Vazul
  • HUF: 348.37
  • USD: 1.21
  • 13 °C
  • 27 °C

Privát Szoba: Trianon megváltoztathatatlan és megváltoztatható paradigmája

2021. jún. 10. 19:26

Nyitókép: reprofoto (youtube)

 

A múlt héten is folytatódott a megszokott Privát Szoba műsorának adása. Ez alkalommal azonban a szokásostól eltérően nem csütörtökön, hanem pontosan a trianoni évforduló napjára eső június 4-i pénteken került műsorra az élő sugárzás. A rendkívül kényes téma körbejárására szakavatott vendégek fogadták el a stúdiómeghívást: Dr. Bajcsi Ildikó (történész), Bese László (történelemtanár, doktorandusz). A beszélgetést Samu István moderálta.

 

Az elején az aktuális felvidéki megemlékezésekről esett szó, illetve a tavalyi, centenáriumi év is előkerült, hogy a járványhelyzet okán mennyire sikerült az évfordulót méltóképpen megünnepelni úgy szakmai, mind a közösségépítés szempontjából. A Nemzeti Összetartozás Napjához való viszonyulás – amely a jelenleg regnáló magyar kormány kezdeményezése – hátrányainak és hozadékainak átbeszélése sem hiányozhatott a beszélgetés alatt.

 

 

Majd az oktatás területére terelődött át a diskurzus, hogy a történelem tanításába milyen mértékben és hogyan van jelen Trianon kérdése. Itt többek között felvetődött a magyar és a szlovák nemzet tagjainak irányából való attitűd kérdése, az egyes szakirodalmi alkotásokon keresztül a trianoni ügy ellentétes szemléletein át a társadalmi elismertségéig.

 

A továbbiakban boncolgatásra került, hogy a felvidéki közbeszédben milyen módon kell a szóban forgó történelmi témát felhozni és a politikának adott esetben miként kell e kényes kérdésbe beleavatkoznia. Mint az a beszélgetésben megfogalmazódott, szükséges ugyan az anyaországhoz való pozitív kapcsolatok ápolása, ugyanakkor nem szabad csak és kizárólag ebbe kapaszkodni, és fittyet hányni a szlovák oldalra, mert ez és sok kényes kérdés is így pillanatok alatt megszűnhet létezni.

 

Bese László

 

A résztvevők elemezték továbbá a közép-európai politikai koncepció körvonalazódásának esélyét. Azaz, hogy a Trianonhoz való kölcsönös közeledés esélye a jövőben a V4-en keresztül mennyire tud testet ölteni a gyakorlatban. A beszélgetés végén kérdésként felvetődött a résztvevők irányába, hogy Lesz-e még magyar nemzetegyesítés?

 

Ezzel lezárult a következő adás, lassan beköszönt a műsor nyári szünideje, amely előtt már csak egy adás kerül terítékre, amely az autonómiával fog foglalkozni. A mostani teljes adás itt elérhető:

 

 

Varga Dávid

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Zoltan
2021. jún. 10. 20:08

Minden megvaltoztathato ha van ero ,de nem onsajnalat es kuncsorgas.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket