Ahogy más pártok, úgy a Most-Híd is hasznot húz a kormánytagságból. Két erős tárcát is kapott (közlekedésügy és környezetvédelem), amelyekkel gondoskodhat klientúrájáról. A Sieť bukása Bugárnak lényegében egy ajándék volt, hiszen ennek köszönhetően pártja jóval erősebb képviseletre tett szert, mint ami választási eredménynek megfelelt volna.

 

De gondban van, ami egyre növekszik.

 

Az SNS-nek és a Smernek megvan a maga raison d’être-je („a létezés értelme” – a szerk. megj.) a szó szűkebb és tágabb értelmében egyaránt. A kormánykoalíció megfelel nekik, érvényesül az akaratuk, ráadásul az SNS támogatottsága erősödik. És a Mosté? A pénznek bizony nincs szaga, de nem kopik ki így a párt ideológiai lényege?

 

  hirdetes_300x300   

(…) Idén ráadásul Budapest miatt is izgulhat [Bugárt].  Szlovákia soros EU elnökségének végével Orbán a migrációs téma győztesének érezheti magát, amelyben egész Európa szeme láttára győzte le Merkelt és az Európai Bizottságot.  Donald Trump elnökké választása után ráadásul ideológiailag is. Trump megválasztását úgy ünnepelték a Fideszben, mintha saját emberükről lett volna szó.

 

(…) A Fidesztehát egyre merészebb lesz. A magyar házelnök a múlt év végén újra árulónak nevezte Bugárt, ráadásul a szlovák diplomaták közül többen is, akikkel beszélgettem, jelezték, hogy magyar oldalról újra a nacionalizmus erősödése érződik.

 

Németh Zsolt, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke tavaly év végén egy szlovák-magyar közös rendezvényen nyíltan kijelentette, hogy a két ország kapcsolata azért ilyen jó, mert a magyar oldal nem firtatja a problémás kérdéseket. Teljesen világos üzenet.

 

Ráadásul itt van még egy újabb precedens: a közelgő évforduló.

 

Tavaly (…), amikor a románok államiságukat ünnepelték, a magyar külügyminiszter megtiltotta a magyar diplomatáknak (otthon és külföldön egyaránt), hogy részt vegyenek a román követségek ebből az alkalomból szervezett ünnepségein. Tény, hogy a magyaroknak az utóbbi években több vitás ügyük van a románokkal, mint velünk. Már csak Székelyföld miatt is.

 

1918 októberének évfordulója vészesen közeleg, diplomatáink pedig arra figyelmeztetnek, hogy a budapesti szlovák és cseh diplomáciai és kulturális rendezvények meglepően nagy ignorálást kapnak a magyar kormánypárti politikusok részéről. Pedig akkor még soros uniós elnökök voltunk. Minél közelebb kerülünk Csehszlovákia létrejöttének évfordulójához, és minél közelebb kerülünk Trianon nagy évfordulójához, annál inkább romlik majd a két ország kapcsolata

 

Bugár tudja ezt. Az árulózást nem lehet megszokni. (…) Bugár Béla tehát egy olyan év előtt áll, amikor pontokat kell szereznie úgy a liberális érzelmű választóknál, mint a magyaroknál is délen.

 

Nehéz év. Főleg, ha olyan koalícióban vannak, ahol Bugár nyeresége a másik két párt számára veszteség.

 

Postoj.sk, Jaroslav Daniška: Bugára čaká ťažký rok

Nyitókép: Atlas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!