Károly, Karola
  • HUF: 360.66
  • USD: 1.21
  • 1 °C
  • 7 °C

Privát Szoba: Jubiláltunk

2020. nov. 15. 20:11

Nyitókép: reprofoto (youtube)

 

Két hét csönd után újra a figyelem középpontjába kerültek a közélet legaktuálisabb kérdései, tabuk nélkül. Újra felcsendült a cím, amely a Privát Szoba online talkshow legújabb adását jelezte. Azét a műsorét, amely a 25. adásához érkezett, és ezért a november 12-i nap fontos dátummá vált valamennyi stábtag számára. Mint megtudtuk, a talkshow tovább építkezik, a jövőben új helyszínről fog jelentkezni.

 

E héten a meghívott vendégek névsora egy újabbal bővült, méghozzá egy zenészével: Jakuza Ritual – felvidéki rapper. A másik vendég a műsor egyik „veteránja”, Samu István – társadalomkutató volt. A műsorvezetői székben pedig egy rég nem látott személy foglalt helyet, méghozzá Beck Károly. A beszélgetés 3 téma köré épült fel: Zavar a zűr vagy zavar a zűrben (USA választott, Corona19 mizéria vagy problematika, Kormány értékelése).

 

A képen a következők lehetnek: 3 ember, ülő emberek és belső tér
Kép: Privát Szoba Fb-oldala

 

Az első témához érkezve mindkét fél egyet értett abban, hogy a most lezajlott amerikai elnökválasztások jelöltjei finoman szólva sem a legalkalmasabbak voltak a világ vezető szuperhatalmának az irányításához. Jakuza a téma kapcsán egy South Park rajzfilm sorozatos hasonlatot említett meg. Ebben a részben a felek között még szóba került a rasszizmus kérdése, amely a mostani választások egyik kulcstémájává nőtte ki magát. A beszélgetés tárgyát képezte többek között, hogy Biden mennyivel állt ki jobban a színes bőrűek jogaiért, mint Trump, a pozitív diszkrimináció kérdése, az USA választási rendszerének kisebb elemzése, a felvidéki magyar társadalom online felületen való megoszlása az elnökválasztás körül.

 

A második témánál Jakuza megjegyezte, hogy a helyzet kezd elharapódzni, ugyanis a Covid vírusból fakadó különböző intézkedések hatására, olyanok, akik mindenfajta szezonális munkából élnek, csomó bevételtől esnek el, amely minden bizonnyal kihatással lesz a megélhetésükre is. Samu rámutatott arra, hogy a vírussal most már meg kéne tanulnunk együtt élni, és szép lassan visszatérni a rendes kerékvágásba, főként a gyerekek végett volna ez nagyon fontos. Ezen kívül markáns stílusban véleménykifejtés is elhangzott annak kapcsán, hogy túlzott hasonlatokba nem kellene belemenni, nem kellene a jelenlegi helyzetet például a holokauszttal párhuzamba állítani, és diktatúrát kiáltani a kormány intézkedéseire.

 

 

 

Az utolsó témára átkanyarodva Jakuza a jelenleg hatalmon lévő kormánynak legnagyobb hibaként azt rótta fel, hogy egyszerűen nem tudnak normálisan kommunikálni. Ő az egyszerűbb kommunikációs formának örülne, mert így – egyik story-ja szerint – a tanultabb emberek sem biztosak abban, hogy akkor most mit szabad, és mit nem szabad csinálni, például hova lehet menni, meg hova nem.  Samu hasonlóan arra reflektált rá, hogy a kormány legnagyobb hibája, hogy a bizonytalan kommunikációja bizonytalanságot szül, és ahogy azt a Maslow-piramis is jelzi, a biztonságérzet az egyik legfontosabb emberi szükséglet. A beszélgetésben még a vitában résztvevők kitértek arra, hogy bár a jelenlegi kormány sok dolgot meggondolatlanul csinál, de a Fico-éra csontvázai szépen egymás után potyognak ki a szekrényből, és szép lassan elkezd a régi kormánygarnitúra hatalmi rendszere szétesni.

 

Az adás legvégén a műsorvezető szájából lehangzott, hogy a jövő héten nem lesz adás, ennek pedig egyik legfőbb oka az, hogy az adás új helyiségének építése zajlik. Remélhetőleg a legközelebbi adás már onnét kerül majd sugárzásra. Aki további részletekre kíváncsi a jubileumi adás kapcsán, az a következő linken keresztül megtekintheti az egészet:

 

 

Varga Dávid

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket