Júlia, Rita
  • HUF: 384.59
  • USD: 1.06
  • 13 °C
  • 25 °C

Világi Oszkár: A Slovnaft számára van alternatíva a Barátság kőolajvezeték helyett

2022. máj. 13. 17:47

Nyitókép: Hospodárske Noviny

 

Csodálkozva olvasom napjaink politikusainak és elemzőinek kijelentéseit. Például ifjabbik Šimečka cikkét arról, hogy a múltban a Slovnaft többet is tehetett volna azért, hogy független legyen az orosz olajtól. Többször elmondtam és le is írtam, hogy 2011 és 2015 között a Slovnaft és anyavállalata, a MOL az Adria-kőolajvezeték kapacitásának növelése mellett döntött. Mellesleg nagyon tetszik, hogy az újságírók előszeretettel használják a „magyar“ MOL megnevezést, de azt sosem írják, hogy német Volkswagen, koreai KIA vagy amerikai U. S. Steel – ez olyan kis rejtett nacionalizmus, mert azok a magyarok.

 

Ezt azért tettük, hogy a Barátság kőolajvezeték meghibásodása esetén – mivel 60 éves –, elegendő olajjal tudjunk ellátni a finomítókat. Az Adria eredeti kapacitása hárommillió tonna volt Magyarország és Szlovákia között, ezt hatmillió tonnára bővítettük.

 

Ezt a döntést 12 évvel ezelőtt hoztuk meg, amikor még senki nem látta előre sem a háborút, sem a szennyezett olajjal kapcsolatos problémákat. A 170 millió dolláros befektetést annak ellenére valósítottuk meg, hogy addig éveken át egy tonna olaj sem áramlott Szlovákiába az Adrián keresztül. Ez egy előrelátó befektetés volt a jövőbe. Ennek eredményeként, ha ma leállna az olajáramlás a Barátság kőolajvezetéken keresztül, akkor a Slovnaftot az Adrián keresztül el tudjuk látni. Ezért az orosz olajembargóról szóló vita nem arról szól, hogy van-e logisztikai kapacitásunk, hanem arról, hogyan fogunk eljárni, ha alternatív tengeri olajat vásárolunk. (…)

 

A Slovnaft és az anyavállalata, a MOL előrelátásának köszönhetően jelenleg a technológiai problémák megoldásával foglalkozunk, és nem kapacitásproblémákkal. Ha még lesz lehetőségünk egy ideig orosz olajat vásárolni, akkor Szlovákiát abban az esetben is problémamentesen el tudjuk látni olajjal, ha a Barátság működésképtelen lesz. (…)

 

HNonline.sk, Oszkár Világi: Ako je to s kapacitou

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Almassy
2022. máj. 14. 01:20

Én úgy tudom, hogy a szűk keresztmetszet a horvátországi szakasz.

    Bendegúz Ábrahám
    2022. máj. 15. 03:09

    Magyarország felől az Adria vezetôk 500 mm-es átmérőjű csövön tud jönni az olaj, kelet felől a Barátság kőolaj vezeték pedig 700 mm átmérőjű. Van egy kis különbség az tény.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket