Evelin, Fülöp
  • HUF: 350.87
  • USD: 1.09
  • 11 °C
  • 22 °C

Őry Péter: Miért nincs magyar nyelvű kormányzati koronavírus tájékoztatás Szlovákiában?

2020. Már. 23. 17:37

 

MEGSZELLŐZTETETT VALÓSÁG?
✍️ A napokban jelent meg Marian Viskupičnak, a parlament pénzügyi bizottsági elnökének közösségi oldalán az a 42 pontos intézkedéscsomag, mely a kormány gazdasági lépéseit vetíti előre.

 

(…)

meglepett, hogy egyetlen (…) lehetőséget sem fogalmaz meg a közigazgatás szervei vagy az állam által fenntartott szervek felé! Legyünk őszinték, eszébe sem jut a szerzőnek, hogy közel 256 000 ember dolgozik a közigazgatásban.

Hirdetés(x)

 

(…)

 

itt jelenik meg az alapvető gondolkodásbéli ellentmondás. Amíg (egyébként helyesen) a vállalkozók részére gazdasági segítségnyújtási intézkedéseket fogalmaz meg a javaslat, addig az állami és önkormányzati szféráról egyetlen mondatot sem ejt el „a megszellőztetett anyag”.

 

Pedig fontos lenne, hiszen pl. a teljes önkormányzati rendszer működéséhez az alkalmazottak és iparosok által befizetett jövedelemadót kapja vissza az államtól.

 

(…)

 

Van a pontok között még egy elgondolkodtató, a 40. pont, mely szerint egy szlovák és angol nyelvű weboldalt kell létrehozni a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás érdekében.

 

Itt zeng fülemben az új kormányzat egyik vezérgondolata, mely olyan országot akar létrehozni, ahol jó élni és dolgozni. Tudom, nagy a gond és menteni kell a menthetőt, csak hát február elején még minden szlovák párt igyekezett magyarul is megszólítani közösségünket

 

(…)

 

Mert ugyebár csak szlovákul és angolul kell tájékoztatni, az országban élő 20 százaléknyi kisebbség nyelvén már nem.

 

Tegyem hozzá, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény szerint „a Szlovák Köztársaság állampolgárai életének, egészségének, biztonságának vagy vagyonának fenyegetettségét érintő információkat a nyilvánosság számára elérhető helyeken az államnyelv mellett kisebbségi nyelven is feltüntetik”.

 

(…)

 

Konkrét példája viszont annak, mi a különbség az etnikai politizálás és a „többségi párt képviseli majd az érdekeinket is” gondolkodás között.

 

✉️ A fenti okból az Magyar Közösség Pártja nevében levéllel fordulok a kormányhoz, melyben kérem, hogy tájékoztassanak a kisebbségek nyelvén is! Felhívom a figyelmet arra is, hogy a sürgősségi segélyhívásoknál sem ártana a kisebbségek nyelvén is fogadni a hívásokat, mert ez is összefügg az élet mentésének időkeretével.

Őry Péter: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket