Paula, Vanda
  • HUF: 357.68
  • USD: 1.21
  • 0 °C
  • 5 °C

Szijjártó Péter nem ajánlja a Magyarországról való kiutazást

2020. Sze. 01. 18:46

Nyitókép: Facebook (reprofoto)

 

Ma hajnalban ismételten rendkívüli helyzet állt elő. Magyarország határain, hiszen a koronavírus világjárvány legutóbbi rendkívül negatív fejleményei miatt újabb utazási korlátozásokat kellett bevezetnünk.

 

Hogyha végignézünk a fertőzöttek számának drámai emelkedésén, akkor azt látjuk, hogy szinte az egész világon újra berobbant a járvány. És nekünk most a legfontosabb feladatunk az, hogy meggátoljuk ennek a világszinten újra berobbanó járványnak a begyűrűzését Magyarországra.

 

Meg kell védenünk a magyar emberek egészségét, meg kell védenünk Magyarországot a koronavírus-járvány úgy tűnik, hogy mindenképpen megérkező második hullámával szemben.

 

Ezért kell tehát újra szigorító, korlátozó intézkedéseket bevezetni a határainkon. Ezzel kapcsolatban szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy a konzuli szolgálat ún. piros kategóriába minősítette a világ valamennyi országát. Ez azt jelenti, hogy nem ajánljuk ezen országokba való utazást. Tiltani természetesen nem tudjuk, nem is akarjuk az utazásokat, ugyanakkor nem ajánljuk.

 

Ennek azonban van egy jogi következménye is. Akik befizettek utazásra, azok elállhatnak az utazási szerződésüktől és jogukban áll a teljes befizetett összeget visszaigényelni. Sok kérdést kaptunk arra vonatkozólag, hogy a konzuli szolgálat segítségét igénybe vehetik-e azok a magyarok, akik esetleg bajba kerültek a piros kategóriába sorolt országokban. A válasz természetesen és egyértelműen az, hogy igen. Azért sem engedélyeztem a konzulátusok, nagykövetségek munkatársainak hazatérését, mert ha a második hullám még rosszabb helyzetet teremt a világ számos pontján, akkor nekünk nyilvánvalóan a helyszínen kell segíteni az adott esetben bajba kerülő magyar állampolgároknak.

 

Tehát a konzuli segítség az természetesen továbbra is elérhető lesz a világ bármely pontján a magyar emberek számára.

 

Szeretném elmondani önöknek azt is, hogy amikor tavasszal le kellett zárni a határainkat, akkor az egyik legfontosabb kérdést éppen az ingázás jelentette. Ebből tanulva már most, az új szabályozás bevezetésekor is lehetővé tettük, tesszük az ingázást annak érdekében, hogy a határ túloldalán dolgozó magyarok át tudjanak menni munkát végezni. Egy dologra szeretném itt felhívni mindenkinek a figyelmét: a határátlépés időpontját a határon szolgálatot teljesítő rendőrök rögzítik, és ahhoz képest 24 órán belül vissza kell térni Magyarországra annak érdekében, hogy a karantén kötelezettséget el tudja kerülni a külföldön munkát vállaló magyar állampolgár.

 

A határon életbe léptetett korlátozások egyik következménye az is, hogy a megszokottnál kevesebb határátkelőhelyet vehetnek majd igénybe. A rendőrség honlapján önök megtalálják azon átkelőhelyek listáját, amely átkelőhelyeket használni lehet az elkövetkező hetekben. Ez a szabályozás most első lépésben egy hónapra született. Természetesen mi már a mai nap reggelétől folyamatos kapcsolatban vagyunk a szomszédos országok hatóságaival, külügyminisztériumaival, hiszen a járványügyi helyzet alakulásától függően elképzelhetőek lesznek változtatások a következő időszakban is.

 

A tegnapi napon a közép-európai külügyminiszterekkel személyesen is végigbeszéltük ezt a helyzetet, aztán este még telefonon is a visegrádi kollégákkal. Amely megbeszéléseknek az egyik eredménye az lett, hogy megkaptuk a szükséges biztonsági garanciákat, így arra lehetőséget biztosítunk, hogy azok a lengyel, cseh, szlovák állampolgárok, akik már korábban befizettek magyarországi szabadságra, tartózkodásra, azok jöhetnek egy negatív teszttel.

 

És hogy a dolog kölcsönös legyen, lehetővé tesszük azoknak a magyar állampolgároknak a kiutazást Lengyelországba, Csehországba és Szlovákiába, akik szintén korábban befizették az ottani tartózkodásuk költségeit, szállásdíjat. Amikor ők hazatérnek, akkor nekik is elég itthon egy tesztet csináltatni, és ha az negatív, akkor a karantén kötelezettség alól mentesülnek.

 

Még egyszer szeretném aláhúzni, hogy folyamatosan kapcsolatban állunk a szomszédos országokkal, a szomszédos országok külügyminisztériumaival, folyamatosan figyeljük a járványügyi helyzet alakulását és a jelenlegi szabályozás esetleges változtatásait is annak megfelelően fogjuk meglépni, hogy hogyan alakul a világjárvány a környezetünkben, Európában, illetve  világszerte.

 


Szijjártó Péter: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket