Štefan Kormančíket kérdezték Azerbajdzsánról, a helyi iszlámról és azokról a mitikus álmokról, amelyeknek köszönhetően az iszlámok áttérnek a keresztény vallásra.

 

Tizenöt évig Azerbajdzsánban tevékenykedett misszionáriusként. Azerbajdzsán egy poszt-szovjet muszlim ország, ahol nagyon kevés keresztény él, a helybeli missziót pedig évek óta a szlovák misszionáriusok vezetik. Miként látta Azerbajdzsánt Ön?

 

A misszionárius szemszögéből nézve ez nem egy olyan ország, ahova az ember örömhírrel érkezik, a nemzet köszönti, majd szépen megválnak a bűneiktől. A dolgok teljesen másképpen működnek. Üdvözöltek engem, de csupán úgy mint egy vendéget. Abban a pillanatban, amikor Jézus Krisztusról kezdtem el beszélni, rögtön azt mondták: Nem, köszönöm.

 

 hirdetes_810x300  

Nem tekintettek Önre ellenségként, tisztelettel fogadták, mégis minek köszönhető ez az automatikus elutasítás? Erkölcsileg felsőbbrendűnek érzik magukat?

 

Elmenni a Kaukázusba nyaralni hatalmas élmény. Az emberek kedvesek és szívesen megvendégelnek. Ám abban a pillanatban, hogy rájönnek, misszionárius vagy, máris kiül a félelem a szemükre.

 

(…)

 

Amennyiben nem a Nyugat a mérvadó számukra, akkor mi?

 

A muszlim világ. Sok fiatalt meg tudtak a győzni arról, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Tudok olyan esetekről, amikor a szülők azon fáradoztak, hogy visszaszerezzék gyermekeiket.

 

Mindezek ellenére Azerbajdzsán különbözik az arab országok muszlim közösségeitől. Bakuban ugyanis nem látni beburkolt nőket.

 

Ez igaz, de ennek ellenére komolyan veszik az iszlámot, Mohamed prófétát pedig a sajátjuknak tekintik annak ellenére, hogy néha az az érzésem támadt, hogy én vagyok az egyedüli, aki elolvasta a Koránt.

 

Ők nem ismerik a Koránt?

 

Nagyon ritkán találkoztam olyan emberrel, aki valóban elolvasta volna a Koránt.

 

(…)

 

Egy másik komoly dolog, amit nemrég nyilvánosan is elmondott az erkölcsi autoritáson kívül az nem más mint az, hogy mindenki tudta, hogy miképpen kell Önnel viselkedni, hiszen felkészültek voltak.

 

Olyan érzésem volt, hogy mintha már előre figyelmeztették volna őket. Tudták, hogy mit kell mondaniuk akkor, amikor megszólítja őket egy katolikus misszionárius. Tudták, hogy mit mondok nekik Jézus Krisztusról és a Szentháromságról. És nem csak ezt tudták, hanem azt is, hogy mit kell minderről gondolniuk. Úgy éreztem, hogy a válaszaik hasonlóak és előre betanultak.

 

Hogyan reagált erre?

 

(Nevetés) Nehéz volt. Hosszasan beszélgettünk erről, de vannak olyan dolgok, amelyeket napjainkig nem sikerült megoldanunk. Engem megérintett, ahogy Baltazár a művében elképzeli a Szentháromságot. Olyan érzésem van, hogy ez megszólíthatná a muszlimokat is.

 

A probléma ott kezdődik, hogy a Koránban bemutatott Szentháromság eltér attól, ahogyan mi definiáljuk. Úgy gondoltam, hogy ezekről a témákról jobb nem beszélni, mert tudtam, hogy miképpen végződne. Amikor valaki elkezdett provokálni, akkor megkértem, hogy magyarázza meg, hogy milyen Szentháromságban hiszünk, majd rámutatott arra, hogy én valami teljesen másban hiszek, ami hülyeség.

 

(…)

 

A helyik imámok gyűlölték azért, mert Ön keresztény?

 

Az állami alkalmazottak részéről nem ért ilyesmi, ugyanis az állam toleráns politikát folytat. Tudják, hogy amennyiben viszályt szítanának, akkor elvesztenék a fizetésüket. Rosszabb a helyzet azokkal, akik Iránból, Törökországból, Csecsenföldről érkeznek és nem tartoznak az állami alkalmazottak közé. Ők szintén azt mondják, hogy misszionáriusok, közben pedig agressziót szítanak. Személyes tapasztalatom volt egy muszlimmal, aki iszlám hitre szeretett volna áttéríteni.

 

Hogy történt?

 

Hosszú beszélgetéseink voltak, de először nem értettem, hogy mire megy ki a játék. Azután megmondtam neki, hogy a hitemet nehezen szereztem, így ne haragudjon, de inkább lemondok a saját életemről mint a vallásomról. Érdekes, hogy először megsértődött, később pedig jó barátokká váltunk, de a vallási témákat inkább nem feszegettük. Az álmának köszönhetően ugyanis lemondott minderről.

(…)

 

Postoj.sk, Západ nemá morálnu autoritu

Nyitókép: Andrej Lojan

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!