Adalbert
 • HUF: 363.46
 • USD: 1.16
 • 11 °C
 • 19 °C

Sági Ipoly: MKP, ebből megint nem lesz parlamenti képviselet

2019. okt. 16. 01:44

Az MKP 2019. október 12-i OT nyilatkozata újra a semmiről szól, mint az utóbbi években mindig.  Szerintem már mindenki látja – az MKP vezetésén kívül -, hogy a pártban évekkel ezelőtt meghirdetett fiatalítás azzal végződött, hogy a helyi, járási vezetések feltöltődtek nagypolitikában járatlan, tapasztalatlan emberekkel, a Most-Híd-ba eltávozott gazdasági emberek helyére „mozgalmi“emberkék kerültek, akik nem veszik még most sem észre, hogy a választások már nem arról szólnak, amiről a 90-es években.

 

Az elmúlt 15-20 évben a választási módszerek, stratégiák alapjában megváltoztak, de az MKP vezetése semmit nem tanult ebből és még most is ragaszkodik a légből kapott „összefogás“-hoz, a mozgalmi kampányoláshoz. Csakhogy az összefogáshoz többen kellenek. Az egyik fél (a menyasszony) augusztusban elutasította az összefogást, de az ifjú titán újra háztűznézőbe, leánykérésre készül.

 

Szerintem szólni kellene a kikopott falusi lakodalmas vőfélyeknek, hogy szóljanak a vőlegénynek, hogy nem lesz ebből semmi, másfelé kellene szétnézni, másik menyasszonyt (menyasszonyokat) keresni.

 

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy jelenleg „csak az MKP“-nak van arra némi esélye, hogy elérje a parlamenti küszöböt jelentő szavazatmennyiséget. Már ez év tavaszától ennek szellemében kellett volna cselekedni. Erősnek és talpraesettnek lenni. Májustól az egész országot be kellett volna borítani plakátokkal, a jelszó: CSAK az MKP. Ezt várják az emberek, de elvárják, hogy valaki biztassa őket.

 

Nem lehet nyuszi módon megbújni, hogy valaki majd megoldja helyettünk a dolgokat és bevisz minket a parlamentbe. Végre abba kellene hagyni azt a nem hozzáértésen alapuló MKP-s rögeszmét, hogy a pártnak nincs szüksége a gazdasági élet meghatározó szereplőire. Egy parlamentbe készülő pártnak igenis erős gazdasági háttérre van szüksége, és aki kormányozni is akar, annak még nagyobbra van szüksége. Már rég meg kellett volna keresni ezeket az embereket, akik szerintem még most is szívesen beállnának a párt mögé, látván a Most-Híd lejtmenetét.

 

A további nagy hiányosság, hogy a párt elszigetelt, a vezetésben csak elvétve található olyan ember, akit a szlovák politikai élet valamire méltónak is tart. A pártnak nincs gazdasági, pénzügyi és egyéb szakember bázisa. Mi lesz, ha bekerülünk a parlamentbe és minisztereket, államtitkárokat az államirányításba és a gazdasági élet más területeire embereket kell majd küldeni.?  Vagy ezeket a posztokat átengedjük másnak? Az ilyen tárgyalásokon az asztalra is kell csapni. Ki fog odacsapni…? Látva a jelenlegi helyzetet szerintem senki.

 

Még a Most-Híd is besegített azzal, hogy nem decemberben mondták meg, hogy nem akarnak összefogni, hanem augusztusban jelentették br. Azért, hogy legyen idő fölkészülnünk, de ezt valahogy a párt vezetése nem vette észre. Mondjuk ki már végre, hogy úgy az elnökség, mint az OT alkalmatlan a párt irányítására, bármilyen választások sikeres megszervezésére.  Ha ez nem így volna, akkor lenne egy EU parlamenti képviselőnk, mert azon a választáson semilyen kampány nem volt sehol az országban. Ha csak egy ici-pici kampány lett volna minden közösségben, akkor bőven meg lett volna a kellő szavazat. Ezért ki a felelős….???

 

Félek, ezek után a helyzet nem fog javulni. A hozzá nem értő ember soha nem akarja elismerni a kudarcát, soha nem áll fel és nem távozik. Görcsösen ragaszkodik pozíciójához.

 

Megint nem lesz parlamenti képviselet, az egyik vőfélyt kicseréljük a másikra, megvonjuk a vállunkat és azt mondjuk, kevesen szavaztak ránk. Felelős nincs, legyünk jó barátok ezután is, mintha semmi rossz nem történt volna velünk. Siránkozni azt tudunk, de tenni valami hathatósat már képtelene. De a tét sajnos ennél sokkal nagyobb.

 

Pár gondolat, amit szerintem tenni kellene ahelyett, amit az OT döntött. Mert az csak arra jó, hogy teljen az idő, aztán semmi nem lesz az egészből, a párt saját listát sem lesz képes sebtében összedobni. Ha nem jutunk be a parlamentbe, remélem, annak végre lesznek konkrét személyi felelősei is minden szinten

 

 • Az MKP úgy indul a választásokon, hogy erős listát készít, amelyen helyet ad a közélet és a gazdasági élet szereplőinek
 • Felhívást tesz közzé, nem olyan semmitmondót, mint az OT utolsó nyilatkozata, hogy látva a jelenlegi helyzetet egyértelmű, hogy csak az MKP által vezetett listának van némi esélye a parlamenti küszöb átlépéséhez és hogy várja a csatlakozókat
 • Megkeresi azokat az embereket, akik az elmúlt időszakban funkciót vállaltak a minisztériumokban, az állami szférában és a gazdaságban (az 1998 váltáskor) és akik nem kompromittálódtak semmilyen szinten a Most-Híddal, hogy aktívan vegyenek részt a munkában, valamint a majdani közéletben
 • Megkeres 2-3 embert, akinek „nagypolitikai“ tapasztalata van és megbízza őket azzal, hogy kezdjenek a párt nevében tárgyalásokat a választások utáni konkrét együttműködésről a szlovák demokratikus pártokkal, ezek a pártok deklarálják, hogy az MKP-t tartják partnernek
 • Személyesen szólítanak meg magyar nemzetiségű gazdasági, pénzügyi vezetőket, valamint jelentős vállalkozókat, hogy támogassák a magyar parlamenti képviseletet, segítsenek a bejutásban
 • Ne mi erőltessük lehajtott fejjel az összefogást, hozzánk az erőshöz majd jönnek a többiek
 • Az idő nagyon kevés, ezeket a sorokat nem egy civilnek kellett volna leírni, egy komoly párt vezetésének azért valamit kellett volna már idáig is tenni, de sajnos felmutatni nem tud semmit
 • Nincs kedvem már sorolni a többi, szerintem evidens dolgot arról, hogy mit kell tenni. Ha a gondolat, az irány, amit megpróbáltam felvázolni nem világos, akkor egy doktori disszertáció is kevés lenne, hogy valami megmozduljon
 • Kíváncsian várom a fejleményeket, de félek, nekem van és lesz igazam,,,,, sajnos

 

Ipolyság, 2019. október 15.

Tisztelettel

Sági Ipoly

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Janos
2019. okt. 16. 10:17

Az alapszervezetek nagy részét a helyi polgármesterek vezetik akik minden aktív fiatalt elüldöztek az elmúlt 20 évben, mivelhogy a nagy konkurenciát látták bennük. Az alapszervezetek nyugdíjas klubokká váltak, képtelenek eredményt produkálni.

Sági Iploy
2019. okt. 16. 15:08

Azt MKP vezető testületei bebizonyították, hogy egyáltalán nem értenek a választási stratégia kidolgozásához, pedig erre rengeteg idejük volt. Most meg kapkodnak, nem tudják merre van az előre. Olyan szekérre szeretnének fölkapaszkodni ami az ellenkező irányba megy.

Sági Iploy
2019. okt. 16. 15:09

Nem lehet egy lejtmenetben lévő párthoz csatlakozni egy stabil szavazóbázissal rendelkező pártnak, ez öngyilkosság, politikai dilettantizmus, teljesen függetlenül attól hogy ezeket a pártokat hogy hívják, aki ezt propagálja az semmit nem ért a választási kampányok szervezéséhez.

Szóljon hozzá!