Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C

Tomáš Szalay: Az állami oltási regisztrációs rendszer egy fiaskó

2021. ápr. 06. 13:00

Nyitókép: bratislavskykraj.sk

 

A nagy kapacitással rendelkező oltási centrum nem alkalmas arra, hogy dokumentumok, szerződések eredetiségét vizsgálják, állítja Pozsony megye orvosa, Tomáš Szalay.  A hétvégi tapasztalatok után figyelmeztetett, hogy az állami regisztrációs rendszer kontrollálása nélkül kolosszális probléma várható.

 

A pozsonyi önkormányzat túl van 6 hétvégi oltáson, ebből 4 zajlott le a nagykapacitású centrumban. Hány embert sikerült beoltania a megyének?

 

Közelítünk a 25 ezer beoltotthoz a két oltási központunkban – az egyik a futballpályán a másik Károlyfaluban.

 

A rendszer összeomlása és a kritikák után az állam elindította a ún.Várótermet. Érezhető a változás?

 

Már erőm sincs ezen mérgelődni. Nem, ez a Váróterem nem javított a helyzeten.

 

Miben rossz?

 

Nagypéntekre ( április 2) berendeltünk 300 súlyosan egészségkárosodott személyt, további 170 pacienst az egészségbiztosítók küldtek a diagnózisuk analizálását követően. Az NCZI- Egészségügyi információk nemzeti centrumán és a Várótermen keresztül az állam további 2000 embert küldött. A sorban következők az ötvenes ( 50 +) korcsoport lett volna. Szinte a háromnegyede (!) a meghívottaknak kevesebb volt mint 50 év. Az oltottak átlagéletkora 36 év volt.

 

Hogy jutottak hozzá a meghívókhoz?

 

Az NCZI regisztrációs nyomtatványában bejelölték, hogy az ” Egyes fázisba” tartoznak. Mivel mindegyik másik opció korhoz volt kötve, az egyetlen, amelyik engedélyezte a fiatalabb ember jelentkezését az említett “első fázis” volt.

 

Mit jelent az Első fázis?

 

Nos, ez nem egyértelmű első ránézésre. Ehhez ki kell kattintani a magyarázatot. Csak ezután mutatkoznak a lehetőségek, amik viszont nem egyértelműek. Elvileg azokat az embereket kellene előnyben részesítenie, akik az egészségügyben vagy a szociális ellátásban dolgozva fokozott rizikónak vannak kitéve  a Covid 19 fertőzésnek. Ahogy viszont végigmegyünk az egész folyamaton, nem találkozunk ennek a pontnak a kiemelésével, nem tájékoztatja a tájékozatlanokat és nem is riasztja el a csalókat. Csak az utolsó oldalon, úgyemlékszem a negyediken, a megjegyzések közt van említve az, hogy igazolást kell felmutatni. Erről figyelmeztetés nincs az e- mailben sem, amit az NCZI küld.

 

Elképzelhető, hogy akaratlanul is bejutottak az oltásra egyesek?

 

Úgy gondolom, hogy egy része az embereknek félrevezetődött. Több tucat személlyel beszéltem, akik meg voltak arról győződve, hogy sikerült nekik a Váróteremben beregisztrálni, mint ” pót” személyeknek és kaptak egy pótidőpontot, így nem ” lopták el” egy idősebb személy elől.

 

Hogy lehet ezt összetéveszteni?

 

A szóban forgó nyomtatvány rémesen van kivitelezve. Wrong on so many levels. Az egész rossz. Nem tudom, kié a szégyen, de a felelősséget az NCZI – t és az Egészségügyi minisztériumot terheli.

 

Valójában mi történt a már említett Nagypénteken?

 

Egy része az embereknek azzal jött, hogy ezt az eljárást a munkaadójuk tanácsolta, például az Orange vagy a UPC, hogy az Egyes fázisba tartozók. De ez nem volt így, nem tartoznak oda. Jöttek igazolással, hogy valamelyik mobil mintavételi központban dolgoznak, ezek az igazolások elérhetőek a weben. Elég kinyomtatni, kitölteni őket…milyen módon és hol tudnánk ezt ellenőrizni? Voltak olyan esetek is, ahol kitalált történetekkel próbálkoztak. Egy hölgy a férje munkájára hivatkozott, aki klímát szerel a kórházaknak. Mivel ez a tény nem felelt meg az Egyes fázis feltételének, egy óra múlva hozott igazolást a férjétől, miszerint a klímákat eggyütt szerelik…Ezeknél az eseteknél hogyan kéne eljárnunk?

 

A nagykapacitású oltóközpont nem hitelesítő hivatal, komplikált szerződések ellenőrzése nem a mi feladatunk és nem  is tartozik a  hatáskörünbe. A mi feladatunk nagytételben oltani. Azt a tanácsot kaptuk, hogy akasszunk ki információs billboardokat. Félrevezetőnek tartom, hogy azok a személyek is kaphatnak időpontot a Váróteremben, akik még nincsenek soron. Ezt az  államnak kellene intézni, nem az oltóközpontoknak.

 

Létezik a Váróteremben valamilyen ellenőrző szisztéma?

 

Sajnos az NCZI minden fronton csődöt mondott. A csernobili atomreaktor felrobbanását egy biztonsági gomb kiiktatása előzte meg, hogy meg tudják ejteni a hiányzó tesztet. A többi már történelem. Az NCZI nyomtatványában ki vannak iktatva a biztonsági kapcsolók. Virtuális személyek bejelentkezését is engedi, így megtörténhetett, hogy például Igor Matovičot is bejelentette valaki. Az ilyen esetek szűrésére szolgálna a Váróterem. Csakhogy ez a formulár bárkit átenged.

 

Az állam üzenete, hogy az oltottak foglalkozását a megyéknek kell kontrollálnia.

 

Az emberek azt hiszik, hogyha kaptak sms-t az NCZI – től, akkor joguk van az oltáshoz. Ez viszont az oltóközpont feladata és felelőssége lenne. Ha beoltunk valakit, aki nem jogosult rá, az oltóközpont 10.000 eurós büntetést kockáztat, minden ” Cibulkováért”. Ellenben aki ezt megpróbálta, azt nem fenyegeti semmilyen büntetés. Ennek eredményeképp pénteken kénytelenek voltunk vagy 100 embertől megtagadni az oltást. A Váróterem mindezek felett nem tartja nyilván azt sem, hogy valaki már megkapta az oltást, valamint egy szerencsétlen frissítés miatt a rendszer nem menti az adatokat az oltással kapcsolatban.

 

A pozsonyi önkormányzat indítványozta, hogy a bejelentkező rendszert a megyék felügyeljék…

 

A hétvégén lezajlott oltás tapasztalatai alapján azt ajánlottuk, hogy ideiglenesen kapcsolják ki az Egyes fázist a nagykapacitású oltóközpontok részére, és ezt mindaddig, míg az állam nem tudja érdemlegesen ellenőrizni az adatok hitelességét. Megoldás lenne, ha a megyék saját maguk kezelhetnék a regisztrációs rendszert. Így ellenőrizni tudnánk, mikor ki jön oltásra, ezenfelül az oltakozókkal eredményesebben tudunk kommunikálni, ha nem várt probléma merülne fel.

 

MUDr. Szalay Tamás (*1971) alapító partnere és senior analytikja volt a Health Policy Institutenak. A 2002 – 2004 – es időszakban tagja volt a Rudolf Zajac reformcsapatának az egészségügyi minisztériumban és 2018 – tól mint orvos praktizál a BSK ban. 2020 áprilisától az igazgatója a BSK ( Bratislavského samosprávneho kraja) egészségügyi szakszervezetének. Egészségügyi politikával is foglalkozik, az elérhető egészségüggyel, valamint egészségügyi jogszabályokkal.

 

Bratislavskykraj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

hugo
2021. ápr. 06. 20:38

Az a szó hogy "registráció"mit jelent magyarul !!! A The jazykový zákon Vám nem zagt semmit !!! Pecsovicsok !

Szóljon hozzá!

Kövessen minket