Vilhelmina
  • HUF: 360.26
  • USD: 1.18
  • 12 °C
  • 26 °C

Peter Schutz: Vétó ide, vétó oda

2020. aug. 04. 11:01

Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

 

A pénteki háromszoros vétó – ügyész, Tomanová és még valalami – (kicsit erőltetve) Čaputová pártokon felül álló helyzetének stilizálásához köthető.

 

(…)

 

Az államfő, szerencsére, attól elállt, hogy megvétózza a nem ügyész főügyésszé választását. (…)

 

Egyértelmű, hogy minél tágabb és korlátlanabb a kezdő mezőny, annál konkurenciaképesebb lesz a verseny, és nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy a legjobb főügyészt fogják kiválasztani.

 

(…)

 

A kinevezéssel kapcsolatos mondatában, ahol az államfő Ficoról és Kaliňákról is említést tett – minden bizonnyal a „külsősök“ okozta veszélyre akarta hívni a figyelmet – súlyosan megsértette Lipšicet, akitől gyorsan elnézést kellene kérnie.

 

Az, amit Čaputová mondani akart, tehát ha egy nem ügyészként tevékenykedő személy lenne a győztes (főügyész), akkor neki azt nem lenne kötelessége kinevezni, olyan triviális dolog és annyira szinten aluli, hogy az egész mögött valamiféle elnyomott érzéseket lehet sejteni. Vagy van itt valaki, aki úgy gondolta, hogy ha a szóban forgó törvénycikket nem vétózzák meg, akkor az egyenlő lesz egy külső jelölt elfogadásával?

 

A főügyész parlament általi visszahívásával szembeni fenntartások rendben vannak. Viszont az a legenda, ami alatt az egész futna, vagyis a visszahívott főügyész nem végezte „rendesen és tisztességesen“ a munkáját, a szubjektivizmus manifesztuma. Ez a lex Tomanovából is kitűnik, amit Čaputová szintén megvétózott.

 

Az említett hölgy a hivatali teljesítményével diszkvalifikálta magát, viszont a legmagasabb szintű politikai elv szerint egyértelmű, hogy törvénymódosítással „kijavítani“ a rossz jelöléseket nem más, mint a demokrácia megértés nélküli olvasása.

 

Az intézmények destabilizációja sokkal rosszabb egy Tomanovánál. Viszont a parlamenttel való politikai visszaéléseknek Matovič, az OĽaNO és az egész koalíciós viszonylag sokáig volt a szemtanúja ahhoz, hogy rálépjenek a fékre. De nem, úgy látszik, hogy a hatalom elvakít.

 

Az elmondottak ellenére úgy vélem, hogy az ügyészségről szóló törvényt nem szabadott volna visszautalni a parlamentbe újratárgyalásra. A reform sikerességének feltételei mellett ugyanis nagyon fontos a gyorsaság. A koalíciós susmutolások a novemberi főügyészválasztásról gondatlanságot és időveszteséget jeleznek, Čaputová vétója pedig feleslegesen fékezi a folyamatokat.

 

Sme.sk, Komentár Petra Schutza: Veto sem, veto tam

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket