Pál
  • HUF: 394.04
  • USD: 1.04
  • 23 °C
  • 37 °C

Mózes Szabolcs: 3 választási tanulság

2022. ápr. 04. 12:23

A fő tanulság, hogy (a technikai kérdéseket leszámítva) kevés tanulság hasznosítható a Felvidéken, hiszen almát a körtével… Teljesen más a választási rendszer Szlovákiában és Magyarországon, s főként, teljesen más az alapfeladat: ott a választók szűk felét kell megnyerni a győzelemhez, itt a potenciális választók (a szlovákiai magyarok) kétharmadát a bejutáshoz. Előbbit egy markánsan ideológiavezérelt politikával lehet a leginkább elérni, amiben nem hátrány a megosztott társadalom, sőt, utóbbit egy konszenzuskereső, minél kevésbé polarizáló politikával.

 

🟩 A győztesről sok minden elmondható. Ha a pártot mint intézményt nézzük, például: profi, felülről hatékonyan irányított szervezet, koherens narratívával.

 

🟩 A vesztesekről is sok minden elmondható. Nem volt valódi egység. A régi, sokszor leszerepelt politikusok és brandek, a sikertelen, de magukat fontosnak gondoló struktúrák egy új keretbe mentették át magukat s remélték, a választók megbocsátják a teljesítmény-nélküliséget. Ők voltak a szövetség legnagyobb kerékkötői. És ők lesznek az utolsók, akik felfogják-elfogadják, hogy az ő idejük már régen lejárt.

 

Facebook/Mózes Szabolcs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket