Olivér
  • HUF: 333.64
  • USD: 1.11
  • 8 °C
  • 14 °C

Őry Péter: A politikai célok meghatározása és ezek társadalmi vitája valahogy háttérbe szorult


Nyitókép: mkp.sk

 

(…) a politikai célok meghatározása és ezek társadalmi vitája valahogy háttérbe szorult. A köztársaságielnök- és európai parlamenti választás eredményeit látva reális veszély lett, hogy egy év múlva már nem lesz magyar nemzetiségű képviselő a pozsonyi törvényhozásban sem. Az első (pánik)reakció erre, hogyan lehetne növelni a magyarok választókedvét, egy halmazba rakni a szavazatokat, hogy mégiscsak legyen képviseletünk.

 

A társadalmi közbeszéd is ezen a matematikai síkon indult el, az pedig, hogy mit és hogyan kellene képviselni, egyelőre még alapszintű vitatémaként sem igazán merült fel. Közben eléggé nyilvánvaló, hogy felvidéki magyarság politikai krízishelyzetének egyik okát pont a célok, az értelmezhető jövőkép és az ehhez vezető út létének hiánya hozta. (…)

 

A célok tekintetében viszont jómagam továbbra is azt vallom, hogy polgárként és nemzeti közösségként is egyenjogú-egyenrangú társadalmi állapot kialakítása szükséges, hogy szükséges a jogállásunkat rendező törvény megalkotása, hogy arányossági elvet kell alkalmaznunk (a közmédia, az intézményi finanszírozás, a fejlesztési támogatások stb. esetében), intézményesíteni kell a nemzeti közösségek oktatási hálózatát, biztosítani kell az alanyi jogú finanszírozást a kulturális szervezeteknél, meg kell oldani a nemzeti szimbólumaink szabad használatát, ki kell alakítani a településszerkezet és a régiók nemzetiségi összetételét megtartó szabályrendszert,  a nyelvhasználatban a magyar nyelv hivatalos nyelvként való elismertetését alapvető célként kell kezelni, a közigazgatási rendszert módosítani szükséges úgy, hogy figyelembe kell venni a természetes régiókat, valamint a teljes önigazgatáson keresztül kell a sajátos egyéni és közösségi jogaink elnyerését biztosítani.

 

Talán nem ártana a társadalmi közbeszédet és a közgondolkodást ilyen irányba terelni, s úgy keresni a megoldást. Mert jobban belegondolva: számos útra léphetünk, de csak egy lehet a helyes irány.

 

mkp.sk – Őry Péter: Forgalmirend-változás?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás