Richard Sulík: Evidens, hogy Fico börtönbe való. Nem látták, hogy mit művelt itt az elmúlt 12 évben? - Körkép.sk

Richard Sulík: Evidens, hogy Fico börtönbe való. Nem látták, hogy mit művelt itt az elmúlt 12 évben?

2022. ápr. 28. 20:32

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Még négy év sem telt el azóta, hogy 2018 októberében az RTVS 5 perc múlva 12 c. műsorában Robert Ficoval ült együtt egy stúdióban, és azt mondta neki, hogy börtönbe való. Ma már abban a helyzetben vagyunk, hogy a Smer elnökét vizsgálati fogság fenyegeti. Ma ugyanúgy a szemébe mondaná, hogy börtönbe való?

 

Természetesen. Evidenst, hogy oda való. Maga nem itt élt az elmúlt tizenkét évben, nem látta, hogy hogy mi mindent művelt itt?

 

Fico szerint az egész vádemelési határozat politikai indíttatású, és a kormánykoalíció parancsára készült. Fico érveivel kapcsolatban nem rezonál az Ön kijelentése, illetve Igor Matovič szavai, aki évekkel ezelőtt szintén kijelentette, hogy „mindenkit le fog csukatni“?

 

(…) Én tizenkét éve, mióta a politikában vagyok, következetes vagyok a nézeteimet illetően. Amit mondtam, négy évvel ezelőtt mondtam Ficonak, és ma is így gondolom. Végül is a lopások nem szűntek meg. Ezeket a pénzeket rengeteg korrupciós ügy során lopták el. Csak én kétszáz korrupciós ügyet összegeztem és tettem közzé Robert Ficoról. Most tegyek úgy, mintha nem lenne börtönbe való?

 

Fico már négy évvel ezelőtt is azt mondta, arcátlanság ilyet mondani egy politikai ellenfélnek…

 

…az az arcátlanság, amit az az ember tizenkét év alatt leművelt.

 

(…)

 

Robert Fico a vadászházban készült felvételen azt mondta, hogy „tíz százalékot meghagy a bosszúra“. Nem kavarognak a fejében olyan gondolatok, hogy amennyiben a helyzet megfordul, és a Smer ismét kormányra kerül, akkor Önért is eljönnek?

 

Nem, a legcsekélyebb aggodalmam sincs ezzel kapcsolatban.

 

(…)

 

Térjünk át Ukrajnára.

 

(…)

 

Az RTVS 5 perc múlva 12 vitaműsorában április elején azt mondta: „Lehet, hogy sokak számára ez túlságosan pragmatikus pozíció, de egyszerűen, ha az a feltétel, hogy rubelben kell fizetni, akkor az ördögbe is, rubelben fogunk fizetni“. Nem telt el tizenkét óra és a Facebook-oldalán már korrigálta a szavait, és azt írta, a szerződés értelmében euróban fogunk fizetni. Érdekelne, hogy a két nyilatkozat között mit mondott Önnek Ivan Korčok vagy Martin Klus.

 

Azért korrigáltam a nyilatkozatomat, mert látom, hogy emberek egy csoportja csak azt lesi, hogy hol csíphet el egy szavat.

 

Ez alatt a csoport alatt Korčok minisztert vagy Klus államtitkárt érti?

 

Arra a médiára gondolok, amelyik elkezdi összemosni a dolgokat, és ezt kezdte el összemosni az orosz média is. A lényeg az, hogy a gázszállítás nem állhat le. Ha ehhez kézen kell állnom, akkor kézen fogok állni, holott életemben még nem csináltam. Az orosz fél feltételeket szab, ami azt jelenti, hogy a fizetési folyamat rubelben történő fizetéssel zárul.

 

Nekünk egyet kell értenünk azzal, hogy a Szlovák Gázműveknek (SPP) legyen rubelszámlája a Gazprombankban. Euróban fogunk fizetni, az Orosz Nemzeti Bank pedig rubelre váltja a fizetséget a Gazprombankban, és a Gazprombank végül rubelben küldi át a pénzt a Gazpromnak. Ez egy pénzügyi folyamat, melynek végén a Gazprom rubelben fogja megkapni a gázért járó pénzt, mi pedig euróban fogunk fizetni.

 

Igaz, hogy az egészet lerövidítettem, és annyit mondtam, hogy amennyiben a rubelben történő fizetés a feltétel, akkor rubelben fogunk fizetni, de mi euróban fogjuk küldeni a pénz, és ezt kellett a Facebook elmagyaráznom, mert nagyon sok ember kurjongatni kezdett azon, hogy milyen szörnyűséget mondtam. (…)

 

(…)

 

Szerintem az emberek többsége el se tudja képzelni, mi lenne, ha nem lenne gáz. Nem lenne benzin, nafta, acél, műtrágya, és nem lenne következő termés sem. Ez olyan, mintha nem lenne véred. És akkor a szórakozásnak vége.

 

Megértem a pragmatikus álláspontját. De sok dolgot nem tudtunk elképzelni. Például azt sem, hogy a határunktól néhány kilométerre háború lesz.

 

Számomra ez a mai napig sokk. És az is sokk, hogy már több mint 60 napja tart. Nem szeretnék egy következő sokkot megélni, mégpedig azt, hogy nem lesz gázunk.

 

(…)

 

Hogyan változtatta meg az orosz agresszió a politikáról való gondolkodását?

 

Mindennemű illúziómat elvesztettem Putyinnal kapcsolatban, azt vártam, hogy nagyobb pragmatikus. (…)

 

Oroszországtól semmi másra nincs szükségünk, csak gázra, olajra és atomrudakra. Minden másban önellátóak vagyunk, vagy van más forrásunk valahol a világban. És igen, helyettesítést kell keresnünk, de ez nem megy egyik napról a másikra. Egy nő kilenc hónap múlva szül meg, de tíz nő nem fog három hét alatt megszülni. Bizonyos folyamatokra várni kell.

 

(…)

 

Denník N, Sulík: Fico evidentne do basy patrí, nevideli ste, čo tu dvanásť rokov stváral?

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket