Paszkál
  • HUF: 390.11
  • USD: 1.04
  • 14 °C
  • 22 °C

Richard Sulík: Az elkésett, kis segítség felesleges segítség

2020. ápr. 16. 18:24

Képzeljenek el egy egészséges férfit, remek kondícióval, egy szupermant. A szupermant víz alá nyomjuk, és várjuk, hogy mi fog történni.

 

A negyedik percben gondjai adódnak, a hatodikban pedig meghal. Mindegy, hogy milyen edzettségi állapotban volt előtte, mivel elfogyott a levegője, megfulladt. Ugyanez a helyzet a kiskereskedőinkkel is. Hetek óta zárva a boltok, a kisüzletek, az éttermek a kormány intézkedései miatt, hetek óta forgalom (és levegő) nélkül vannak, ami azt eredményezi, hogy a cégeknél kezd elfogyni a szusz. Ha nem segítünk nekik kellő időben, csődbe mennek. Ezért is érvényes, hogy az elkésett segítség felesleges segítség.

 

Ilyen segítségnyújtásnak minősül az ÁFA elhalasztása, vagy a járulékok elengedése. Hogy miért van csak elhalasztás az ÁFA-nál és miért engedjük el a járulékokat? Mert ÁFA-t akkor fizetünk, ha hozzáadott értéket termelünk. Ha nem termel, mert zárva van, nem fizet ÁFA-t sem. De februárban még ment az üzlet, és ebből számítódik ki az ÁFA is. Amit március 25-én be kell fizetnie, amikor már anyagi gondjai vannak. Ezért van értelme az ÁFA elhalasztásának, nem pedig az elengedésének.

 

Más a helyzet a járulékoknál azok után a hónapok után, amikor az üzlet be van zárva. Akkor forgalom sincs, melyből a munkáltató a járulékokat fedezné.

 

Ebbe a kategóriába tartozik a havi bérlet összege is.

 

(…)

 

Gondolják bele magukat az étteremtulajdonosok helyébe. Ott az alkalmazottak, fizetik az energiát, a havi bért, a törlesztő részleteket, nyersanyagokat kell venni, és működnek. Minden kiadást ezek közül abból fedeznek, amit az elégedett vendégektől kapnak.

 

Ha egyik napról a másikra hirtelen be kell csukniuk az éttermet, mert az állam előírja, akkor egyik napról a másikra a forgalom is elveszik. Csakhogy a havi bérek, az energia, a törlesztő részletek, a bérleti díj marad. Az alkalmazottak bérét az állam átfizeti, az energiakiadások nagyban csökkennek, a törlesztő részletekre a banktól kapunk halasztást…a havi bérleti költség pedig csődbe visz. Hiába szuperman az illető, akit 20 centiméterre lenyomunk a víz alá, néhány perc múlva megfullad. Ha az éttermeket, amelyeknek nincs forgalmuk, nem tehermentesítjük a kiadásaik alól, vagy csak részlegesen tesszük meg ezt, a csőd szempontjából teljesen mindegy.

 

Hospodárske noviny: Richard Sulík írása

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket