Virág
  • HUF: 361.00
  • USD: 1.19
  • 1 °C
  • 6 °C

Ravasz Ábel: A Smerrel való kormányzás olyan volt, mint a bungee jumping. Élvezetes, de az ember csak egyszer csinálja meg

2020. feb. 14. 18:25

Nyitókép: David Ištok/Aktuality.sk

 

Négy évvel ezelőtt az volt a Most-Híd szlogenje, hogy „El tudnak képzelni egy Smer nélküli kormányt? Mi igen“. Végül mégis a Smerrel közös kormányban végezték. Ma már egyértelműen elhatárolódnak az együttműködéstől. Ez egy tanulság eredménye?

 

Ez egy nagyon nagy tanulság volt. Én kikerestem a Denník N egyik 2016 februári lapszámát, amelynek a címoldalán Bugár Béla azt mondja, kutya kötelességünk kormányra lépni a Smerrel, ha nem lesz más alternatíva.

 

Csakhogy ezt akkor igyekeztünk tagoltan kommunikálni, ami annyit jelent, hogy először megpróbálunk egy jobboldali kormányt kialakítani, és ha nem megy, akkor kormányra lépünk a Smerrel.

 

Végül ahhoz vezetett az egész, hogy átvertük a választóinkat azzal, hogy először azt mondtuk igen, másodszor nem, végezetül pedig az egyik és a másik oldalról is jó nagy pofont kaptunk.

 

Amikor megkezdtük a mostani kampányt, kijelentettem, hogy nem lehet homályos álláspontunk, kerek-perec ki kell mondanunk, hogy mik a preferenciáink. A múltban ez sokba került nekünk.

 

Azt, hogy a Smerrel nem lehet kormányozni az elmúlt négy év alapján tudatosították, vagy csupán az miatt határolódnak el a Smertől, mert a társadalom változást akar?

 

(…)

 

Ami a stratégiai kérdéseket és az együttműködést illeti, az elején jól ment, de lassacskán rosszabbra fordultak a kapcsolataink, most meg már egyenesen mélypontra értek. Ebből is látjuk, hogy a jövőben már nem tudnánk együttműködni. És persze nem szabad megfeledkezni azokról az ügyekről, amelyek a négy év alatt felszínre kerültek… Ha tudtuk volna előre, hogy a partnerünknek csak az ügyek feléhez köze van, akkor nem lépünk velük koalícióra.

 

A választóknak egyrészt azt mondják, hogy ebben a kormányban sikerült elérniük a legtöbbet, másrészt pedig azt hangoztatják, hogy a Smerrel soha többet nem lépnek kormányra. A választók tudják értelmezni azt, hogy Önök azzal a párttal nem akarnak tovább együttműködni, amelyikkel a legtöbb mindent elérték?

 

Egy bizonyos fokig olyan, mint a bungee jumping: valamilyen szinten élvezetes, de az ember csak egyszer csinálja meg, mert azután már nem biztos, hogy fogja akarni. (…)

 

Benne lennének egy olyan kormányban, amit az OĽaNO állít fel?

 

Ezzel két problémám van. Nem hiszem, hogy Matovičnak az lenne a célja, hogy egy stabil kormányt állítson fel. Másodsorban: a hivatalomat egy OĽaNO-jelölttől, Polláktól vettem át, és nem voltam boldog, amikor megláttam, hogy mit hagyott maga után. Szerintem Szlovákiának az lesz a legjobb, ha nem Igor Matovič fog kormányt alakítani.

 

Mely pártokkal nem szándékoznak együttműködni?

 

Már világosan kijelentettük, hogy a Smerrel, az ĽSNS-szel és Igor Matovičcsal.

 

(…)

 

Mivel szeretnék kitölteni a szlovák választók távozásával keletkezett űrt?

 

Új választók az ország összes etnikai csoportjából érkeztek hozzánk. Ez azt jelenti, hogy vannak új magyar választóink, akik pragmatikusak és a mi pártunk politikáját részesítik előnyben, ezenkívül a régiókból is hoztunk új szlovák választókat, sőt a ruszin választók száma is rendkívül erősödik a pártunkban.

 

(…)

 

Miért nem járnak választani a dél-szlovákiai polgárok?

 

Úgy vélem, hogy nem tetszik nekik a jelenlegi politikai stílus. Egykoron egy politikai párt volt és arra szavaztak. Másrészt sok volt a sárdobálás a politikai pártok között, ami elkedvtelenítette őket. Harmadrészt pedig a magyarországi média befolyását sem zárnám ki, ami megpróbálja átirányítani a mi magyarjainkat Magyarország felé, így a hazai választók nem látják fontosnak az itteni választásokat.

 

(…)

 

Annak ellenére, hogy Érsek Árpád a listavezető, például a pozsonypüspöki lakossági fórumon szinte egész végig Bugár Béla dominált. A listavezető-csere nem csak formalitás volt?

 

Bugár Béla áll a legközelebb ahhoz, hogy a szlovákiai magyarok vezére legyen. Amellett, hogy a magyar közösség 99%-a ismeri, szinte az összes szlovák is tudja, hogy ki ő. Amerre járok a régiókban, szinte mindenkinek van valamilyen története Bugár Bélával. Természetes, hogy még mindig nagy ereje van a választók körében, de ez nem jelenti azt, hogy Érsek Árpi ne tudná őket megszólítani.

 

(…)

 

Távozni fog Bugár a politikából?

 

Ezt tőle kellene megkérdezni. Négy évvel ezelőtt egy ugyanilyen kérdésre vicceskedve azt válaszoltam, remélem, örökre velünk marad. Természetesen ez nem így lesz, de a választók körében egy olyan ismertséggel rendelkező ember, mint ő, minden pártban hiányozna. (…)

 

Ön szerint mindkét kisebbségi pártnak van esélye arra, hogy bekerül a parlamentbe?

 

Nekünk megvan az esélyünk. Tényleg úgy gondolom, hogy nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy bekerüljünk. Minden a mozgósítástól függ. Az MKÖ esetében nem látok valós esélyt, de tessék, annál több magyar szavazatunk lesz a parlamentben. Szerintem elég alacsonyan vannak. Míg a Most-Hídnak van potenciálja arra, hogy az egész országból megszólítsa a választókat, addig ők csak a magyar választókra támaszkodnak, ami jócskán lefaraghat az esélyeikből.

 

Aktuality.sk, Ábel Ravasz z Mosta-Híd: Vláda so Smerom je ako bungee jumping. Je to celkom príjemné, ale človek to urobí len raz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

musztafa ibrahim
2020. feb. 14. 23:04

Pajtikáim, ez most Ravasz vagy idióta? Most jött rá, hogy a Smerrel soha? Ki hiszi ezt el? Az egész szerencsétlenség szét lesz a választásokon cincálva. Az értelmes szlovákok már rég otthagyták őket, az értelmetlenek meg másokra szavaznak. Ez meg itta ruszinokban bízik, konec. Képletesen Ravasz úrfi, idejében nem szálltatok ki, annyit rugdalóztatok, hogy most már késő. A bungee jumping gumija szétszakadt, pofáraesés, ordenáré lészen megérdemelt sorsotok vezéreddel egyetemben. Mellesleg a jumpingolás öttletét sokaknak egyáltalán nem vette be a gyomra. Sötét van, rettenetes sötét van, hogyaszongya: ".. a magyarországi média befolyását sem zárnám ki, ami megpróbálja átirányítani a mi magyarjainkat Magyarország felé" Uramisten! Eztet komolyan gondolja ez a biztos? Ravaszdi magyarjait? Kik azok? Mint a szolgákról beszél, a mi magyarjainkat, Magyarország fele, és most kapaszkodj meg, hogy aztán ne menjenek el szavazni, mert ez vót ám a kérdés. Hihetetlen lapos ez a fószer.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket