Robert Mistrík: Az elnök asszony mosollyal az ajkán nevezte ki rektornak azt a személyt, aki térdre kényszerítette a szlovák tudományt

2022. nov. 19. 14:14

Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Mindenki, aki tárgyilagosan bírálni meri az elnök asszonyt, vagy provincializmusunk epicentrumából bárkit, az támad, konfliktust szít, rosszindulatot terjeszt, rágalmaz, és gyakran ennél durvább támadásokkal is illetik, a Blahával, Chmelárral vagy Harabinal való összehasonlítás pedig az enyhébbek közé tartozik.

 

Ebben a lelki sivárságban már nem kívánatos racionálisan és tisztességesen megítélni a köztisztviselők egy kiválasztott csoportjának tetteit. Néhányan közülünk szinte transzban vannak az ideológiai világukhoz közel álló személyek kritikátlan csodálatától, észak-koreai módon tapsolnak a százszor elcsépelt frázisoknak, dicsőítik a tévedhetetlenség ideológiáját, kétségbeesetten keresik az alátámasztó érveket az öntörvényű döntésekhez, és egyáltalán nem érzékelik az Óváros buborékán kívüli valóságot.

 

Zuzana Čaputová elnök asszony sajnálatos módon az uniós forrásokkal kapcsolatos botrányairól ismert Peter Plavčant nevezte ki egyetemi rektornak. Ezt az érthetetlen döntések egy újabbikának tartom. Mielőtt megindulna a gyűlöletzápor, engedjék meg, hogy arra kérjem Önöket, értve olvassanak.

 

Tíz évvel ezelőtt az Alkotmánybíróság egyértelműen kimondta, hogy az elnök blokkolhat egy személyi javaslatot. Ehhez nem is kell bátorság. Az elnök asszony azonban mosollyal az ajkán nevezte ki azt a személyt, aki térdre kényszerítette a szlovák tudományt, akinek a botrányairól Ján Kuciak is írt, és akinek köszönhetően Brüsszel úgy döntött, 600 millió eurót von meg az egyébként is senyvedő szlovákiai tudománytól és kutatásoktól, ami társadalmunk mély hanyatlásának jelképe. Mindannyian, akik az uniós források szörnyűségei ellen harcoltunk, leckét kaptunk a kétszínű politikából és a kritikátlan újságírásból.

 

Tőlünk keletre meghalnak az értékekért, mi itthon kicsúfoljuk őket, az elvakított közönség előtt pedig csak színleljük őket.

(…)

 

Facebook: Robert Mistrík

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2022. nov. 20. 14:45

Koma, vessél magadra, miért léptél vissza annak idején az elnökválasztási versenyben? Ha indulsz, lehethogy te lettél volna a befutó és most nem lennének ilyen problémáid, mert te aztán tutira nem nevezted volna ki ezt a Plavčant rektornak, egész biztos nincs az a pénz....

Szóljon hozzá!

Kövessen minket