Paula, Vanda
  • HUF: 357.68
  • USD: 1.21
  • 0 °C
  • 5 °C

Szijjártó Péter: Szorítunk, hogy bejusson a magyar párt a szlovák parlamentbe

2019. dec. 17. 23:55

 

(…)

 

Ami a szomszédos országokat illeti, Szlovákia kapcsán teljesen egyértelmű, hogy az elnök és a végrehajtó hatalom külpolitikai prioritásai teljesen máshol vannak. Teljesen máshol vannak. Nekünk nyilvánvalóan itt most egyelőre a visegrádi együttműködés szempontjából azt kell figyelembe vennünk, hogy a szlovák külpolitikával kapcsolatos végrehajtói döntéseket a szlovák kormány hozza, a szlovák kormány és maga a miniszterelnök és a koalíciós partnerei is elkötelezettek a visegrádi együttműködésnek, nemcsak a fenntartása, de a folyamatos erősítése mellett. Legutóbb Csehország és Szlovákia kormányzati csúcstalálkozóján is megerősítették a visegrádi együttműködés melletti elkötelezettségüket.

 

Talán ennyi kulisszatitkot elárulhatok, hogy tegnap a szlovák gazdasági miniszter, Peter Žiga, akivel személyesen is baráti kapcsolatot ápolok, mutatott egy-két szlovák közvélemény-kutatást, amelyek nagyon úgy tűnnek, hogy a jelenlegi vezető kormánypárt kiemelkedik a mezőnyből, de onnantól kezdve kétesélyes, hogy hat vagy akár tizenegy párté lesz a következő szlovák parlement, ami pedig egy elég fregmentált politikai, parlamenti szerkezetet jelent.

 

Tehát ilyen módon kérdés, hogy milyen koalíciós formáció jöhet létre, és természetesen kérdés az is, hogy lesz-e magyar érdekképviselet majd a következő parlamentben.

 

Mi a magunk részéről természetesen azért szorítunk, hogy egy magyar párt is bejusson a szlovák parlamentbe. Megértettük, hogy annak a konszenzusnak vége a magyar belpolitikában, hogy a magyar belpolitikai szereplők a magyar pártokat támogatják azokban az országokban, ahol külhoni magyarok élnek. Sajnálattal, de tudomásul vettük ennek a konszenzusnak a végét. Értjük, hogy vannak magyar politikusok, akik nem magyar pártok gyűlésein szólalnak föl ott, ahol egyébként az adott párt és a magyar párt között nincs jó kapcsolat vagy együttműködés.

 

Ezzel együtt azt gondolom, hogy a magyar nemzeti közösségnek is az lenne az érdeke, ha lenne magyar érdekképviselet. Figyeljük azokat a folyamatokat, amelyek zajlanak a szlovák belpolitika magyarokat érintő fejezetében. Most jelenleg azt látjuk, hogy három politikai formáció tudott egyelőre összefogni. Meglátjuk, hogy ez így marad-e, és ez elégséges lesz-e arra, hogy magyar érdekképviselet hatékonyan érvényesüljön a következő szlovák törvényhozásban.

 

(…)

 

parlament.hu: Szijjártó Péter külügyminiszter éves meghallgatása

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Zempléni Péter
2019. dec. 18. 16:51

Hogy szereti a Fidesz a Smert meg az SNS-t!! Amióta egymásra találtak a maffiózók milyen jó a kapcsolat!!Sehol semmi gond amiért korábban mennyire ajvékoltak az orbánisták határon innen és túl.A V4 mázzal leönte minden szép. Nagy lesz a pofáraesés mert nincs az a szlovák kofmány aki az EU hdlyett Orbánt választaná.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket