hogy a magyar pártok nem tudnak megegyezni. A választók csalódtak. Nagy kár, hogy a magyar pártok parlamentbe való bejutása veszélyben forog.

 

Önnek miért fontos az, hogy legyen magyar képviselet a parlamentben?

 

A magyar kisebbség is ennek az országnak az alkotóeleme. A magyar pártok akkor is jelen voltak, amikor csatlakoztunk az EU-hoz, helyesen döntöttek és ott akartak lenni az ország jó irányba haladásánál. Nagyon sok polgár érdekeit védik. Lehet, hogy a fiatalok a szlovák pártokra fognak szavazni, de erős az a választóbázis, amelyik a hagyományos magyar pártra szavaz, hiszen úgy vélik, a magyar párt védelmezni fogja a kisebbségek identitását és kulturális érdekeit.

 

Nehéz meggyőzni egy régóta magyar párta szavazó választót arról, hogy szlovák pártra szavazzon?

 

Nagyon nehéz.

 

Előfordult, hogy másképp tekintettek Önre amiatt, hogy a magyar kisebbség tagja?

 

Persze, mindenhol. A munkában és az egyetemen is értek negatív célzások. Egyszer részt vettem egy beszélgetésen, ahol elmondtam, hogy otthon magyarul beszélünk, mert magyar vagyok. A beszélgetés után azt kérdezték, hogy miért beszélünk otthon magyarul. Próbáltam elmagyarázni, hogy azért, mert ez az anyanyelvem, de nem értették meg, hogy miért van szüksége arra, hogy  Szlovákiában valaki magyarul beszéljen. Sokáig tartott, amíg magamban mindezt rendezni tudtam.

 

Javul a helyzet? Toleránsabbak vagyunk?

 

Szerencsére a magyar kártyát egyre kevesebbszer húzzák elő. Javul a helyzet, mivel az emberek többet utaznak és más emberekkel is megismerkednek.

 

Denník N, Úradníčka kritizovala Kaliňáka, kandiduje za SaS: So Sulíkom som sa stretla po zlej skúsenosti s PS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket