Ábrahám
  • HUF: 399.23
  • USD: 1.02
  • 22 °C
  • 35 °C

Sulík: Nem most kellene mindent bezárnunk, hanem nyáron kellett volna tesztelnünk a határokon

2020. okt. 15. 19:17

Nyitókép: TASR

 

Nem volt igaza Igor Matovičnak, amikor azt mondta, hogy a Központi Válságstáb ülését szócséplésnek tartva kétségbe vonta annak működését és elbagatellizálta a helyzetet?

 

Annak ellenére elmentem a Központi Válságstáb ülésére, hogy nem vagyok az állandó tagja. Szerettem volna megkérdezni a szakemberektől, hogy hol hány ember fertőződött meg. Meglepett, hogy nem rendelkeztek semmilyen adatokkal, konkrétan Mikas tiszti főorvos. Mindezek ellenére arról döntött, hogy hol mit kell bezárni.

 

Szerencsére azóta már vannak valamilyen adatok. Kiderült, hogy öt étteremben volt gócpont, ami nem ok 20 ezer étterem bezárására.

 

A kormányfő azzal érvel, hogy nem a gócpontokról van szó, hanem az emberek mozgásának és találkozásának lecsökkentéséről a járvány terjedésének lelassítása érdekében. Abban talán egyetérthetünk, hogy az első hullám idején ez jelentős mértékben segített.

 

Ha az emberek mozgását szeretnénk csökkenteni, akkor szüntessük meg az ingyenes vonatokat. De mi nemhogy megszüntetjük, még a tömegközlekedést is ingyenessé tesszük.

 

Másrészt az, hogy elmegyünk az étterembe és elvisszük magunkkal az ételt, szintén mozgásnak számít, mégsem tiltjuk be. Az étterembe való beülést tiltjuk meg, holott azzal, hogy egy helyben ülünk, nem mozgunk.

 

Ezenkívül az éttermekben kötelező a kétméteres távolságtartás, a szájmaszk és a kézfertőtlenítés. Ezeket az óvintézkedéseket teljes mértékben támogatom, és nem gondolom azt, hogy az éttermek képezik a járvány terjedésének gócpontjait. Zárjuk be azokban a járásokban az összes éttermet, ahol van öt, gócpontnak számító étterem.

 

(…)

 

Nincs elegendő ember a kontaktszemélyek felkeresésére, nem csinálunk elegendő tesztet. Nem vagyunk képesek az összes fertőzött felkeresésére a számok pedig nőnek. Nem lenne jobb az éttermeket a járásokban lévő fertőzöttek száma alapján és nem a gócpontok szerint bezárni?

 

Akkor csináljuk így. Válasszunk bármilyen más módszert, ami egy kicsit is szofisztikáltabb annál, hogy mindent bezárunk, holott az edzőtermekben, színházakban és mozikban nem is volt gócpont.

 

Vannak más dolgok, amit korlátozhatnánk, például az említett tömegközlekedést. Általában a közlekedés az emberek mozgásának csúcspontja. Azon a téren pedig semmit sem teszünk.

 

(…)

 

A kormányfő szerint Ön azt mondta, hogy nem kell hinni az epidemiológusoknak. Szükség volt erre a kijelentésre?

 

Engedje meg, hogy megmagyarázzam. Az epidemiológusok kétség kívül szakemberek a járványokat illetően. Ha valaki megkérdezi tőlük, hogy miként kell harcolni a korona ellen, akkor az összes azt fogja mondani – maradj otthon, semmi mozgás, semmi kontaktus, viselj szájmaszkot és moss kezet. Ha a közgazdászokat fogja megkérdezni, akkor azok a szöges ellentétét fogják állítani.

 

A döntés rajtunk, politikusokon áll. Különösen azokon, akik a kormány tagjai. Az epidemiológusok és a közgazdászok véleménye szerint is. És főleg a saját véleményünk, az egészséges paraszti eszünk szerint is.

 

Ez a mi felelősségünk, amitől nem fogunk megszabadulni. Amit mondtam, úgy értettem, hogy ne bízzunk száz százalékig abban, hogy az epidemiológusok minden élethelyzetben jó tanácsot fognak nekünk adni.

 

(…)

 

Hol vétettünk hibát, ha a tavaszi siker után most Csehországgal együtt az olasz forgatókönyv irányába haladunk?

 

Nyáron le kellett volna zárnunk a határokat. Amíg volt idő, folyamatosan azt javasoltam a kormányon belül, hogy a magán laboratóriumok állítsanak fel teszthelyeket a határátkelőknél és teszteljenek pénzért.

 

Emellett be kellett volna vezetnünk azt a rendszert, hogy csak azok léphetnek be az országba, akiknek 48 vagy 96 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztjük van, ha meg nem, akkor a határon le kell magukat teszteltetniük. Ha ezt akkor elkezdtük volna, akkor az ország le lett volna zárva a COVID előtt.

 

Akkor miért nem kezdtük ezt el?

 

Kérdezze meg a kormány többi tagját. Ugyan nem szavaztunk róla, de én folyamatosan javasoltam, a többiek pedig ellenezték.

 

Az volt a fő ok, hogy ez naponta 70 ezer autót jelente. Ami igaz is, ha a nyári kirándulási szezont vesszük. De lehet, hogy a 70 ezerből 20 ezer ingázó volt. (…)

 

Mi ezt azt az undormányt – hogy Igor Matovič szavaival éljek – nyár óta ismét behoztuk az országba.

SME.sk, Sulík: Mali sme v lete testovať na hraniciach, nie teraz celoplošne zatvárať

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Patus János
2020. okt. 17. 00:13

Nem most kellene mindent bezárnunk, hanem nyáron kellett volna tesztelnünk a határokon - ha ezt mondta, akkor jól mondta.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket