Ambrus
  • HUF: 365.99
  • USD: 1.13
  • -3 °C
  • 3 °C

Viera Žúborová politológus: Zavar, hogy ledegradálják a művelt embereket. Én nem akarok ilyen országban élni

2021. nov. 24. 16:37

Nyitókép: Erik Adamson/Aktuality.sk

 

„Ma, november 17-én elhagyom Szlovákiát“ – írta néhány nappal ezelőtt a közösségi oldalán Viera Žúborová ismert szlovák politológus, aki a világ legjobb oktatási intézményeiben szerzett széles körű tapasztalatokat.

 

„Annak ellenére, hogy szeretem Szlovákiát, nem akarok itt élni – legalábbis most“

 

– írta bejegyzésében Žúborová a távozása napján.

 

Hogy miért döntött így? Alább felsoroljuk azokat az okokat, amelyeket a politológus külföldre történő emigráicójának okaként jelölt meg:

 

– „Már nem bírom hallgatni az ízléstelen sértegetéseket, zavar, hogy ledegradálják a művelt embereket“.

 

– „Már nem bírom hallgatni azt a sok gyűlöletet, dühöt és agressziót, ami körülvesz és fojtogat“.

 

– „Egy olyan társadalomban szeretnék élni, ahol nem fognak kinevetni, elítélni, nem fogják rólam, az ismerőseimről és a kollégáimról azt mondani, hogy Soros ügynökei vagyunk, ingyenélő észosztók. Számomra ez sértő“.

 

– „Egy olyan társadalomban szeretnék élni, ahol nem fognak velem úgy bánni, mint egy állattal, és nem fogják nekem megszabni, hogy mit csináljak a testemmel“.

 

(…)

 

Milyen Szlovákiát hagynak el az emberek, vagy gondolkodnak az elhagyásán? Ki felelős az aktuális helyzetért és mi lenne képes a megváltoztatására?

 

Viera Žúborová szerint a „normális kerékvágásba“ való visszatérést az erős és egészséges helyi közösségek kialakítása jelentené. Ezeket a helyi közösségeket természetes kapcsolatok jellemzik, és azok a vezetők, akik kikerülnek belőlük, szintén ezeket a jellemvonásokat hordozzák. A politológus az ideális helyzetet a helyi közösségeken alapuló, alulról jövő demokráciában látja.

 

(…)

 

Az elismert politológus tudósként és emberként is a társadalom folyamatos agresszióját és anómiáját (társadalomban a közös értékek, normák meggyengülése – szerk. megj.) érzi, ami egyre jobban elmélyül. Elmondása szerint a hazai társadalomra nemcsak a covid van befolyással, hanem az az anómia is, ami már a járvány előtt is jellemezte a szlovák társadalmat, csak nem ismertük fel, mert Szlovákiát szép időben alkották meg. Mihelyt rossz idő jött, mihelyt válságosra fordult a helyzet, Szlovákia tolerancia, másság és szolidaritás szempontjából is összeomlott.

 

(…)

 

A társadalom elvesztette azokat a normákat és értékeket, amelyekhez a múltban igazodott. Az egyének elkezdtek egymástól távolodni. Fokozatosan elveszítjük a kölcsönös segítségnyújtás, valamint a toleráns és felelősségteljes táradalom kialakítása iránti akaratunkat. (…) Szlovákiában nincsenek meg azok a stabil alapok, értékek és normák, amelyekhez igazodni tudna, és amelyeket a válságos helyzetek sem tudnának megingatni. A szlovákokat nem tanították meg arra, hogy válságos helyzetben bizonyos normákhoz és értékekhez tartsák magukat.

 

Aktuality.sk, Prekáža mi degradácia vzdelaných, nechcem žiť v takejto krajine, tvrdí politologička Žúborová (podcast)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Zoz
2021. nov. 24. 20:41

Elment. Végre egy jó hír!

B, Gy.
2021. nov. 25. 12:55

Elment szerencset probalni csak meg-e talalja ?

    Márta
    2021. nov. 26. 20:35

    Hát a cikk nem tetszik! Csak a cím első fele teszik, engem is zavar... De azért nem kell világgá menni! Lehet világgá menni, szerencsét próbálni,de haza illik jönni és küzdeni. Az élet és halál közti időszak a küzdelemről szól! Senki nem ígérte nekünk, hogy az élet fenékig tejföl! De szegény Vierát elkényeztették, a küzdelem szót sem ismeri, mert a szülei nem tanították meg rá. Hát ha Madáchot olvasta volna, most nem lenne ilyen gondja! Hogy el fog csodálkozni, hogy másutt is küzdeni kell.

Márta
2021. nov. 26. 20:45

Az írás utolsó mondata szép kis önkritika: "A szlovákokat nem tanították meg arra, hogy válságos helyzetben bizonyos normákhoz és értékekhez tartsák magukat.," Hát erről vajon ki tehet? Még jó,ahogy ezt nem lehet a mi nyakunkba varrni.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket